Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΑΠΟ ΤΟ VACATION IN GREECE

Σκόπελος (Skopelos island)

Σκόπελος

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά την Σκιάθο. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. χιλ. και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Έχει δυο βουνά, το Παλούκι (565 μ. ύψος) και το Δελφί (680 μ. ύψος).
Ιστορία
Η Σκόπελος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Το νησί που κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα Πεπάρηθος, είχε αναπτύξει – όπως φαίνεται από τα αρχαιολογικά – ευρήματα έναν αξιόλογο πολιτισμό.


Στο νησί εκτός από τη Πεπάρηθο, άκμασαν άλλες δύο πόλεις. Η Σελινούς, που ήταν κτισμένη στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Λουτράκι της Γλώσσας και ο Πάνορμος, που τα ερείπιά του διακρίνονται κοντά στον ομώνυμο όρμο, στη νότια πλευρά του νησιού.
Ο Πάνορμος καταλήφθηκε το 361 π.Χ. από τον τύραννο των Φερών, Αλέξανδρο και κατόπιν πολιορκήθηκε από τους Αθηναίους.

Ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Στάφυλος, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Το όνομά του φέρει ένας όρμος στα νότια του νησιού. Στην περιοχή αυτή, στον όρμου του Στάφυλου, οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα λείψανα ενός αρχαίου οικοδομήματος που εικάζεται ότι ανήκουν στο παλάτι του θρυλικού Στάφυλου, του πρώτου οικιστή και βασιλιά του νησιού, ο οποίος σύμφωνα με τη παράδοση διατηρούσε σχέσεις με τη μινωική Κρήτη. Αυτό φαίνεται και από τα πλούσια κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν στο βασιλικό τάφο που βρέθηκε στη περιοχή. Τα ευρήματα του τάφου αυτού που αποδίδεται στο βασιλιά Στάφυλο, χρονολογούνται από τον 16ο π.Χ. αιώνα και φαίνεται πως ήταν μινωικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: χρυσά κοσμήματα, αγγεία, όπλα κι ένα βασιλικό ξίφος με χρυσή διακόσμηση που λέγεται ότι ανήκε στον Στάφυλο.

Το όνομα Σκόπελος το πήρε το νησί την Ελληνιστική περίοδο.
Την ρωμαϊκή περίοδο στη Σκόπελο μαρτύρησε ο επίσκοπος Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος ήταν ο πρώτος επίσκοπος του νησιού.

Στα χρόνια του Βυζαντίου αποτέλεσε τόπο εξορίας.
Το 1204 πέρασε στα χέρια των Ενετών. Η κυριαρχία τους όμως δεν κράτησε πολύ. Λίγο καιρό αργότερο ο βυζαντινός Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος κατάφερε να κατακτήσει και πάλι το νησί.

Το 1453, η Σκόπελος περνά γι’ άλλη μια φορά στην κυριαρχία των Ενετών.
Το 1538, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το νησί, το λεηλατούν και σφάζουν όλους τους κατοίκους.
Κατά τον 17ο αιώνα το νησί ερημώθηκε για πολλές δεκαετίες. Στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα η ζωή ξαναγύρισε στη Σκόπελο. Το 1821 υπήρξε επαναστατικό κέντρο.

Το 1832 απέκτησε την ελευθερία της, όπως και όλα τα νησιά των Σποράδων, καθώς ενσωματώθηκαν με την Ελλάδα.
Μετά τη λεηλασία της από τον Μπαρμπαρόσσα το 1538, υποδηλώθηκε από τους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το
1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα, που μόλις είχε ιδρυθεί.

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ

Στη Σκόπελο βρέχει πολύ συχνά ακόμα και το καλοκαίρι 2-3 σύντομες μπόρες θα δροσίσουν οπωσδήποτε την κάψα και θα ξεπλύνουν τα πευκοδάση της που καταλήγουν πυκνά - πυκνά σε παραμυθένιες γαλαζοπράσινες παραλίες στη δυτική και τη νότια πλευρά του νησιού.
Γενικότερα το κλίμα της Σκοπέλου είναι ήπιο και υγιεινό. Το καλοκαίρι γενικά είναι ζεστό ωστόσο λόγω των δασών που έχει το νησί η ζέστη είναι πάντα ανεκτή.
Τον Αύγουστο που πολλές φορές τα βράδια φυσούν τα μελτεμάκια μερικές φορές τα πουλοβεράκια είναι απαραίτητα. Το χειμώνα χιονίζει σπάνια άλλα οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το νησί είναι υπέροχο.
Οπως και να 'χει ο καιρός στη Σκόπελο είναι το ίδιο υπέροχος με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ
Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια από τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Βόλο προς τα δύο λιμάνια της Σκοπέλου (το κεντρικό που βρίσκεται στη Χώρα και της Γλώσσας).
Οι διαδρομές με δελφίνια και πλοία από τον Άγιο Κωνσταντίνο έχουν ανταπόκριση με πούλμαν από και προς την Αθήνα.
Τηλέφωνα πρακτορείων για Ιπτάμενα Δελφίνια και καράβια:
Αθήνα 210 4187000, 3843220
Άγιος Κωνσταντίνος 22350 31614, 31989
Βόλος 24210 39787, 31051, 23400
Σκόπελος 24240 23060
Γλώσσα 24240 33435, 33042
Η Σκόπελος δεν έχει αεροδρόμιο. Εξυπηρετείται από αυτό της Σκιάθου. Μπορείτε λοιπόν να προσεγγίσετε αεροπορικώς τη Σκιάθο και από εκεί με το καράβι να φτάσετε στη Σκόπελο.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ 24270 22376, 21885
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 210 3530000
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Κωδικός Περιοχής 24240
Δήμος Σκοπέλου 22205, 23323, 23231
Αναπτυξιακή Επιχείρηση Σκοπέλου 23220
Κέντρο Υγείας 22222, 22739, 22592
Αστυνομία 22235, 22988
Λιμεναρχείο Σκοπέλου 22180
Λιμενικός Σταθμός Γλώσσας 33033
Λαογραφικό Μουσείο 23494
Συλ. Ιδιοκτητών Ενοικ/νων Δωματίων 24567

Παραλίες Σκοπέλου

Ένα πανέμορφο τοπίο που συνδυάζεται με μια ακόμα πιο όμορφη παραλία, είναι ο Στάφυλος. Ιδανική τοποθεσία για μακροβούτια και πλατσουρίσματα σε μια θάλασσα καθάρια που υπόσχεται πολλά. Αν μάλιστα παραμείνετε μέχρι αργά το απόγευμα, τότε το θέαμα που θα σας προσφέρει σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Στο Στάφυλο η δύση του ηλίου είναι χρυσαφένια και οπωσδήποτε θα σας μαγέψει.

Οπουδήποτε στο δρόμο σας συναντήσετε μονοπάτι, ακολουθείστε το. Κάτι ξέρουν αυτοί που το έφτιαξαν. Περπατήστε λοιπόν στο μικρό μονοπάτι μετά το Στάφυλο και βρεθείτε στην παραλία Βαλανίο. Αν τώρα κάτι περίεργο παρατηρήσετε…….μην ξαφνιαστείτε. ΝΑΙ, εδώ επιτρέπετε ο γυμνισμός.
Μόνο 8 χλμ σας χωρίζουν από τη γεμάτη πεύκα παραλία του Αγνώντα που ονομάστηκε από τον πεπαρήθιο Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας. Εδώ τα νερά είναι καταπράσινα για να ταιριάζουν με το υπόλοιπο τοπίο. Όσο για τις μυρωδιές που περιπλανιούνται προκλητικά στον αέρα! Είναι μέρος του ξελογιάσματος που προσφέρει αυτό το γραφικό λιμανάκι. Γρήγορα λοιπόν στο πρώτο ψάθινο τραπέζι που θα βρείτε!

Όλοι σας γνωρίζετε πόσο ήρεμα και γαλήνια είναι τα νερά μιας λίμνης. Σαν να έχουν πέσει σε βαθύ ύπνο. Σίγουρα βλέποντάς τα, θα σας έχει ξυπνήσει η επιθυμία να τα ταράξετε, κάνοντας μια βουτιά. Αυτός λοιπόν ο ευσεβής πόθος σας μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο Λιμνονάρι (από το Λιμνονέρι). Τα νερά αυτής της παραλίας στέκονται σχεδόν ακίνητα επιδεικνύοντας το γαλάζιο τους χρώμα. Εκτός βέβαια αν εσείς αποφασίσετε το αντίθετο.
Το τιρκουάζ και το πράσινο έχουν συνδυαστεί άψογα δημιουργώντας τον κόλπο του Πανόρμου με τη μεγάλη παραλία. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ξαπλώσετε πάνω στα βότσαλα και να ονειρευτείτε με φόντο το Αιγαίο.Τρία όμορφα ονόματα για τρεις ακόμα πιο όμορφες παραλίες. Πρόκειται για τη Γλυφάδα, την Καναπίτσα και την Αμμουδίτσα.

Από το καϊκάκι που θα χρησιμοποιήσετε για τη μετάβασή σας, θα κάνετε βουτιές ενώ στις ακτές τους θα απολαύσετε ξέγνοιαστοι τον ήλιο. Αν θέλετε να δείτε την τοποθεσία όπου ήρθαν στην επιφάνεια ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας από την εποχή του Βυζαντίου, τότε μπορείτε να πάτε στην παραλία Μπλω και να συνδυάσετε την ιστορική σας ενημέρωση με ένα μακροβούτι. Θα παρακολουθήσετε τα ιστιοφόρα να λικνίζονται χαριτωμένα στα νερά και θα απολαύσετε σπιτικούς μεζέδες κάτω από τη σκιά των δέντρων.
Η πιο όμορφη παραλία της Σκοπέλου, είναι η Μηλιά. Άφθονο πράσινο και κρυστάλλινα νερά, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Θα χαρείτε τον ήλιο έχοντας ως συντροφιά το γνωστό αλλά πάντα γοητευτικό τραγούδι των τζιτζικιών και το σίγουρο είναι πως δεν θα σας κάνει καρδιά να φύγετε.

Αν είστε τύπος πολλή μοναχικός και σας αρέσει η ησυχία, τότε το νησάκι Δασιά ταιριάζει απόλυτα στις προτιμήσεις σας. Βρείτε ένα μικρό σκάφος για τη μεταφορά σας, και μια τράτα αρκεί, και αφεθείτε στην αίσθηση που προσφέρει το όνειρο ενός ιδιωτικού νησιού.
Και μόνο η διαδρομή για να φτάσετε στο χωριό Έλιος θα σας γοητεύσει. Τα πεύκα με το βαθύ πράσινο χρώμα τους και τα πλατάνια με την πλούσια φυλλωσιά τους, θα σας κάνουν να ευχηθείτε αυτός ο δρόμος να μην τελείωνε ποτέ. Η ιδιαίτερη πινελιά καλαισθησίας που προσδίδουν οι κάτοικοι, με τους γεμάτους λουλούδια κήπους τους, δείχνει το μέγεθος της αγάπης για το χωριό τους. Ευγενικοί και φιλόξενοι είναι πάντα με το χαμόγελο στο στόμα έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά και να σας αφηγηθούν με γλαφυρό τρόπο  ιστορίες που έχουν χαραχτεί έντονα στη μνήμη τους.
Την πρώτη θέση στο λόφο έχουν πάρει τα σπιτάκια της κοινότητας Γλώσσα. Είναι κτισμένα κλιμακωτά και έχουν επηρεαστεί από τον Μακεδονικό τρόπο κατασκευής. Οι κάτοικοι της είναι στενά δεμένοι με την παράδοση και αυτό φαίνεται ακόμα και στον τρόπο ομιλίας τους. Τα πήλινα αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή, μαρτυρούν πως την ομορφιά αυτού του τοπίου την είχαν πρωτοθαυμάσει οι Κρήτες από την Κνωσό.

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος ζωγράφος στον κόσμο είναι η ίδια η φύση. Ξέρει να χειρίζεται με τρόπο μαγικό τις δυνατότητές της και να δημιουργεί αριστουργήματα, όπως το ακρωτήριο Γουρούνι.
Τον περίπατό σας μπορείτε να απολαύσετε στο Λουτράκι όπου σίγουρα θα παρατηρήσετε πως δεν είσαστε μόνοι. Το δεύτερο κατά σειρά μεγέθους λιμάνι της Σκοπέλου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών καθώς προσφέρει έντονη διασκέδαση λόγω της τουριστικής του ανάπτυξης.


Δροσιστικά μακροβούτια αλλά και νόστιμα μεζεδάκια συνδυάζονται τέλεια στις παραλίες Γλυφονέρι και Γλυστέρι. Στις μικρές τους ακτές μπορείτε να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας ενώ η βαρκούλα που θα σας μεταφέρει στη σπηλιά Τρυπητή (αρκετά κοντά στο Γλυστέρι) θα σας προσφέρει ένα φανταστικό θέαμα.

Αν είσαστε λάτρεις της πεζοπορίας, τότε η θέα που προσφέρει ο βράχος που στέκει περήφανα μέσα στη θάλασσα θα σας αποζημιώσει. Τα 104 σκαλιστά σκαλοπάτια του, θα σας οδηγήσουν στην κορυφή του όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I ωill immediately take hold of your гss aѕ
I can not in fіndіng yοur e-mail subscription linκ oг
e-newsletter seгvice. Do you've any? Kindly permit me know so that I may just subscribe. Thanks.

Feel free to surf to my weblog :: авиабилеты в Мурманск

Ανώνυμος είπε...

Awеsome post.

Also visit my web pаge; Рейс 222

Ανώνυμος είπε...

І am not sure wheге you're getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.

Feel free to visit my web site; Чартерные рейсы до варны

Ανώνυμος είπε...

Hеу therе! I juѕt wanteԁ to asκ if уοu
ever have any prοblems ωіth hacκers?
My last blog (wordpгess) ωas hаckеԁ аnd I enԁed up losing months of harԁ work due tο nο backuρ.

Dο you haνe аny methoԁs to рrоtect аgainst hackеrs?


Herе iѕ my homepage; авиабилеты в Калининград

Ανώνυμος είπε...

Rіght now it seems like Woгdpгesѕ іѕ the top
blοgging platfοгm aνailablе гight now.
(from what Ӏ've read) Is that what you are using on your blog?

my web blog :: заказ авиабилетов

Powered By Blogger