Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πύρινα μέτωπα στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, Τα Βαλκάνια σε πύρινο κλοιό

 

Ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, οι πρώτες στάλες βροχής ύστερα από παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σημερινό σκηνικό στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βίεστι της Ποντγκόριτσα, οι πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές του Μαυροβουνίου παραμένουν ενεργές, αν και οι πυροσβέστες στο Μπέρανε έχουν κατορθώσει να θέσουν υπό έλεγχο τρεις μεγάλες πυρκαγιές. Αντίθετα, οι συνάδελφοί τους στην περιοχή της Πλιέβλια δίνουν μάχη προκειμένου να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αρκετά είναι και τα πύρινα μέτωπα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 18 φωτιές μόνο στη Σερβική Δημοκρατία. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη στις περιοχές Τρέμπινιε και Λιούμπινιε, όπου οι πυρκαγιές μαίνονται εδώ και μέρες.

Στην Κροατία, σύμφωνα με την κροατική ραδιοτηλεόραση, η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει σε αρκετές περιοχές, συνοδευόμενη από μικρής διάρκειας καταιγίδες και κεραυνούς.

Στην περιοχή της Πούλα έπεσαν οι πρώτες σταγόνες βροχής ύστερα από δύο μήνες, αν και οι κεραυνοί που έπεσαν προκάλεσαν μικρές εστίες πυρκαγιάς.

Χθες, εξάλλου, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως τέσσερις πυρκαγιάς παραμένουν ενεργές σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική κοντά στο χωριό Βράτνιτσα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί, σήμερα, το όρος Τάρα στη δυτική Σερβία, που κινδύνευσε από μεγάλες εστίες φωτιάς τις προηγούμενες μέρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εκτάκτων Περιστατικών του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών, η βροχή και η πτώση της θερμοκρασίας βοηθούν στις προσπάθειες κατάσβεσης του πύρινου μετώπου και πως ορισμένες φωτιές, όπως αυτή στη Βρσκα Τσούκα κοντά στη Λιουμπόβιγια, έχουν σχεδόν σβηστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση χθες το βράδυ ήταν δραματική, αλλά χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών δεν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης κάποιων οικισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger