Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ραδιενεργά απόβλητα στη Χαλυβουργία Βόλου;

alt
Επερώτηση με αφορμή τις εξαιρετικά ανησυχητικές πληροφορίες, σχετικά με ραδιενεργό φορτίο το οποίο εντόπισαν οι αρχές της Σαρδηνίας σε πλοίο που μετέφερε απόβλητα από τη «Χαλυβουργία Βόλου» προς καύση, κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης, προς τους κ.κ. Αγοραστό και Κοπάνα.
Όπως αναφέρει ο κ. Πουλάκης στην επερώτησή του, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA στις 27 Ιουνίου, αλλά και σε ιταλικές εφημερίδες, πρόκειται για το πλοίο «Eilsum», το οποίο ξεκίνησε από τη «Χαλυβουργία» με προορισμό εταιρεία της Σαρδηνίας, για την παράδοση φορτίου επικίνδυνων αποβλήτων για περαιτέρω επεξεργασία και διαχείριση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του ελέγχου χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας και το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο - 137. Το πλοίο – το οποίο υποτίθεται ότι είχε περάσει από σχετικούς ελέγχους και στην Ελλάδα – τέθηκε σε καραντίνα και επέστρεψε στον Βόλο την Πέμπτη 5 Ιουλίου. 
Η εταιρία, στην οποία ανήκει και το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι πραγματοποιεί «αυστηρούς ελέγχους με ανιχνευτές τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλίζεται η απουσία ραδιενέργειας τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο τελικό προϊόν», όπως όμως σημειώνει ο κ. Πουλάκης «η πραγματικότητα και το πρόσφατο εξόχως ανησυχητικό συμβάν φαίνεται να τη διαψεύδει».
Ο κ. Πουλάκης στην επερώτησή του τονίζει ότι «η πιθανότητα ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων στη “Χαλυβουργία Βόλου” συνιστά μείζον θέμα για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Μαγνησίας και την προστασία του περιβάλλοντος» και ζητάει από τους κ.κ. Αγοραστό και Κοπάνα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βασιμότητα των ως άνω πληροφοριών και τα αποτελέσματα των ελέγχων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Παράλληλα, ζητά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενημερωθούν και να επιληφθούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, ΥΠΕΚΑ και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κ.λπ.).
Tο πλήρες κείμενο της επερώτησης του κ. Πουλάκη έχει ως εξής:

Βόλος, 9/7/2012
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : (1) τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστό και
(2) τον Αντιπεριφερειάρχη Β. Σποράδων, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Οικονομίας, Προστασίας Καταναλωτή (και ως αρμόδιο για τη Μαγνησία), κ. Αργ. Κοπάνα

Θέμα : Ραδιενεργά απόβλητα στη Χαλυβουργία Βόλου.
 Εξαιρετικά ανησυχητικές πληροφορίες, σχετικά με ραδιενεργό φορτίο το οποίο εντόπισαν οι αρχές της Σαρδηνίας σε πλοίο που μετέφερε απόβλητα από τη "Χαλυβουργία Βόλου" προς καύση, έχουν έρθει στη δημοσιότητα από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA στις 27 Ιουνίου, αλλά και τις ιταλικές εφημερίδες "Ουνιόνε Σάρντα" και "Λα Νουόβα Σαρντένια".
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πλοίο "Eilsum”, το οποίο ξεκίνησε από τη "Χαλυβουργία" με προορισμό την εταιρεία "Portovesme Ltd" (Όμιλος Glencore), που βρίσκεται στην επαρχία Καρμπόνια - Ιγκλέσιας της Σαρδηνίας. Με την εν λόγω εταιρεία ο ελληνικός Όμιλος έχει συμβόλαιο για τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς τα επικίνδυνα απόβλητα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού για επεξεργασία. Κάθε φορτίο αποβλήτων που οδηγείται σε αυτού του είδους τις εταιρείες προς ειδική επεξεργασία, ελέγχεται από ειδικά μηχανήματα μέτρησης ραδιενέργειας.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του ελέγχου χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας. Οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρείας κάλεσαν ειδικούς από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο - 137.
Το πρακτορείο ANSA στα δημοσιεύματά του αναφέρει ότι το πλοίο "Eilsum” φέρεται να είχε περάσει από ελέγχους στην Ελλάδα, όμως, κατά τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας χτύπησε ο συναγερμός της ραδιενέργειας. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι τα επίπεδα του Καισίου - 137 ήταν δύο με τρεις φορές πάνω από το κατώτερο όριο.
Οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρείας έθεσαν αμέσως σε καραντίνα το πλοίο και ανέστειλαν το συμβόλαιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει με τη "Χαλυβουργία". Το πλοίο "Eilsum” με το υπόλοιπο φορτίο, το οποίο μετά τον συναγερμό ραδιενέργειας που χτύπησε δεν εξετάστηκε, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από εντολή που έδωσε ο νομάρχης του Κάλιαρι, ενώ τα πέντε σακιά τα οποία ξεφορτώθηκαν, στα οποία εντοπίστηκε Καίσιο - 137, παραμένουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για περαιτέρω έρευνα. Το πλοίο επέστρεψε στον Βόλο την Πέμπτη 5 Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι η "Χαλυβουργία Ελλάδος", στην οποία ανήκει και το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, αλλά και οι εγκαταστάσεις της στον Νομό Μαγνησίας, στην ιστοσελίδα της ισχυρίζεται ότι "Η εταιρεία εφαρμόζει προηγμένα συστήματα ελέγχου και χρησιμοποιεί τις πλέον αποτελεσματικές τεχνολογίες (Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές), ώστε να ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η μέγιστη προστασία του προσωπικού των εργοστασίων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.», με πρακτικές οι οποίες – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνουν : «Αυστηρούς ελέγχους με ανιχνευτές τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλίζεται η απουσία ραδιενέργειας τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στο τελικό προϊόν», η πραγματικότητα και το πρόσφατο εξόχως ανησυχητικό συμβάν φαίνεται να τη διαψεύδει.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η πιθανότητα ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων στη «Χαλυβουργία Βόλου» συνιστά μείζον θέμα για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Μαγνησίας και την προστασία του περιβάλλοντος, του οποίου πρέπει άμεσα να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και όλοι οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ΥΠΕΚΑ).

Στη βάση αυτή, ερωτάσθε :
1. Έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ως άνω περιστατικό; Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πλοίο με το ραδιενεργό φορτίο; Ισχύει ότι έχει επιστρέψει στο λιμάνι του Βόλου;
2. Έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε έλεγχο των όρων λειτουργίας της «Χαλυβουργίας Βόλου», σύμφωνα με το άρθρο 186 παρ. ΙΙ Γ δ.; Τι προέκυψε από τον έλεγχο;
3. Έχει ενημερωθεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) και το ΥΠΕΚΑ; Αν ναι, έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εκ μέρους τους ανάληψη των απαιτούμενων πρωτοβουλιών;
4. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για τον έλεγχο των ανωτέρω πληροφοριών και την εξασφάλιση της υγείας και της ζωής των πολιτών της Μαγνησίας και της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής έναντι της απειλής τους από ενδεχόμενα ραδιενεργά απόβλητα της «Χαλυβουργίας Βόλου»;

Με τιμή,
ο ερωτών περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής της παράταξης
«Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας»
Κων/νος Πουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger