Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Λάρισα: Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Ανοικτή θα παραμείνει από σήμερα έως και την Τετάρτη η κλιματιζόμενη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, λόγω του σημερινού καύσωνα αλλά και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται και τις επόμενες ημέρες, κατόπιν εντολής της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου.

Η κλιματιζόμενη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου θα παραμένει ανοικτή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες που πλήττονται περισσότερο λόγω ζέστης.

Ανάλογα με την πρόγνωση του καιρού θα υπάρξουν ανάλογες ανακοινώσεις για τη διάθεση της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κοινό και τις επόμενες ημέρες.

Με γνώμονα την προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων εξαιτίας του καύσωνα, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Λάρισας, ανακοινώνει προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα:

Συμπτώματα

Κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ακόμα και καύσωνας, ιδιαίτερα στις πόλεις, που το φαινόμενο επιτείνεται από την ρύπανση του περιβάλλοντος, Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ορισμένα όρια με τη συνέργεια διαφόρων άλλων παραγόντων όπως (υγρασία, άπνοια κ.α.), είναι δυνατόν να έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της θερμοπληξίας.

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν με την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από το επιθυμητό όριο είναι: έντονη δίψα, ξηρότητα του στόματος και του δέρματος, ατονία, έντονος πονοκέφαλος, καταβολή, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί ταχυπαλμία. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις (θερμοπληξία) έχουμε αυξημένη θερμοκρασία του σώματος έως 40ο βαθμούς, εμετούς, σπασμούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος της εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σε ακόμη βαρύτερες καταστάσεις ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει κωματώδη κατάσταση και θάνατο.

Στα άτομα που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα και μέχρι να μεταφερθούν όσο το δυνατόν συντομότερα στα πλησιέστερα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να γίνει:

• μεταφορά σε σκιερό μέρος-αφαίρεση ρούχων,
• προσπάθεια μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος με τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στο πρόσωπο, μασχάλες, βουβώνες, κλπ. ,
• εντριβές των άκρων με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω για την βελτίωση της κυκλοφορίας,
• χορήγηση άφθονων υγρών με μικρές ποσότητες αλατιού .

Προληπτικά μέτρα


1. Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να προτιμάμε σκιερά και δροσερά μέρη.

2. Η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κάτω από ηλιακή ακτινοβολία., ιδιαίτερα σε μέρη που μαζί με την υψηλή θερμοκρασία υπάρχει και πολύ υγρασία,

3. Η χρησιμοποίηση ανοιχτόχρωμων και ευρύχωρων ενδυμάτων καπέλων και σκουρόχρωμων γυαλιών.

4. Η κατανάλωση άφθονων υγρών, κυρίως νερού, φυσικών χυμών και φρούτων.
5. Η αποφυγή αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών.
6. Η διατροφή να περιλαμβάνει συχνά μικρά ελαφρά γεύματα, κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως και περιορισμό των λιπαρών ουσιών.
7. Συχνή ενυδάτωση του δέρματος άφθονο δροσερό νερό.
8. Οι χώροι εργασίας και τα διάφορα ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες.

Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:

1. Τα μικρά παιδιά τα βρέφη και κυρίως τα νεογνά (να ντύνονται ελαφρά με ελεύθερα τα άκρα, και να χορηγούνται εκτός το γάλα επιπλέον υγρά).
2. Τα κατακεκλιμένα άτομα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
3. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
4. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως: καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

Όσοι κάνουν χρήση διουρητικών, αντιχολινεργικών, ψυχοφαρμάκων, αντισυλληπτικών, ορμονούχων σκευασμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων, κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger