Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ενταση κατά την έναρξη της δίκης των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Εν μέσω έντασης άρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των 13 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως δεν αποδέχονται το κατηγορητήριο και δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, ενώ ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος των ομοϊδεατών τους στην αίθουσα.

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας- μετά τις απειλές που περιελάμβανε η προκήρυξη της οργάνωσης για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο (κατά δικαστών κτλ), και ήδη έχει προβεί στο σχεδιασμό για τη μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:

Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη. Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ο Χάρης Χατζημιχελάκης έχει αναλάβει με δήλωσή του σε διαδυκτιακό τόπο, την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση, ενώ ο συγκατηγορούμενος του, Παναγιώτης Αργυρού, ο οποίος συνελήφθη για την υπόθεση των παγιδευμένων πακέτων με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου, έχει δηλώσει με επιστολή του, «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.

Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ, απολογούνται στον ανακριτή οι τέσσερις συλληφθέντες του Βύρωνα για τρομοκρατική δράση, οι οποίοι σύμφωνα με την Αστυνομία, ετοίμαζαν σειρά επιθέσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης πριν την έναρξη της δίκης των μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» [Βλέπε άρθρο] . Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως στην κατοχή των τεσσάρων βρέθηκαν μεταξύ άλλων συνθέσεις δικαστικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα με συγκεκριμένες αξιολογήσεις.

ΝΔ: Γκάφα πρώτου μεγέθους με τη Γερμανίδα
Την ίδια ώρα «μούδιασμα» στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η διάψευση της γερμανικής εισαγγελίας ότι η μητέρα της 27χρονης Γερμανίδας που συνελήφθη στον Περισσό, είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη γερμανική οργάνωση «RΑF-Φράξια Κόκκινος Στρατός» (έδρασε την περίοδο 1984-1990), όπως είχε αρχικά διαρρεύσει.

Την Κυριακή και η γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι η 27χρονη που συνελήφθη δεν έχει σχέση με την Μπάρμπαρα Μάγιερ που είχε κατηγορηθεί τη δεκαετία του '90 για συμμετοχή στη RAF.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας, σε προφορική επικοινωνία που είχαν με τις γερμανικές αρχές αρμόδιοι αξιωματικοί, ενημερώθηκαν ότι η μητέρα της 27χρονης δεν έχει καμία σχέση με την Μπάρμπαρα Μάγιερ. Όπως διευκρινίστηκε, η τότε κατηγορούμενη Μπάρμπαρα Μάγιερ έχει γεννηθεί το 1956, ενώ η μητέρα της 27χρονης το 1958 και έχουν διαφορετικό πατρώνυμο. Η μητέρα της 27χρονης ζει στην Ελλάδα μαζί με τους άλλους δύο γιούς της και ο πατέρας της είναι μουσικοθεραπευτής στις φυλακές του Βερολίνου και μένει μόνιμα στη Γερμανία.

Όσον αφορά το ρόλο της κοπέλας στην υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει να κάνει με συμμετοχή σε τρομοκρατική δραστηριότητα και αυτό στηρίζεται σε σχέσεις που είχε με τους συλληφθέντες, αλλά και άλλες γνωριμίες στο συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο μέχρι στιγμής στο σπίτι της στον Περισσό δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε συμμετοχή στην δράση των κατηγορουμένων.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος, ο οποίος έκανε λόγο για γκάφα πρώτου μεγέθους.

«Η αγωνία της κυβέρνησης να παρουσιάσει επειγόντως μία "μεγάλη επιτυχία", σε ό,τι αφορά την πάταξη της τρομοκρατίας και να διασκεδάσει, έτσι, την αναταραχή που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις των απαξιωτικών απόψεων του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για την επιχειρησιακή ικανότητα της Ε.Υ.Π., τις οποίες εμπιστεύτηκε στον Αμερικανό πρέσβη, την οδήγησε σε γκάφα πρώτου μεγέθους», σχολίασε ο κ. Νάκος και συνέχισε λέγοντας:

«Συνέδεσε τη συλληφθείσα Γερμανίδα με την περίφημη τρομοκρατική οργάνωση RAF, μόνο και μόνο εξαιτίας του επωνύμου της, χωρίς καμία προηγούμενη διερεύνηση. Με αποτέλεσμα να διαψευσθεί άμεσα από τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες και να εκθέσει εαυτήν και τη χώρα».

«Καταλαβαίνουμε το κομματικό άγχος της κυβέρνησης, αλλά τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τόση ανευθυνότητα. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει. Αντίθετα, θα ωφελούσε στην επίτευξη του στόχου της πάταξης της τρομοκρατίας, που είναι κοινή απαίτηση του πολιτικού κόσμου και του Ελληνικού λαού», κατέληξε στη δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger