Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Κ. Αγοραστός: «Η λύση στην κρίση να έλθει μέσα από την προστασία και όχι την καταστροφή του περιβάλλοντος»

«Η λύση στην – υπαρκτή – οικονομική κρίση δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μέσα από την διάσωσή του, την προστασία του, την ανάδειξή του και την ενθάρρυνση καινοτομικών δράσεων που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη».
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η αιρετή Περιφέρεια και το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στη Λάρισα με θέμα «Τυροκομικές δραστηριότητες & προστασία του ποτάμιου οικοσυστήματος στη Θεσσαλία».
Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «καθώς βαδίζουμε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αντιλαμβανόμαστε διαρκώς ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα και παγκόσμια εμβέλεια. Η αλλαγή του κλίματος, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αποδάσωση και η ενεργειακή κρίση απειλούν πλέον την οικολογική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη.
Χρειάζεται, συνεπώς, να δράσουμε όλοι μαζί, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, χωρίς να χάσουμε ούτε μια ημέρα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας φιλοδοξεί να είναι πρωτοπόρος σε συνεργασία με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, την εκπαιδευτική κοινότητα και δη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους και φυσικά όλους τους Θεσσαλούς», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε ότι η αιρετή Περιφέρεια δίνει απόλυτη προτεραιότητα στο περιβάλλον και υπενθύμισε ότι «η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο είχε θέμα το περιβάλλον. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το περιβάλλον είναι «προνομιακό πεδίο για συνεργασία και συνεννόηση τόσο με τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών στη Θεσσαλία».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά «καυτά» θέματα, που αφορούν το περιβάλλον στη Θεσσαλία.
Υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που χρειάζονται την άμεση, αποτελεσματική παρέμβασή μας.
Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», δηλαδή έργα και παρεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ώστε να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Και υπάρχουν «πράσινα πεδία», δηλαδή πεδία στην επιστήμη, την ενέργεια, την αγροτική οικονομία, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τετραπλό όφελος:
-την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος,
-την τόνωση, την επανεκκίνηση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της τοπικής οικονομίας,
-την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης, της καινοτομίας,
-την διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο τυρόγαλα ή ορό γάλακτος είπε ότι «μπορεί από «μαύρη τρύπα» να εξελιχθεί σε «πράσινο πεδίο». Αντί το τυρόγαλα ή ορός γάλακτος να δημιουργεί περιβαλλοντικό πρόβλημα λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψής του στο περιβάλλον, μπορεί να αποτελέσει λύση χάρις και στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Υπάρχουν δηλαδή σήμερα μέθοδοι και τεχνικές που επιτρέπουν την επεξεργασία του κατά τρόπο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον αλλά και οικονομικά προσοδοφόρο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας απονέμοντας δημοσίως συγχαρητήρια «στο συνάδελφο πανεπιστημιακό και γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά με το τυρόγαλο τα τελευταία χρόνια».
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας και ειδικότερα τους ποταμούς επισημαίνοντας: «Έχουμε την βούληση να δράσουμε αποφασιστικά. Βασικό εργαλείο θεωρούμε την οργάνωση σταθερού και πυκνού δικτύου συλλογής πληροφοριών για το τι συμβαίνει στα ποτάμια της Θεσσαλίας και κυρίως τον Πηνειό έτσι ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι στοχευμένες και όχι να πέφτουν τα χρήματα του Θεσσαλικού λαού σ’ ένα τρύπιο πιθάρι…
Για τη χαρτογράφηση των ποταμών και την ενεργοποίηση του δικτύου είναι αναγκαίο να συνεργασθούμε με τους δήμους που συλλέγουν πρωτογενή στοιχεία (όπως για τους εν δυνάμει ρυπαντές), με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και με οργανώσεις πολιτών.
Βούλησή μας είναι να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να κάνουν τις επενδύσεις εκείνες ώστε να μην ρυπαίνουν το ποτάμι και παράλληλα να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί σ’ αυτούς που ρυπαίνουν και δεν συμμορφώνονται.
Πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται είναι η επαρκής τροφοδοσία του ποταμού με υδάτινες μάζες (το έργο του Αχελώου είναι κρίσιμο και απολύτως αναγκαίο), καθορισμός και τήρηση ποιοτικών περιβαλλοντικών προτύπων, εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις της κείμενης νομοθεσίας με αυστηρές ποινές σε εκείνους που δεν εναρμονίζονται με τις αποφάσεις», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Μείωση ζημιών στις Μινωικές Γραμμές


Μείωση ζημιών εμφάνισε η εταιρεία Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ, στο α΄ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματά της.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν βελτιωμένα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, καθώς ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση κατά 19,3%, ενώ βελτιώθηκαν σημαντικά το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) και το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους, όπου οι ζημίες έχουν περιοριστεί κατά 47,6% και 14,9%, αντίστοιχα.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ανήλθε στα -4,2 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα -10,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, καθώς το μεταφορικό έργο των επιβατών εμφανίστηκε ασθενές, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε επίπεδο ομίλου, το α' τρίμηνο του 2011, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 34,5 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο η λειτουργική κερδοφορία (ΕBITDA) όσο και τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά της μητρικής εταιρείας.

Οδηγίες για να περάσουμε καλά στο πλοίο


Ποια είναι τα απαραίτητα για να περάσει όσο το δυνατόν πιο καλά το ταξίδι μας στο πλοίο, μέχρι να φτάσουμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, το νησάκι που θα κάνουμε τις διακοπούλες μας;

Λοιπόν, το'χω σκεφτεί και το'χω δοκιμάσει: Τα βραδινά δρομολόγια είναι τα καλύτερα. Γιατί ακούς τη μουσικούλα σου, πίνεις τις μπυρίτσες σου, χαζεύεις το νταβαντούρι μες το πλοίο και μόλις ζαλιστείς λίγο την πέφτεις για ύπνο. Μέχρι να ξυπνήσεις, έχεις φτάσει!

Τώρα, πως θα γίνουν όλα αυτά ευκολότερα. Αρκεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:

1. Παίρνουμε μία σακουλίτσα με καμιά μπύρα και κανά νερό από έξω για να γλυτώσουμε κανά φράγκο από το πλοιο (όχι πολλές γιατί θα ζεσταθούνε και δεν θα πίνονται). Δεν ξεχνάμε να πάρουμε και τίποτα φαγώσιμο (πατατάκια, κρακεράκια κλπ). Υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν goody's ή τυρόπιτες, αλλά νομίζω πως δεν πολυτρόγωνται κρύα... Αν σε κόψει βέβαια, τα πάντα τρώγονται! Εγώ πάντως έχω καταλήξει πως το καλύτερο είναι να πάρεις ένα κουτί πίτσα γίγας. Είναι το πιο οικονομικό και νόστιμο!

2. Μόλις φας, πιεις και ντερλικώσεις και αφού χαζέψεις με τους γύρω σου είναι καιρός να αρχίσεις να ψάχνεις για το πως θα κοιμηθείς. Οι περισσότεροι κοιτάνε να καβατζόσουν καναπέ. Καλή λύση, αναπαυτική, αλλά κινδυνεύουν να φάνε τσαντιά από γιαγιά που θέλει να κάτσει και να απλώσει τα πόδια της αυτή φυσικά, δίπλα ακριβώς από τη μούρη σου. Η επόμενη λύση είναι τα καθίσματα πούλμαν. Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να κοιμηθώ σε όρθια στάση, κολλημένος στην καρέκλα. Απορρίπτεται και αυτό. Άρα, η μόνη λύση που απομένει και είναι και η πιο αναπαυτική είναι το πάτωμα!

Πως καταφέρνουμε να κοιμηθούμε στο πάτωμα και να αισθανόμαστε ότι είμαστε στο κρεβατάκι μας:

3. Καταρχήν ψάχνουμε να βρούμε το πιο καλό σημείο για ύπνο. Εκεί που δεν θα περνάει πολύς κόσμος αλλά και δεν θα έχει πολύ φως. Να μην το χτυπάει κατευθείαν το air condition, γιατί θα αρπάξουμε καμία πούντα και δεν το θέλουμε καλοκαιριάτικα, αλλά και να μην το χτυπάει ο αέρας και τα κύματα, και γίνουμε χειρότεροι και από παστός μπακαλιάρος. Φυσικά, δεν πάμε κοντά σε τουαλέτες! Καλά σημεία θεωρούνται οι διάδρομοι έξω από τις καμπίνες, έξω από το σαλόνι της διακεκριμένης θέσης και κοντά στις σκάλες ή κάτω από αυτές. Η καλύτερη ώρα για να αναζητήσεις θέση είναι κατά τη 1 το βράδυ στα βραδινά δρομολόγια (εάν φυσικά δεν έχεις μπει 2 ώρες πριν την αναχώρηση του πλοίου για να πάρεις την καλή θέση). Εκείνη την ώρα όλοι έχουν γλαρώσει και δεν υπάρχει η αναμπουμπούλα που υπάρχει στην αρχή και έτσι μπορείς να βρεις που θα αράξεις. Επίσης, οι καμαρότοι έχουν πάει για ύπνο και δεν σε πρήζουν πήγαινε από δω, πήγαινε από κει, μην ακουμπάς εδώ, εξαφανίσου κλπ.

4. Στρώσιμο κρεβατιού! Έχουμε φροντίσει να πάρουμε μαζί μας το sleeping bag και μία καλοκαιρινή κουβερτούλα. Για να είσαι πιο άνετος, βγάζεις τα παπούτσια σου, ανοίγεις το sleeping bag και ρίχνεις την κουβερτούλα από πάνω σου. Το φουτεράκι σου το χρησιμοποιείς για μαξιλάρι. Σε αυτή τη στάση μπορείς να κοιμηθείς σαν πουλάκι, πρόσεξε μόνο μη χάσεις το νησί σου!

Καλή επιτυχία!

Που ένας γέρος στη Σκόπελο πληροφορείται απ’ τις ειδήσεις και απογοητευμένος δηλώνει κάπως μελοδραματικά ότι «άμα πέθανε η Αλίκη, θα πεθάνουμε όλοι»…

«Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια»
Η συγγραφέας Λένα Διβάνη επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας
«Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια»

Μετά το μυθιστόρημά της «Ένα πεινασμένο στόμα» (Καστανιώτης, 2010), που θεωρήθηκε το πιο άρτιο και καλύτερό της μέχρι σήμερα, η Λένα Διβάνη επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων.

Στα δέκα διηγήματα που συσσωμάτωσε η συγγραφέας στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια και άλλες ελληνικές τραγωδίες» (Μελάνι, 2011) παρουσιάζονται όλοι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, «Έλληνες για να μην πω ελληνάρες, με τα καλά τους, με την γκρίνια τους, με τα παράπονά τους, με το «δεν υπάρχει» κράτος τους. Όλοι κατά βάθος τραγικοί ήρωες μιας πολύ ελληνικής κωμωδίας» όπως γράφει η ίδια.

Οι ιστορίες αυτές, γραμμένες, αρχής γενομένης απ’ το 1997, για διάφορα έντυπα, λογοτεχνικά περιοδικά, δράσεις και συλλογικούς τόμους, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη λογοτεχνική θεματική να τις συνδέει. Μπορούν να θεωρηθούν και μικρές εκρήξεις καθημερινής απόγνωσης που δε γυρίζουν την πλάτη στην αισιοδοξία αφού «γάμος χωρίς κλάμα και κηδεία χωρίς γέλιο , δεν γίνεται».

Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να τις διαβάσει υπό το πρίσμα της νοοτροπίας που χαρακτήρισε τις αντιφατικές συλλογικές μας αναπαραστάσεις απ’ τα τέλη της δεκαετίας του 80’ μέχρι και τη μεταολυμπιακή αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή κρίση. Η συγγραφέας με το γνώριμο στυλ της, ένα ύφος αμεσότητας και ανάλαφρου σαρκασμού, με κωμική διάθεση μας δίνει κάποιους χαρακτήρες που αντανακλούν έμμεσα πολλές απ’ τις ψευδαισθήσεις και τα όνειρα (ατομικά αλλά και συλλογικά) που όρισαν τις τύχες της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένας άφραγκος φοιτητής περνά το καλοκαίρι στον Πλαταμώνα και καθώς αυτό δεν του αρκεί ονειρεύεται, αποκοιμισμένος μπροστά στην τηλεόρασή του, χλιδάτες διακοπές με μια πλούσια καλλονή απ’ το Μπαλί, πολυτελή αυτοκίνητα και κραιπάλες πάνω σε γιοτ εκατομμυριούχων όντας πεπεισμένος πώς ο Ελύτης (που είχε πάρει… Όσκαρ) είχε δίκιο όταν έγραφε πως «θα πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση». Ένα ζευγάρι αγγίζει την επανένωση με αφορμή το θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη που ένας γέρος στη Σκόπελο πληροφορείται απ’ τις ειδήσεις και απογοητευμένος δηλώνει κάπως μελοδραματικά ότι «άμα πέθανε η Αλίκη, θα πεθάνουμε όλοι»…

Μια «Μαρία της σιωπής», στο τρίτο διήγημα, αποπειράται να αυτοκτονήσει προκειμένου να γλιτώσει απ’ τον καταπιεστικό πατέρα της και τον (κυριολεκτικό και μεταφορικό) εγκλεισμό που της επιβάλλει. Ο Νώντας, στο επόμενο διήγημα όπου κυριαρχεί η νοσταλγία, κάνει πλάκα στα μικρά του ξαδέρφια λέγοντας ότι στο «χωράφι» του Γούντστοκ τον ερωτεύτηκε η Τζόαν Μπαέζ. Όταν μάλιστα το πληροφορήθηκε αυτό η συμβία του η Πέρσα έλουσε την καλλιτέχνιδα με μπύρα και βρισιές ταράζοντας το επαναστατικό και ερωτιάρικο κλίμα της εποχής. Ο Χάρης, ένα παιδί που θέλει να σπουδάσει ηθοποιός και προσκρούει στην άρνηση του πατέρα του, παρακολουθεί στην Επίδαυρο την «Αντιγόνη» δίπλα σ’ έναν γιαπωνέζο τουρίστα και του εξηγεί, έχοντας στο μυαλό το δικό του αδιέξοδο, γιατί ο Κρέων είναι φασίστας και γιατί η Αντιγόνη έχει τσαγανό.

Στο διήγημα «Κωλοέλληνες» μια δημοσιογράφος κάνει την ανυπεράσπιστη τουρίστρια προκειμένου να γράψει ένα καταγγελτικό ρεπορτάζ που θα αποδείκνυε την εκμετάλλευση του «μέσου» ανυποψίαστου τουρίστα απ’ τους κακούς επαγγελματίες στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τελικά πέφτει πάνω σ’ έναν φιλότιμο νέο ταξιτζή και καταλήγει στο κρεβάτι του στη Νέα Μάκρη. Ένας επιχειρηματίας-λαμόγιο καταφέρνει να προωθήσει σ’ έναν γάλλο χαλασμένα λιαστά ντοματάκια εισαγωγής απ’ την Ισπανία ως αρίστης ποιότητας ελληνικά απ’ τη Σαντορίνη, την ώρα που η σύζυγός του βιώνει μια παρ’ ολίγον ερωτική περιπέτεια με τον πιλότο που τους μετέφερε στο νησί.

Στο τελευταίο διήγημα «Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια» μια νεαρή καθηγήτρια ζει σε μια επαρχιακή περιοχή της Κρήτης και διδάσκει σ’ ένα γυμνάσιο μεταξύ άλλων την Οδύσσεια του Ομήρου. Βρίσκεται σε απόγνωση με τον ασφυκτικό περίγυρο, που είναι επιθετικά περίεργος και τα «τσογλάνια» τους μαθητές που έχουν μετατρέψει τη δουλειά της σε μαρτύριο. Μια μέρα που είναι πολύ εξοργισμένη τους βάζει ένα τεστ (με κάποια εκδικητική διάθεση) ρωτώντας τους «γιατί η Πηνελόπη περίμενε τον Οδυσσέα;». Οι μαθητές με απόλυτη σύμπνοια και σιγουριά απαντούν «γιατί ήταν ηλίθια, απλούστατα!» και η συγγραφέας εδώ παίζει περισσότερο με την απογοήτευση και την αίσθηση (στο επίπεδο της παιδείας, όχι της εκπαίδευσης) πως μερικά πράγματα αλλάζουν πάρα πολύ δύσκολα ή δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.

Δέκα ιστορίες για τα μικρά καθημερινά «σκασιαρχεία» της ζωής, ως επιτυχίες, ως αποτυχίες και φυσικά ως μελλοντικές επιθυμίες.

Λένα Διβάνη

1.000.000 Αγανακτισμένοι συμπολίτες μας αποφασίζουν να μην πληρώσουν στεγαστικά- καταναλωτικά δάνεια, λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ!
Αποφασισμένοι για μια πιο αποτελεσματική οργάνωση που θα τους επιτρέψει να γίνουν ακόμη πιο απειλητικοί για το σαθρό πολιτικό σύστημα, είναι οι Έλληνες Αγανακτισμένοι.
Στόχος  τους είναι αφού συγκεντρωθούν 1.000.000 υπογραφές συμπολιτών μας να πάψουν να πληρώνουν λογαριασμούς στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εφορία κλπ.
Μιλάμε για ένα στόχο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση.
Οι πολίτες παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.
Αν μπορεί το κράτος ας  μαζέψει τα κλεμμένα και να πληρώσει  εκείνο τα χρέη τους.

Σποράδες: Γνωστά ως τα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου

Τα νησιά των Βόρειων Σποράδων αποτελούν δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς. Είναι από τα ομορφότερα και γοητευτικότερα νησιά του Αιγαίου.

Οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές τους μαγεύουν κάθε φυσιολάτρη. Απέραντες καταπράσινες εκτάσεις και δαντελωτά ειδυλλιακά ακρογιάλια, συνθέτουν τοπία εξωπραγματικά που ξεπερνούν τη φαντασία και αποθεώνουν το τελειότερο καλλιτέχνη, τη φύση.

Οι Σποράδες βρίσκονται απέναντι από τις ακτές της Εύβοιας και της Θεσσαλίας. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Σκύρο. Από αυτά τα τρία πρώτα ανήκουν διοικητικά στο νομό Μαγνησίας, ενώ η Σκύρος ανήκει στο νομό Ευβοίας.

Είναι γνωστά ως τα σμαραγδένια νησιά του Αιγαίου, λόγο της πυκνής τους βλάστησης και των γαλαζοπράσινων νερών τους. Καταπράσινα δάση και δέντρα αιωνόβια που φύονται ως την ακροθαλασσιά και καθρεπτίζονται στα κρυστάλλινα νερά, δημιουργούν υπέροχα τοπία. Δαντελωτά λιμανάκια και κολπίσκοι απάνεμοι, περιμένουν κάθε ταξιδιώτη και σαν σειρήνες τον προκαλούν – προσκαλούν να τα εξερευνήσει.

Οι Σποράδες, εκτός από τη φυσική τους ομορφιά που εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη, παρουσιάζουν και ιστορικό ενδιαφέρον.

Το όνομά τους το χρωστάνε στην γεωγραφική τους θέση. Δηλαδή στο γεγονός ότι βρίσκονται διάσπαρτα στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα νησιά κατοικούνται από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης έχουν εντοπισθεί στην Αλόννησο και συγκεκριμένα στη θέση Κοκκινόκαστρο. Όλα τα νησιά γνώρισαν μεγάλη ακμή την εποχή της αποίκησής τους από Μινωίτες. Η ακμή αυτή συνεχίστηκε και την Μυκηναϊκή περίοδο.

Κατά την κλασική αρχαιότητα οι Σποράδες ήταν στο πλευρό της Αθήνας. Την Βυζαντινή εποχή χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας και γνώρισαν πολλές πειρατικές επιδρομές. Γνώρισαν την Ενετική κυριαρχία και την Τούρκικη κατοχή. Συμμετείχαν στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στην επανάσταση του ’21. Απελευθερώθηκαν το 1830, με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Κάθε καλοκαίρι, στα πανέμορφα αυτά νησιά καταφθάνουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν τις απαράμιλλες ομορφιές τους και να περάσουν τις ωραιότερες διακοπές της ζωής τους.

Όλα τα νησιά διακρίνονται για τις άρτιες τουριστικές υποδομές τους που εξασφαλίζουν διακοπές υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες τους. Επιπλέον, έχουν πολύ καλή και τακτική συγκοινωνία. Η προσέγγιση στην Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο γίνεται με φεριμπότ ή ταχύπλοα από τον Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ στη Σκύρο θα φτάσετε από την Κύμη της Ευβοίας. Επίσης, η Σκιάθος και η Σκύρος έχουν και αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα.

Οι Σποράδες ικανοποιούν όλα τα γούστα καθώς συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα ή το πράσινο με το μπλε, καθώς αυτά τα χρώματα και οι άπειρες αποχρώσεις τους θα γεμίζουν τη ματιά σας.

Οι Σποράδες φημίζονται και για την έντονη νυχτερινή τους ζωή. Θα απολαύσετε ρομαντικούς περιπάτους υπό το φως της σελήνης. Με φόντο το Αιγαίο κι ακούγοντας τους παφλασμούς των κυμάτων, ή τη φύση που γαληνεύει στο σκοτάδι ή περπατώντας τα σοκάκια ενός γραφικού οικισμού που ετοιμάζεται να παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα. Εσείς αποφασίζετε.

Κι αν θέλετε να ανεβάσετε λίγο τους ρυθμούς και να ξεφαντώσετε, δεν έχετε παρά να ακολουθείστε τον ήχο της μουσικής και ανακαλύψτε τα ξενυχτάδικα. Σ’ όλα τα νησιά των Σποράδων θα βρείτε μπαράκια με ελληνική ή ξένη μουσική, μεγάλα club και κέντρα με ζωντανή μουσική.

Σκιάθος

Η Σκιάθος, το σμαραγδένιο νησί των Σποράδων, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα του Αιγαίου. Πυκνά δάση καλύπτουν το ορεινό τμήμα του νησιού, ενώ οι εξωτικές παραλίες του έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Τα διάσημα Λαλάρια με τα πανύψηλα λευκά βράχια και οι κοσμοπολίτικες Κουκουναριές αποτελούν σήμα κατατεθέν του νησιού και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η Σκιάθος είναι το πιο κοσμικό νησί των Βόριων Σποράδων και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Ανήκει στο νομό Μαγνησίας και είναι το πρώτο νησί που συναντάμε ανατολικά του Πηλίου. Απέχει 41 ν. μ. από τον Βόλο και 44 ν. μ. από τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Είναι ένα σχετικά μικρό νησί με έκταση που δεν ξεπερνά τα 48 τ. χλμ. αλλά με αστείρευτες ομορφιές που μαγνητίζουν τη ματιά κάθε επισκέπτη. Έχει χαμηλά κατάφυτα βουνά, απέραντες αμμουδιές και πολλούς όρμους και λιμανάκια που προσεγγίζονται με καΐκια και είναι ιδανικά για να νοιώσετε για λίγο σαν …Ροβινσώνες, κυρίαρχοι ενός παραδείσου.

Η Σκιάθος προσφέρετε για κάθε είδους διακοπές. Είναι ο κήπος της Εδέμ που κάθε φυσιολάτρης - και όχι μόνο – αναζητά.

Έχει αξιόλογα ιστορικά μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε. Ιστορικά μνημεία, όπως το Κάστρο και το Μπούρτζι, που αποτελούν θεματοφύλακες της ιστορίας της. Η πατρίδα του μεγάλου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δε θα μπορούσε να μην διακρίνεται και για την ιδιαίτερη κουλτούρα της, όπως αυτή αποτυπώνεται σε κάθε δραστηριότητα των κατοίκων της.

Για σας που ταυτίζεται τις διακοπές, με την διασκέδαση και το ξενύχτι, η Σκιάθος αποτελεί ιδανικό προορισμό. Διαθέτει club και μπαράκια που παίζουν μουσική όλων των ειδών αλλά και κέντρα με ζωντανή μουσική. Οι …χοροί κρατούν ως την ανατολή της νέας μέρας…

Σκύρος
Η Σκύρος είναι ένα από τα λίγα νησιά του Αιγαίου που η τουριστική κίνηση δεν έχει αλλοιώσει τις ομορφιές της. Διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα και με τις φυσικές καλλονές της και την αρχοντιά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της, γοητεύει κάθε επισκέπτη.

Το πανέμορφο αυτό νησί βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του Αιγαίου. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Σποράδων και το πιο εντυπωσιακό χάρη στις έντονες αντιθέσεις του. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι κατάφυτο, ενώ το νότιο βραχώδες. Από τη μια τα γαλήνια καταπράσινα τοπία και από την άλλη η άγρια κι επιβλητική ομορφιά συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό των διακοπών κάθε φυσιολάτρη.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα της Σκύρου είναι ότι παρόλο που ανήκει στο σύμπλεγμα των βόρειων Σποράδων, διοικητικά υπάγεται στο νομό Ευβοίας. Βρίσκεται σε απόσταση 22 ν.μ. βορειοανατολικά από τη Κύμη Ευβοίας, με την οποία συνδέεται με τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η επιβλητική Χώρα με το Βυζαντινό Κάστρο, οι γραφικοί οικισμοί, οι υπέροχες αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά, θα σας γεμίζουν εικόνες αλησμόνητες.

Κατά την περιήγησή σας στη πόλη και στα χωριά, την προσοχή σας θα τραβήξουν και τα καταστήματα με είδη παραδοσιακής τέχνης. Τα Σκυριανά κεραμικά, τα κεντήματα και τα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά και έπιπλα έχουν μακραίωνη παράδοση στο νησί. Ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και τα περίτεχνα σχέδιά τους.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών. Στη Χώρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές λειτουργούν ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που παρέχουν στους παραθεριστές του νησιού όλες τις ανέσεις.

Η Σκυριανή κουζίνα σας επιφυλάσσει πολλές γαστρονομικές απολαύσεις. Δοκιμάστε τις συνταγές από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και τα ντόπια κρεατικά και τα τυριά.
Παρόλο που η Σκύρος δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή, οι ευκαιρίες για διασκέδαση δε θα σας λείψουν. Στα μπαράκια και στα κέντρα με ζωντανή μουσική θα περάσετε αξέχαστες βραδιές.

Στη Σκύρο θα πάτε με ταχύπλοο από την Κύμη της Ευβοίας. Επίσης, συνδέετε και με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων και το Βόλο. Η Σκύρος διαθέτει και αεροδρόμιο. Καθημερινά πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων προς το αεροδρόμιο του νησιού που απέχει 11 χλμ. από την Χώρα.

Σκόπελος
Σκόπελος, ένας καταπράσινος παράδεισος. Το νησί των Βόρειων Σποράδων, όπου το πράσινο των πεύκων συναντά το γαλάζιο του Αιγαίου και δημιουργούν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς που μαγεύουν τις αισθήσεις.

Η Σκόπελος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σκιάθο και την Αλόννησο και έχει έκταση 96 τ. χλμ. Είναι ένα εύφορο νησί που χαρακτηρίζεται από τη πυκνή βλάστηση. Εκτός από τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις, τους απέραντους ελαιώνες και τα οπωροφόρα δέντρα, το νησί έχει και μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία. Το εξαιρετικό κρασί που παράγει είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.
Μα πάνω απ’ όλα η Σκόπελος εντυπωσιάζει με τις υπέροχες ακρογιαλιές της. Στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί θα συναντήσετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας. Κλειστοί όρμοι και απάνεμα λιμανάκια που περιβάλλονται από πανύψηλα δέντρα τα οποία φτάνουν ως την ακροθαλασσιά και εκτεταμένες αμμουδιές, άρτια οργανωμένες που προσφέρουν στους λουόμενους όλες τις ανέσεις και τις δυνατότητες για θαλάσσια σπορ.

Τα τελευταία χρόνια η Σκόπελος βρίσκεται ανάμεσα στους δημοφιλής ταξιδιωτικούς προορισμούς. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ταξιδιώτες καταφθάνουν στο λιμάνι της. Οι τουριστικές υποδομές του νησιού, είναι ικανοποιητικές. Κάθε χρόνο δημιουργούνται και νέες τουριστικές επιχειρήσεις. Έτσι, η Σκόπελος έχει μετατραπεί σ’ ένα κοσμικό νησί που προσφέρει στους παραθεριστές της πληθώρα επιλογών. Μπορείτε να περάσετε ήσυχες διακοπές εξερευνώντας το νησί και να διασκεδάσετε στα νυχτερινά στέκια της Σκοπέλου.

Οι διακοπές των ονείρων σας παίρνουν σάρκα και οστά στον παράδεισο του Αιγαίου. Τη Σκόπελο…

Αλόννησος
Η Αλόννησος είναι ένα πανέμορφο νησί με πυκνή βλάστηση και ανεπανάληπτες ομορφιές. Περιβάλλεται από μια συστάδα μικρών νησιών. Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου της είναι οι απότομοι βράχοι και οι πολλές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια. Εξάλλου το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus» και είναι το σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου.

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί των Βόρειων Σποράδων. Βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου μιλίων ανατολικά της Σκοπέλου και απέχει 62 ν.μ. από το Βόλο.
Η Αλόννησος ξεχωρίζει για το φυσικό της κάλλος. Η περιήγηση στο νησί είναι μια εμπειρία ανεπανάληπτη που χαρίζει στον κάθε επισκέπτη αξέχαστες αναμνήσεις. Καταπράσινα τοπία, πυκνά πευκοδάση, παρθένες παραλίες με καταγάλανα νερά και υπέροχα ακρογιάλια, συνθέτουν την υπέροχη φύση της.

Τα γραφικά χωριά, τα άσπρα φρεσκοβαμμένα σπίτια με κεραμοσκεπές, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι εκκλησιές και οι καλοσυνάτοι άνθρωποι δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές.

Η Αλόννησος ανήκει στα νησιά που δεν έχουν κορεστεί ακόμη από τον τουρισμό. Έτσι διατηρεί τις ομορφιές της και προσελκύει χιλιάδες φυσιολάτρες που σπεύδουν κάθε καλοκαίρι στο νησί για να περάσουν τις διακοπές τους σ’ έναν από τους λιγοστούς επίγειους παραδείσους.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού ικανοποιούν τις απαιτήσεις των επισκεπτών του. Εκτός από τη διαμονή στα ξενοδοχεία και στα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων που θα σας προσφέρουν όλες τις ανέσεις, εκείνο που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστο από τις διακοπές στην Αλόννησο είναι το φαγητό.

Η κουζίνα του νησιού φημίζεται για τις ξεχωριστές της συνταγές. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσετε λουκούλλεια γεύματα, καθώς η Αλόννησος είναι ο παράδεισος του φρέσκου ψαριού. Δοκιμάστε την κακαβιά, το γεμιστό καλαμάρι, τη αστακομακαρονάδα, την μπάρμπεκιου μελιτζάνα και την Αλοννησιώτικη τυρόπιτα. Κι επειδή ένα καλό γεύμα πρέπει να συνοδεύετε από ένα νόστιμο επιδόρπιο, προτιμήστε τα παραδοσιακά γλύκα του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ρυζόγαλο, η καρυδόπιτα, τα αμυγδαλωτά και τα ψημένα σύκα με μέλι.

http://thessalos.net/index.php?option=com_content&view=article&id=4537:2011-05-28-16-57-27&catid=62:politismos-diaskedasi&Itemid=306

Σχετ: Σποράδες - με ένα... πιρούνι κι ένα ποτήρι στο χέρι τριγυρίζει η Κατερίνα Δρόσου!

O κυρίαρχος ήλιος ζωογονεί, η γόνιμη γη ανθίζει, οι μεθυστικές μυρωδιές χαράζουν μονοπάτια που οδηγούν στις μύριες φυσικές ομορφιές των νησιών που ανήκουν στις Σποράδες. Κάθε νησί έχει τη δική του αίσθηση για τη γεύση και το δικό του τρόπο μαγειρικής, κυρίως ανάλογα με τα προϊόντα που ευδοκιμούν στη γη του. Η κουζίνα των Σποράδων (Σκύρου, Σκοπέλου, Σκιάθου, Αλοννήσου) διακρίνεται για την απλότητα, την ποικιλία, αλλά και τις δυνατές γεύσεις που είναι αποτέλεσμα της πληθώρας φρέσκων υλικών, μυρωδικών, του εξαιρετικού ελαιόλαδου, των χορταρικών και της εξαιρετικής ποιότητας κρεάτων που διαθέτουν.

Κάνοντας μια γευστική αναδρομή στα νησιά των Σποράδων βρίσκουμε να είναι γνωστά σε όλους για κάποια προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, το θυμαρίσιο μέλι, τα γλυκά του κουταλιού και άλλα, που αποδεικνύουν ότι εδώ υπάρχει τοπική μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Οι νοικοκυρές έχουν μάθει να κρατούν καλά τις γευστικές ισορροπίες, να σέβονται το ρολόι της φύσης και να δημιουργούν με μεράκι και φαντασία πιάτα που αφήνουν ενθουσιασμένους τους επισκέπτες τους.

Μερικά από τα φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει στα νησιά των Σποράδων είναι παραδοσιακή τυρόπιτα, αρνάκι φρικασέ και για τους λάτρεις των θαλασσινών υπάρχει άφθονο φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδες, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό και πολλά άλλα που χαρακτηρίζονται για την εξαιρετική φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.

Η ατμόσφαιρα στα εστιατόρια και τις ταβέρνες των Σποράδων είναι κατά κανόνα χαλαρή, απλή και χωρίς επισημότητες. Η ετοιμασία του φαγητού έχει τους δικούς της ιερούς κανόνες. Οι καλοί μάγειροι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

στη Σκύρο

Νησί με βαθιές ρίζες στο μύθο και την ιστορία, η Σκύρος διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά και τις πλούσιες παραδόσεις της. Κατά το ήμισυ είναι ιδιαίτερα πράσινη, με όμορφες παραλίες, νερά, παλιά μεταλλεία, χαμογελαστούς κατοίκους, νόστιμα κατσίκια που βόσκουν εδώ κι εκεί και χαριτωμένα αλογάκια σε ημιάγρια ή μη κατάσταση (που όλο και λιγοστεύουν)!

Η τοπική κουζίνα είναι ελαφριά με ιδιαίτερη προτίμηση στα όσπρια. Οταν γίνεται γάμος, γιορτάζει όλο το νησί και οι πιατέλες με τους λουκουμάδες είναι για όλο τον κόσμο. Η κουζίνα βασίζεται κυρίως στα κτηνοτροφικά της προϊόντα, όπως επίσης στα πολλά θαλασσινά, τα οποία έρχονται ολόφρεσκα από τη θάλασσά της. Αρνιά και κατσίκια ελεύθερης βοσκής μαγειρεμένα με μοναδικό τρόπο, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με γεύση μοναδική, δίνουν εξαίρετο υλικό για φαγητά πρωτότυπα και γευστικά.

Το νησί φημίζεται για τις τοπικές νοστιμιές του που είναι πολλές και αξίζει να τις δοκιμάσετε όλες. Ξακουστή είναι η νοστιμότατη τυρόπιτα και τα «τεροπτάρια» με τραχανά και ρύζι. Αλλη παραδοσιακή συνταγή είναι η «τερόπτα» ή μαρμαρίτα, με κολοκύθα και μυζήθρα, ψημένη σε κεραμική πλάκα το «τσεράμι», αλειμμένη με κρεμμύδι βουτηγμένο στο λάδι, τα «γιαπράκια» (σκυριανά ντολμαδάκια) και από γλυκά οι τηγανίτες με μέλι, τα αμυγδαλωτά και τα γλυκά του κουταλιού.

Μην παραλείψετε να φάτε την περίφημη αστακομακαρονάδα που προσφέρεται στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, καθώς η Σκύρος αποτελεί περιοχή αλιείας του.

Δοκιμάστε την περίφημη λαδόπιτα με ξινοτύρι, μια παραδοσιακή εναλλαγή και ένα ευχάριστο διάλειμμα από το σάντουιτς και την τυρόπιτα. Επίσης κατσικάκι λεμονάτο, κόκορα κρασάτο, ρεβίθια στο φούρνο με φασκόμηλο, φάβα με άνηθο, ντοματοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες, σουτζουκάκια Σκυριανά, αγαλιποκεφτέδες, και άλλες γευστικές συνταγές της Σκύρου που έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες, περνώντας από γενιά σε γενιά.

Η Σκύρος έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, κυρίως με αιγοπρόβατα, γι’ αυτό και οι παραγωγοί, παράγουν δικά τους τυροκομικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Η φάβα είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται στη Σκύρο από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Πριν επιστρέψετε προμηθευτείτε Σκυριανή φέτα, γραβιέρα, μυζήθρα και ξινοτύρι (κρεμώδες τυρί), μην παραλείψετε φάβα, τραχανά και φυσικά θυμαρίσιο μέλι και σπιτικά γλυκά του κουταλιού.

στη Σκιάθο

Η κοσμοπολίτισσα πατρίδα του Παπαδιαμάντη έχει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με τα άλλα νησιά του συμπλέγματος. Αυτό είναι το ένα πρόσωπο της Σκιάθου. Το άλλο παραμένει ανέγγιχτο, είναι απλό και λιτό, σαν να ξεπηδάει από τα κείμενα του Παπαδιαμάντη. Πεύκα στην άμμο, άριστη υποδομή, γωνιές που σε ταξιδεύουν στο χρόνο...

Η Σκιάθος σίγουρα είναι ένα ξεχωριστό νησί, αρκεί βέβαια να έχεις τη σύνεση και να την επισκεφθείς τη σωστή εποχή. Το πευκόφυτο νησί διαθέτει κομψότητα, άποψη, χρώμα, γραφικότητα, αλλά και γωνιές που είναι δύσκολο να διακρίνεις μέσα στην κοσμοπλημμύρα και στο μποτιλιάρισμα του Αυγούστου. Με το που θα φτάσεις στη Σκιάθο, τράβηξε για το παραδοσιακό καφενείο, που βρίσκεται στο κάστρο ή στο «Μπούρτζι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Χαλάρωσε και απόλαυσε τον καφέ σου κοιτώντας τα πολύχρωμα καΐκια στο ασταμάτητο πήγαινε-έλα τους.

Και εδώ η κουζίνα είναι απλή και νόστιμη, γεμάτη από φρέσκα θαλασσινά, ψάρια, αστακούς, αλλά και γιαπράκια, πίτες κ.λπ. Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου παρασκευάζεται από τα σταφύλια του πρότυπου σήμερα αμπελώνα ο περίφημος Αλυπιακός οίνος.

Η ιστορία ξεκινά πριν από 150 χρόνια, όπου το κρασί από τα αμπέλια της Μονής, ονομάστηκε «Αλυπιακός οίνος» προς χάριν του τέταρτου ηγούμενού της Αλύπιου. Οπως γράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «ρέκτης» του συγκεκριμένου οίνου, «ήταν κατάλληλος να ανακουφίζει τας λύπας, τους καημούς και τα βάσανα του κόσμου τούτου».

Ετσι ο «Αλυπιακός οίνος» σε ειδική εμφιάλωση και συσκευασία, που γίνεται με τα χέρια από τους πιστούς, «ξαναζωντάνεψε» και αποτελεί ένα συλλεκτικό ερυθρό κρασί για τους επισκέπτες της Μονής. Με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο ο πατήρ-Αγγελος παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά, μέλι, τσίπουρο, βιολογικό λάδι και ποτά φρούτων που τα λιάζει στις ταράτσες του μοναστηριού για να ψηθούν.

Στη Σκιάθο θα βρείτε επίσης παραδοσιακά γλυκά χαμαλιά και αμυγδαλωτά από το πρατήριο του Συλλόγου Γυναικών στο Λιμάνι. Εκεί θα μάθετε και για τα παραδοσιακά υφαντά του αργαλειού και αν σας αρέσουν ρωτήστε ποιες από τις γυναίκες του νησιού τα φτιάχνουν κατόπιν παραγγελίας.

στη Σκόπελο

Σκόπελος, γη που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, τότε που ο Πεπάρηθος, γιός της Αριάδνης και του Διονύσου και εγγονός του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, έδωσε το όνομά του στο νησί. Από τότε που ο Στάφυλος, ο άλλος γιός της Αριάδνης και του Διονύσου, κατοίκησε πρώτος το νησί και βασίλεψε εκεί, στα χρόνια της Μινωϊκής Θαλασσοκρατίας.

Η Σκόπελος γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στις αρχές του 5ου π.χ. αιώνα. Την εποχή αυτή ήταν πυκνοκατοικημένη και πολύ εύφορη. Τα αμπέλια της σκαρφάλωναν στους γύρω κοντινούς λόφους και τα βουνά. Τα καράβια της διέσχιζαν όλο τον ελληνικό κόσμο, μεταφέροντας το ξακουστό κρασί της, το γνωστό Πεπερήθιο οίνο.

Η παράδοση λέει πως τα σπίτια και τα Μοναστήρια της χτίστηκαν με κρασί. Ωστόσο τώρα δεν παράγει καθόλου κρασί.

Η Σκόπελος φημίζεται για τις 360 εκκλησίες της, τις πολυστόλιστες γυναικείες φορεσιές της και τα εξαίρετα δαμάσκηνά της. Εδώ θα απολαύσετε την περίφημη στριφτή Σκοπελίτικη τυρόπιτα, ροφό στιφάδο, κατσικάκι με δαμάσκηνα, κρέας με κυδώνια, σαλάτες με κρίταμα και κάππαρη. Αναζητήστε να δοκιμάσετε το υπέροχο γλυκό κουταλιού αμύγδαλο και δαμάσκηνο, αλλά και γλυκό αμυγδαλωτό (πάστα ασπρισμένου αμύγδαλου σε βαζάκι).

Ο τουρισμός είναι η βασική οικονομική δύναμη των κατοίκων του νησιού. Γίνονται προσπάθειες ώστε να μην υπάρχει μονομερής ανάπτυξη και να συνδεθεί ο τουρισμός με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Θα μπορούσε να έχει σπουδαία κτηνοτροφία το νησί. Τα κατσίκια Φυλής Σκοπέλου είναι περιζήτητα και τα προτιμούν σε άλλες εκτροφές, ανά την Ελλάδα για βελτιώσεις του ζωικού του κεφαλαίου.

Ο,τι δεν είναι δάση στη Σκόπελο είναι ελαιώνες και δαμασκηνιές. Το δαμάσκηνο Σκοπέλου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι διάσημο. «Το Αζάν Σκοπέλου προέκυψε από το γαλλικό δαμάσκηνο Αζάν, έπειτα από επικονιασμό με το αυγάτο δαμάσκηνο. Είναι μοναδική ποικιλία», μας τονίζει ο δαμασκηνοπαραγωγός Θανάσης Γριπιώτης. Τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, έχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες, την ξινή, την αυγάτη και την αζάνα. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής γεύσης, αλλά δυστυχώς υπάρχουν περίπου 12 παραγωγοί αυτή τη στιγμή και ίσως μετά από μερικά χρόνια δε θα υπάρχει κανένας.
Μπορείτε να βρείτε στο νησί αντικείμενα τοπικής παραδοσιακής τέχνης από ξύλο, πηλό και γυαλί. Επίσης μπορείτε να ανακαλύψετε ζωγράφους, ξυλογλύπτες, κεραμοποιούς, μαχαιράδες, κατασκευαστές μινιατούρων πλοίων, μάστορες του χαλκού και του τσίγκου, σπάνιους επιπλοποιούς και ονομαστές κεντήστρες!

στην Αλόννησο

Η Αλόννησος (θαλασσονήσι) πήρε το όνομά της από τη λέξη αλς που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θάλασσα και πραγματικά δεν θα μπορούσε να της δοθεί πιο κατάλληλη ονομασία. Τα πρασινογάλανα νερά της ενώνονται με τις πευκόφυτες ακτές δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο. Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου της είναι οι απότομοι βράχοι και οι πολλές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια. Εξάλλου το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus - Monachus» και είναι το σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου.

Το Πατητήρι, που πήρε το όνομά του από τα Πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν σε αυτό παλαιότερα, είναι το λιμάνι της Αλοννήσου και το κέντρο ζωής του νησιού.
Η κουζίνα της φημίζεται για τις ξεχωριστές της συνταγές και οι κάτοικοί της για το χαμόγελο και τη ζεστασιά τους. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσετε λουκούλλεια γεύματα, καθώς η Αλόννησος είναι ο παράδεισος του φρέσκου ψαριού.

Δοκιμάστε την κακαβιά, το γεμιστό καλαμάρι, τη αστακομακαρονάδα, την μπάρμπεκιου μελιτζάνα και την Αλοννησιώτικη τυρόπιτα. Κι επειδή ένα καλό γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νόστιμο επιδόρπιο, προτιμήστε τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το ρυζόγαλο, η καρυδόπιτα, τα αμυγδαλωτά και τα ψημένα σύκα με μέλι.

Στα ταβερνάκια της παραλίας μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια, αστακούς και ψητό χταπόδι. Τοπικές νοστιμιές και φρέσκο ψάρι σερβίρεται σε όλα τα ταβερνάκια. Θα απολαύσετε πεντανόστιμη κακαβιά και καλοκαιρινούς μεζέδες στα Ουζερί του Πατητηριού, του Ρουσούμ, της Βότσης, της Παλιάς Αλοννήσου και του Καλαμακίου.

Σε καμία περίπτωση δε θα φύγετε από την Αλόννησο αν δεν περάσετε ένα τουλάχιστον απόγευμα στη Στενή Βάλα, το γραφικό ψαροχώρι με τα ταβερνάκια που σερβίρουν εκπληκτικές ψαρολιχουδιές πλάι στα πολύχρωμα καΐκια που τις φέρνουν από την πιο πλούσια γωνιά της Μεσογείου.

Και για το τέλος άφησα το περίφημο τονάκι της Αλοννήσου. Ο κιτρινόπτερος τόνος περνάει και από την Αλόννησο. Ψαρεύουν οι ψαράδες εκεί, το παίρνει ο Συνεταιρισμός των γυναικών, το βάζει μέσα σε γυάλα και πραγματικά η γεύση του είναι συγκλονιστική. Εδώ και μερικά χρόνια μπορούμε να το βρούμε και στα μπακάλικα με ελληνικά προϊόντα της Αθήνας, είναι ακριβό προϊόν γιατί η ποσότητα είναι μικρή, αλλά αξίζει.

Αφού δεν κουνιέται φύλο από κόσμο και κάθε χρόνο ξεκινούσε από της 15 Ιουνίου τι είναι αυτό που άλλαξε φέτος ?


Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου, με μέριμνα και ευθύνη του Λιμεναρχείου Σκοπέλου, δεν θα παρκάρει κανένα όχημα στην παραλία, από το ύψος που βρίσκεται ο Πλάτανος μέχρι και τον φούρνο του Γκίκα.


Είναι ένα αναγκαίο μέτρο, που κατά τη
γνώμη μας, έπρεπε να αρχίσει από της 15
Ιουνίου
Ακόμη είναι νωρίς για αυτά τα μέτρα στην
παράλια της Σκοπέλου

Ποιον κοροϊδεύετε βρε αρχιηλίθιοι… Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε ρε τσογλάνια…

ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΟΎΝ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ

Ποιον κοροϊδεύετε βρε αρχιηλίθιοι… 
Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε ρε τσογλάνια…

Σιγά που δε θα μας δώσουν οι Τροϊκανοί την πέμπτη δόση…
Σιγά που θα μας αφήσουν αυτή τη στιγμή να πτωχεύσουμε και να χάσουν οι τοκογλύφοι τα λεφτά τους ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΡΑΣ…
Με τη βοήθεια του κατοχικού πρωθυπουργού θα αγοράσουν ΤΖΑΜΠΑ τα πάντα… Δε θα αφήσουν απολύτως τίποτα!!!
Κι αφού θα έχουν υπερκαλύψει στο πολλαπλάσιο αυτά που μας....
δάνεισαν, ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ , ΔΗΛΑΔΗ…
Εκτός και αν ξεσηκωθεί σύντομα ο λαός και τους στείλει όλους ΕΚΕΙ ΠΟΥ τους ΑΞΊΖΕΙ… ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ!

Harry Klynn

ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ

"Ψάρευαν" πελάτες 

"Ψάρευαν" πελάτες χθες στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων ένας 28χρονος αλλοδαπός υπάλληλος καταστήματος εστίασης και ο... ιδιοκτήτης του καταστήματος, που συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμεναρχείου Χανίων.

Το περιστατικό συνέβη στις 8 το βράδυ , οι συλληφθέντες Κατόπιν προφορικής εντολής της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χανίων αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ από το Κεντρικό Λιμεναρχείο διενεργείται προανάκριση.


http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=19014&cid=3

Πικρό καφέ θα πίνουν τα τιμημένα γηρατειά στην σκόπελο αφού η αυξήσεις ξεκινούν 30% έως 80%0 στο ΚΑΠΗ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Έτσι τιμάτε τα τιμώμενα γηρατειά κύριοι στην Σκόπελο  κρίμα για της μεγάλες σας υποσχέσεις κρίμα που σας πίστεψαν κρίμα που πάτε να βγάλετε λεφτά από τα γεροντάκια της Σκοπέλου
Στο κλίμα της τρόικας και εσείς

7-ήμερη πρόγνωση καιρού για Σκόπελος, Ελλάδα ΜΕ ΚΡΥΟ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ


Ημερομηνία Καιρός Περιγραφή Θερμ °C
Δευ, 30 Μαϊ
Λίγα σύννεφα νωρίς το πρωί, αίθριος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας. 19 oC / 18 oC ΒΒΔ  με 11 km/h
Τρι, 31 Μαϊ
Λίγα σύννεφα το πρωί,  αίθριος καιρός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αραιή συννεφιά αργά τη νύχτα. 20 oC / 18 oC Α  με 14 km/h
Τετ, 1 Ιουν
Λίγα σύννεφα νωρίς το πρωί, αίθριος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας. 20 oC / 18 oC Α  με 12 km/h
Πεμ, 2 Ιουν
Αίθριος καιρός. 20 oC / 18 oC ΒΒΑ  με 12 km/h
Παρ, 3 Ιουν
Ασθενής βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αραιή συννεφιά τη νύχτα. 20 oC / 19 oC ΒΒΔ  με 14 km/h
Σαβ, 4 Ιουν
Λίγα σύννεφα το πρωί,  βασικά καθαρός, αλλά και μικρή πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αραιή συννεφιά αργά τη νύχτα. 20 oC / 18 oC ΒΒΑ  με 20 km/h
Κυρ, 5 Ιουν
Αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ. 20 oC / 19 oC Β  με 15 k

Στιγμές από την εκδρομή μας στις Σποράδες!

Σκιάθος - Σκόπελος – Αλόννησος
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, Θεσσαλονίκη, ώρα 05:30΄
Μπαίνω σε ένα ταξί με μία παρέα και φτάνουμε στο σταθμό. Πω πω! Είναι νύχτα ακόμη! Αλλά δες, είναι όλες εδώ! Ε, αφού είναι γνωστό ότι οι εκδρομές με τη Δράση μας είναι ανεπανάληπτες, πως θα μπορούσε κάποια να τη χάσει; Το πρόγραμμα λέει ότι στις 10 θα πάρουμε το δελφίνι-ελπίζω να μη κουνάει πολύ!-και… φτάνουμε στην καταπράσινη Σκόπελο!
Σκόπελος, ώρα 22:30΄
Καθισμένες στα βραχάκια πάνω από τη θάλασσα, δίπλα από ένα εκκλησάκι στην άκρη της Σκοπέλου, παίζουμε κιθάρα κι αναπολούμε τη μέρα κοιτώντας τον έναστρο ουρανό… Φτάνοντας συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν πολλές για να χωρέσουμε σε ένα ξενοδοχείο κι έτσι …κάναμε κατάληψη σε τέσσερα! Το απόγευμα η περιήγησή μας έγινε με έναν πρωτόγνωρο τρόπο αφού “καταλάβαμε” όλα τα ταξί του νησιού όπου στριμωχτήκαμε μέχρι και 7 άτομα!
Επισκεφτήκαμε και προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγίου Ρηγίνου, του προστάτου του νησιού. Στη συνέχεια, στο χωριό Έλιος, θαυμάσαμε μια εικόνα του Χριστού η οποία χρονολογείται πριν από τη Άλωση ενώ η όμορφη βόλτα μας κατέληξε στο Λουτράκι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, όπου απολαύσαμε δίπλα στο κύμα την υπέροχη σκοπελίτικη τηγανιτή τυρόπιτα, ευγενική χορηγία μιας παλιάς δρασίτισσας, έχοντας την τιμή να φιλοξενούμε στο τραπέζι μας το δήμαρχο του νησιού!
Και καθώς το  τραγούδι μας συνεχίζεται, οι φωνές μας ανεβαίνουν σαν δοξολογία στο Θεό για την υπέροχη μέρα που μας χάρισε!…
Σκιάθος, Παρασκευή 29 Απριλίου, ώρα 22:45΄
Μετά από μια ολόκληρη ημέρα περιήγησης και στα 3 νησιά, μπαίνω επιτέλους στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Μα αυτό δεν ήταν απλό δωμάτιο, ήταν ολόκληρο διαμέρισμα! 5κλινο το είπε η ιδιοκτήτρια όμως εμείς μάλλον για 15κλινο το περάσαμε! Γεμάτη κι η σημερινή μέρα… Μέσα σε λίγες ώρες τριγυρίσαμε ολόκληρες τις Σποράδες! Η ανατολή του ηλίου μας βρήκε στη Σκόπελο, στο μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, μιας απ’τις 360 εκκλησίες του νησιού. Ο ιερέας, φιλόξενος, έκανε πάμπολλες φορές ειδική δέηση για τη Χριστιανική Φοιτητική Δράση Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, με τον ιερέα ενδεδυμένο ακόμα τα άμφιά του, κάναμε μια μικρή λιτανεία κρατώντας εμείς οι ίδιες την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι την εκκλησία του Χριστού στο κάστρο, όπου μας συγκίνησε με τον φλογερό, όλο αγάπη και πόνο συνάμα λόγο του.
Ωστόσο το μεσημεράκι το πλοίο σάλπαρε για Αλόννησο οπότε έπρεπε να χαιρετήσουμε την όμορφη Σκόπελο για να φτάσουμε στην «πριγκίπισσα του Αιγαίου». Το ταξίδι μας αυτό, αν και μικρό, ήταν αρκετά πιο ευχάριστο από το πρώτο καθώς οι ανοιχτές τηλεοράσεις του πλοίου μας έκαναν μετόχους της χαράς του πριγκιπικού γάμου της χρονιάς. Μετά το υπέροχο γεύμα, η παραλία με τα χοντρά βότσαλα, το φλοίσβο του κύματος, την αρμύρα της θάλασσας και τον ήλιο να καίει ήταν η ιδανική λύση για ολιγόλεπτη ξεκούραση την οποία κι εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο! Σε λίγο βρεθήκαμε στην παλιά πόλη όπου τα σοκάκια, η θέα και το κάστρο ήταν μοναδικά! Αλλά ο χρόνος, ο μοναδικός μας εχθρός στις εκδρομές, μας απείλησε και πάλι. Έπρεπε να πάρουμε το καράβι για Σκιάθο η οποία μας προκαλεί να την εξερευνήσουμε!
Σάββατο 30 Απριλίου 2011, ώρα 10:00΄
Πρωινό πάνω στα κύματα! Το εστιατόριο έδινε υπόσχεση για «Εν Πλω» γεύματα και πράγματι, αφού το κύμα έσκαγε κυριολεκτικά κάτω απ΄τα πόδια μας-το καλύτερο ξεκίνημα για μια υπέροχη μέρα!
Στόχος μας να γνωρίσουμε το νησί με τις ομορφιές του και πρώτος μας προορισμός η περίφημη Ι. Μ. Ευαγγελίστριας, η οποία περιλαμβάνει ένα άρτιο λαογραφικό μουσείο. Μάλιστα σ΄ αυτό το μοναστήρι σχεδιάστηκε η πρώτη σημαία του Αγώνα του ’21 από τον τότε ηγούμενο της μονής και τον οπλαρχηγό Νικοτσάρα. Επόμενη στάση την Παναγία Κουνίστρα ή Εικονίστρια, η οποία  πήρε αυτό το όνομα επειδή φανερώθηκε σε ένα μοναχό κουνώντας τα φύλλα του πεύκου στο οποίο βρισκόταν η εικόνα Της. Αν θυμάμαι καλά το πρόγραμμα θα περάσουμε κι απ΄τις Κουκουναριές, την περίφημη παραλία της Σκιάθου-μία από τις 60- με τα καταγάλανα νερά, τα πεύκα μέχρι τη θάλασσα και τον πλούσιο υδροβιότοπο. Α ήρθαν τα λεωφορεία! Ξεκινάμεεεεε!!!
Ώρα 21:30΄
Μόλις τελείωσε η ψυχαγωγική και πνευματική ευκαιρία που είχαμε και φεύγουμε απ΄το πνευματικό κέντρο. Αφού απολαύσαμε την ενδοχώρα το πρωί, το απόγευμα συνέχισε να μας εκπλήσσει με τη Χώρα! Η μαγευτική θέα από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου με το περίφημο ρολόι, τα σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, οι δελεαστικές ταβερνούλες και φυσικά το Μπούρτζι είναι λίγα μόνο από τα μέρη που μας έκαναν να συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό του νησιού ως «σμαράγδι του Αιγαίου»! Τα πολύ πετυχημένα σκετσάκια που προηγήθηκαν ακολούθησε άρτια ενημέρωση για τη μεγάλη μορφή της λογοτεχνίας, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θυμηθήκαμε σημαντικές πτυχές τις ζωής του και το αφιέρωμά μας έκλεισε με το μελοποιημένο ποίημα του «Και πάλι κίνησα να ‘ρθώ». Έτσι κι εμείς θα κινήσουμε και πάλι να πάμε στο χώρο όπου έζησε, έγραψε κι άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος μας συγγραφέας.
Θεσσαλονίκη, Κυριακή 1 Μαΐου 2011, ώρα 23:45΄
Πριν από λίγο διέσχισα το κατώφλι του Σπιτιού μου και οι εικόνες της σημερινής μέρας περνάνε σαν ταινία από μπροστά μου…
Έπειτα από την πνευματική τροφοδοσία στον ιερό μητροπολιτικό ναό των 3 Ιεραρχών, σειρά είχε η υλική. Μετά κι απ΄αυτό, τίποτα δε μας κρατούσε κι αρχίσαμε όλες περιέργεια και θαυμασμό να κατευθυνόμαστε προς το ιστορικό του σπίτι. Απλό, μικρό, φτωχικό, που όμως σε μετέφερε στους γνωστούς παπαδιαμαντικούς κόσμους των έργων του. Η τελευταία πράξη απόδοσης ευγνωμοσύνης στη μορφή του γνωστού «κοσμοκαλόγερου» δεν μπορούσε παρά να περιλαμβάνει ην επίσκεψη στον τάφο του, όπου αποθέσαμε ένα μπουκέτο λουλούδια και ψάλλαμε το Χριστός Ανέστη.
Αυτές τις μέρες χορτάσαμε Ελλάδα! Ο ήλιος της έδωσε χρώμα στα πρόσωπά μας, ο αέρας κι η αλμύρα της γέμισαν τα πνευμόνια μας, τα μάτια μας χόρτασαν το απέραντο γαλάζιο και το μυρωδάτο πράσινο!
Όμως δε λυπόμαστε για τις όμορφες στιγμές που περάσαν, αλλά χαιρόμαστε που κάποτε υπήρξαν, αφού είμαστε σίγουρες ότι του χρόνου θα επαναληφθούν!
Και του χρόνου λοιπόν!
Μπορείτ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου