Χρωστάµε, χρωστάµε, χρωστάµε. ∆εν βαρεθήκαµε µόνο εµείς να το ακούµε, αλλά φαίνεται πως βαρέθηκαν και οι άλλοι. Και για να αλλάξει λίγο το... µενού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στήνει µια έκθεση για να αποδείξει πως δεν χρωστάµε µόνο, αλλά και οι καλλιτέχνες σε παγκόσµιο επίπεδο χρωστάνε στην Ελλάδα. Εµπνευση εννοείται!
Από το Καστελλόριζο έως την Κυπαρισσία. Από την Υδρα έως τη Σκόπελο. Από τη Μύκονο έως την Επίδαυρο, η γωνιά τούτη της Ευρώπης γεννά καλλιτέχνες. Κι όταν δεν τους γεννά, τους εξελίσσει καθώς αποτελεί µία διαρκή πηγή έµπνευσης. Το γεγονός αυτό ήταν αρκετό να αποτελέσει τον καµβά για τη διακεκριµένη επιµελήτρια της Tate Modern, Τζέσικα Μόργκαν, ώστε να στήσει µια έκθεση µε µεγάλα ονόµατα της διεθνούς εικαστικής σκηνής και άρωµα Ελλάδας. «Οταν προέκυψε η ιστορία µε την οικονοµική κρίση στην Ελλάδα, σκέφτηκα να εντάξω το σκεπτικό µου στην τρέχουσα κατάσταση. Και επέλεξα να δείξω στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, που ως σύγχρονοι περιηγητές έφτασαν στην Ελλάδα, έµειναν, επηρεάστηκαν και δηµιούργησαν έργα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η ιστορικός τέχνης, που επισήµως φέρει τον τίτλο «επιµελήτρια της Συλλογής ∆ασκαλόπουλου» (ο έλληνας συλλέκτης χρηµατοδοτεί τη θέση της στην Tate Modern).
Η Μόργκαν συγκέντρωσε για πρώτη φορά έργα 17 διεθνώς καταξιωµένων καλλιτεχνών που έζησαν και δηµιούργησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια. Από τον κορυφαίο της Arte Povera Γιάννη Κουνέλλη έως την ελληνικής καταγωγής Λίντα Μπένγκλις. Από τον Λέοναρντ Κοέν – τον γνωστό τραγουδοποιό που έχει σπίτι στην Υδρα – έως τον πολυπράγµονα Ιάνη Ξενάκη. Και από τον Γερµανό Χέλµουτ Μίντεντορφ, που διατηρεί ατελιέ στο ∆αφνί, έως τον Σι Γουάι Τόουµπλι µε τις ζωγραφικές «∆ήλιες Ωδές» του που φιλοτέχνησε στη Μύκονο, δίνουν το «παρών» στην έκθεση «The Last Grand Tour - Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα».
Πιο απλά, στους χώρους του µουσείου οι επισκέπτες θα δουν από τις ελληνοπρεπείς πτυχώσεις στο χάλκινο γλυπτό της Αµερικανίδας Λίντα Μπένκγλις (η οποία µοιράζει τον χρόνο της µεταξύ Νέας Υόρκης, Καστελλόριζου και Ινδίας)
έως το κεφάλι της Αθηνάς του Τσέχου Μάρκους Λούπερτζ που ζει στην Κυπαρισσία. Από τον ασπρόµαυρο κήπο της λιβανοαµερικανίδας ποιήτριας και εικαστικού Ετέλ Αντνάν – κόρη χριστιανής Ελληνίδας και µουσουλµάνου Σύρου – στη Σκόπελο έως το ταυτισµένο µε την Ελλάδα υλικό (το µάρµαρο) στο οποίο έστησε ζωγραφιστά παιχνίδια ο αµερικανός ζωγράφος και χαράκτης Μπρις Μάρντεν κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Υδρα, την οποία επισκέπτεται ανελλιπώς από το 1971.
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου