Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η ημερομηνία των εκλογών.
Κι αυτή τη φορά έχει να κάνει με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Είναι γνωστό ότι τόσο η Τρόικα, όσο και η γερμανική ηγεσία δεν βλέπει με καλό μάτι τις εκλογές στην Ελλάδα-το έχουν δηλώσει άλλωστε-και όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.
Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Αγγέλη από το Capital.gr>
Ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για τους κρίσιμους όρους της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το μοναδικό σημείο συμφωνίας προς το παρόν είναι ότι η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα “τρέξει” η διαδικασία, “θα εκδοθεί από τον κ. Σαχινίδη πριν από την λήξη της θητείας αυτής της Βουλής”, παρά τις αρχικές πιέσεις κομμάτων αυτό να μετατεθεί για μετά τις εκλογές...
Παρά την σχετική φημολογία για διαμορφωμένη συμφωνία, στελέχη της τρόικα που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως επίσης το ΥΠΟΙΚ αλλά και το αρμόδιο γραφείο του Πρωθυπουργού, δεν έχουν καταλήξει στους οριστικούς όρους συμμετοχής των ιδιωτών και του ΤΧΣ.
Δεν είχαν καταλήξει μέχρι χθες ούτε ως προς το οριστικό όριο συμμετοχής των ιδιωτών προκειμένου το ΤΧΣ να συμμετάσχει με κοινές μετοχές (αλλά περιορισμένων δικαιωμάτων ψήφου και μετατρέψιμα ομόλογα), ούτε ως προς το πως και σε ποια αναλογία θα διατεθούν τα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ.
Υπενθυμίζεται ότι το όριο του 10% που έχει αναφερθεί στο σχετικό νόμο Βενιζέλου είναι το ελάχιστο αλλά όχι τελικό όριο απαίτησης συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων για να διατηρήσουν την διοίκηση των τραπεζών.
Το βασικό κίνητρο για συμμετοχή των ιδιωτών εξαρτάται επίσης τόσο από την τιμή των μετοχών για συμμετοχή στις ΑΜΚ (έναντι της τιμής που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ), όσο και από τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ όταν αυτό θα τις επαναπωλήσει...
Συμφωνία πάντως φαίνεται να υπάρχει στην διαδικασία “απόσβεσης” ζημιών από το PSI (μέση ζημία 71 – 72%) με τα μελλοντικά κέρδη σε βάθος τριακονταετίας αλλά και στο σημείο αυτό διατηρούνται αναπάντητα πολλά κρίσιμα “τεχνικά” ερωτήματα.
Πηγές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι σε νομικό επίπεδο η σχετική διαδικασία έχει λύσει αρκετά προβλήματα και το γεγονός αυτό έγινε αιτία να δοθεί η λάθος εντύπωση ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει απαντηθεί σε όλες του τις πλευρές.
“Παράπονα” έχουν διατυπωθεί επίσης για την μη αποτελεσματική συμβολή των δύο εταιρειών συμβούλων που έχουν εμπλακεί στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρά τα ανοικτά ερωτήματα που παραμένουν μέχρι και σήμερα, η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να έχει ξεκαθαριστεί ο ορίζοντας του πώς και πότε για την κεφαλαιοποίηση το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Με την προϋπόθεση αυτή η σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο.
Καθοριστικό όμως στοιχείο στον χρόνο αυτό θα παίξει η οριστική τοποθέτηση της τρόικα της οποίας “η τελική γνώμη δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί...”.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου