Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Πρωτοπόρος η Θεσσαλία στη μάχη για καλύτερο περιβάλλον

Μίλησε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο στη Σκιάθο επαναλαμβάνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιζητεί τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας





«Ως αιρετή Περιφέρεια δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά «καυτά» θέματα, που αφορούν το περιβάλλον στη Θεσσαλία και η αιρετή Περιφέρεια, με αποφασιστικότητα, είναι πρωτοπόρος στη μάχη για καλύτερο, για καθαρότερο, για ποιοτικότερο περιβάλλον».


Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο «Third International Conference on Environmental Management, Engineering, Planning, and Economics – CEMEPE & SECOTOX Conference» που πραγματοποιείται στη Σκιάθο.


Το συνέδριο διοργανώνουν το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).


Ο κ. Κώστας Αγοραστός, εξειδικεύοντας την πολιτική της Περιφέρειας για το περιβάλλον, επισήμανε ότι «υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που χρειάζονται την άμεση, αποτελεσματική παρέμβασή μας.


Υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», δηλαδή έργα και παρεμβάσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ώστε να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Και υπάρχουν «πράσινα πεδία», δηλαδή πεδία στην επιστήμη, την ενέργεια, την αγροτική οικονομία, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τετραπλό όφελος:

-την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος,
-την τόνωση, την επανεκκίνηση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία της τοπικής οικονομίας,
-την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης, της καινοτομίας,
-την διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».


Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιζητεί τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και τόνισε:
«Χρειάζεται να δράσουμε όλοι μαζί, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, χωρίς να χάσουμε ούτε μια ημέρα.
Η λύση στην – υπαρκτή – οικονομική κρίση δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μέσα από την διάσωσή του, την προστασία του, την ανάδειξή του και την ενθάρρυνση καινοτομικών δράσεων που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.


Μπορούμε να κάνουμε πολλά και αισιοδοξώ ότι μπορούμε να πετύχουμε μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια».
Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε σ’ όλα τα φλέγοντα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον στη Θεσσαλία και ενημέρωσε τους επιστήμονες για τις θέσεις και τις ενέργειες της αιρετής Περιφέρειας σε θέματα όπως ο Αχελώος, η Κάρλα, ο Πηνειός, η διαχείριση απορριμμάτων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο λιγνίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger