Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Γερμανική «αντεπίθεση» κατά Μπαρόζο

Το Βερολίνο κατηγορεί τον Ζοζέ Μπαρόζο ότι με τις δηλώσεις του περί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «περιπλέκει την κατάσταση» .
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «περιπλέκει την κατάσταση» με τις εκκλήσεις του για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ευρωζώνη.
«Οι μεμονωμένες προτάσεις αυτές δεν διευκολύνουν την κατάσταση, αλλά την περιπλέκουν», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα το θέμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει «απολύτως κανείς λόγος βραχυπρόθεσμα να συζητήσει» την αύξηση της βοήθειας προς τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος σε μία συζήτηση «μεσοπρόθεσμα» για την μεταβολή των διαθεσίμων του Ταμείου.
«Δεν πρόκειται για διεύρυνση ή αύξηση, αλλά για τη διασφάλιση ότι το ποσό που αποφασίστηκε τον Μάιο είναι πραγματικά διαθέσιμο», πρόσθεσε.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίστηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας. Εάν στο ποσόν αυτό προστεθούν οι πιστώσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, συγκροτείται μία «δύναμη κρούσης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αύξηση της δυναμικότητας του Ταμείου, φοβούμενη την αντίδραση της κοινής γνώμης εν όψει μίας σειράς κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων τους επόμενους μήνες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger