Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επιτέλους λίγο φως για την Ελλάδα! Αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης από τους Γερμανούς

- Η κυβέρνηση Μέρκελ ξεμπλοκάρει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας χωρίς να ζητάει τώρα αναδιάρθρωση
- Κούρσα ανόδου του ευρώ
- Ράλλυ στο Χρηματιστήριο – Πέφτουν τα spreads
- Όλη η αλήθεια πίσω από ''παιχνίδια'' εντυπώσεων και πιέσεις για νέα μέτρα

Σωτήρια λύση αχνοφαίνεται για την ελληνική οικονομία από την αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης των Γερμανών.
Από εκεί που βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή της πτώχευσης με τους Γερμανούς να απαιτούν αναδιάρθρωση για να βοηθήσουν, ξαφνικά το πρωί δημοσίευμα της Wall Street Journal κάνει λόγο για γερμανική υποχώρηση ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία προς το παρόν, ξεχνάει τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση και την αποσυνδέει από το νέο δάνειο-σωσίβιο προς την Ελλάδα.
 
''Η παραδοχή του Βερολίνου ότι πρέπει να δανείσει περισσότερα χρήματα, ακόμη και χωρίς βραχυπρόθεσμη εμπλοκή των ιδιωτών ομολογιούχων, θα συμβάλει στην άρση του ευρωπαϊκού αδιεξόδου για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, προτού η υπερχρεωμένη χώρα ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου" λέει το δημοσίευμα.
 
Μάλιστα η Wall Street Journal αποκαλύπτει τη μορφή του νέου δανείου προς την Ελλάδα:''Το νέο πακέτο στήριξης, που θα συζητήσουν αξιωματούχοι από ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών την Τετάρτη, στη Βιέννη, πιθανότατα θα περιλαμβάνει νέα δάνεια προς την Ελλάδα σε αντάλλαγμα μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους της Αθήνας για μείωση των δαπανών, βελτίωση των εσόδων από φορολογία και πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων υπό διεθνή επιτήρηση".
 
Μόλις το δημοσίευμα έκανε το γύρο του κόσμου, πυροδοτήθηκε ράλυ ανόδου για το ευρώ που έφτασε σε τιμές ρεκόρ για τουλάχιστον 3 εβδομάδες στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.
 
Ο λόγος είναι ότι οι διεθνείς αγορές ''καθησυχάστηκαν'' πως ''απενεργοποιήθηκε'' η ελληνική βόμβα, που για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους όπως ''φούσκωσε'' ΚΑΙ με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και υπερβολές έτσι και θα ξεφουσκώσει, ιδίως εαν πάρουμε τα μέτρα για τα οποία μας πιέζουν ασφυκτικά.
 
Πάντως και το ελληνικό Χρηματιστήριο αντέδρασε σαν ελατήριο με εκρηκτική άνοδο, κάτι όμως απόλυτα φυσιολογικό καθώς οι τιμές των περισσότερων μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα 1997, δηλαδή 14 ολόκληρα χρόνια πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger