Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Επέκταση εγκατάστασης και χρήσης χαφιεδοκαμερών

Την επέκταση της εγκατάστασης και της χρήσης των χαφιεδοκαμερών σε χώρους δουλειάς και γενικά ιδιωτικούς χώρους προσβάσιμους στο κοινό, προτείνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με πρόσχημα την προστασία και την ασφάλεια προσώπων και αγαθών. Συγκεκριμένα, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα η οδηγία 1/2011 με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις στη χρήση των καμερών και ο χρόνος τήρησης των δεδομένων σε χώρους, όπως τράπεζες, εργοστάσια, ξενοδοχεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα, νοσηλευτικά ιδρύματα, μουσεία κ.ά.
Στην οδηγία αναφέρεται ότι τα σημεία εγκατάστασης των καμερών και ο τρόπος λήψης των δεδομένων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα δεδομένα που συλλέγονται να μην είναι περισσότερα από όσα είναι απολύτως αναγκαία για την εκπλήρωση του σκοπού της επεξεργασίας.
Ειδικότερα, για τους χώρους εργασίας προβλέπεται ότι το σύστημα βιντεοεπιτήρησης δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, εκτός αν συντρέχουν λόγοι για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή έχουμε στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες και εγκαταστάσεις υψηλού κινδύνου. Για παράδειγμα, σ' έναν τυπικό χώρο γραφείων επιχείρησης η βιντεοσκόπηση περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου, χωρίς να επιτηρούνται αίθουσες γραφείων ή διάδρομοι. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν χώροι, όπως ταμεία, χώροι με χρηματοκιβώτια κλπ, υπό τον όρο οι κάμερες να εστιάζουν στο αγαθό που προστατεύουν και όχι στους χώρους των εργαζομένων. Πάντως, στην οδηγία αναφέρεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του συστήματος βιντεοσκόπησης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν «ως αποκλειστικά κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων», κάτι, όμως, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι κάμερες να χρησιμοποιηθούν σε βάρος εργαζόμενων. Τα δεδομένα θα πρέπει να καταστρέφονται σε 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ σε περίπτωση συμβάντος (π.χ. κλοπή, ληστεία κλπ) μπορούν να φυλαχτούν οι εικόνες σε χωριστό αρχείο μέχρι 30 ημέρες.
Ειδική αναφορά γίνεται για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, όπου η εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης θα πραγματοποιείται στα σημεία εισόδου, εξόδου, στα ταμεία, σε χώρους κρίσιμων εγκαταστάσεων (ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού κλπ). Επίσης, με την οδηγία απαγορεύεται αυστηρά η εγκατάσταση καμερών σε χώρους και προθαλάμους τουαλετών ανεξάρτητα του είδους της επιχείρησης και του φορέα που βρίσκονται οι χώροι αυτοί.
Τέλος, εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας μπορεί να πραγματοποιείται σε νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, σε ιδρύματα ατόμων με αναπηρίες, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλπ.
http://www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger