Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Υπό εξαφάνιση ο θαλασσοκόρακας στο Βόρειο Αιγαίο

Για μήνες ολόκληρους, τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις στο Βόρειο Αιγαίο παρέμειναν θολές, με καταστροφικές συνέπειες για την αναπαραγωγή του θαλασσοκόρακα. Η υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου λέει: «Η αναπαραγωγή του κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε και σε ορισμένες αποικίες καταγράφηκαν έως και 50 φορές λιγότεροι νεοσσοί σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Ο θαλασσοκόρακας φωλιάζει σε όλες τις νησιωτικές περιοχές αλλά όχι με την ίδια πυκνότητα.
Οι μεγαλύτερες αποικίες καταγράφονται στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο καθώς και στις Σποράδες. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας φωλιάζουν 1.000 με 1.200 ζευγάρια, τα περισσότερα στο Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε και νοτιότερα, μέχρι τη Σκύρο, τη Λήμνο και τις Β. ΣποράδεςΠρόκειται για ένα θαλασσοπούλι, διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Τρέφεται με μικρά ψάρια τα οποία πιάνει κωπηλατώντας με τα δυνατά του πόδια κοντά στον βυθό. Οταν χορτάσει, κάθεται με μισάνοιχτα φτερά στους βράχους της ακτής για να στεγνώσει και να ζεσταθεί. Δεν μεταναστεύει και φωλιάζει πολύ νωρίς (μερικοί ακόμα και από τον Δεκέμβριο) σε απόκρημνες βραχώδεις ακτές, νησίδες και μεγάλες σπηλιές». 
παιδιά συγνώμη δεν βρήκα θέμα με καρακάξα άλλα με κόρακα θα επανορθώσω πάντως σύντομα και θα γράψω για τα σκοπελίτικα κοράκια ......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger