Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ – ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφορμή για η σημερινή συνέντευξη τύπου που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε εκ μέρους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ αποτέλεσε η επίκαιρη ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας μας που συζητήθηκε τη Δευτέρα που πέρασε στη βουλή και αφορά το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου της πόλης μας.


Η ερώτηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απο ενέργειες και πρωτοβουλίες που παίρνει και θα συνεχίσει να παίρνει το ΚΚΕ, τόσο στη βουλή, στα δημοτικά και περιφερειακό συμβούλιο της περιοχής μας – καθώς το Νοσοκομείο του Βόλου αφορά όλη τη Μαγνησία – όσο – και κυρίως  - έξω απο τη βουλή μιας και βασικός παράγοντας για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα, οι ελλείψεις, τα κενά που έχει, είναι να αναπτυχθούν μαζικοί και δυναμικοί αγώνες που θα πιέσουν αυτή και οποιαδήποτε κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.


Θυμίζω, λοιπόν, τις προσπάθειές μας για το Ογκολογικό Τμήμα που αυτή η πίεση ανάγκασε την κυβέρνηση να προκηρύξει μια επιπλέον μόνιμη θέση γιατρού, τις πρωτοβουλίες μας για το τμήμα σίτισης και την ενίσχυσή του με επιπλέον προσωπικό, μάχη που είναι σε εξέλιξη καθώς γίνεται προσπάθεια να δοθεί σε ιδιώτη, με ό,τι θα σημάνει για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, το κόστος (που όλη την ώρα μας μιλάνε για αυτό) αλλά και την ποιότητα του φαγητού που θα παρέχεται στους ασθενείς. Θυμίζω αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τα ΤΕΠ και τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου, τις μετακινήσεις των ασθενών απο τα νησιά κ. ά. 


Ο λόγος που τα αναφέρουμε, είναι για να τονίσουμε απο τη μία ότι για το ΚΚΕ τα ζητήματα της υγείας του λαού αποτελούν προτεραιότητα, γεγονός που έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτουμε και αντιπαρατιθόμαστε στον αντιλαϊκό σχεδιασμό της και αυτό έχει ενοχλήσει πολύ την κυβέρνηση! Απο την άλλη για να τονίσουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας, δεν είναι μεμονωμένα σε ένα τμήμα, δεν είναι ούτε καν μεμονωμένα στο Νοσοκομείο του Βόλου. 


Είναι μια πολιτική, μια στρατηγική που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. και στην οποία έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά και άλλα κόμματα, την οποία εξάλλου υλοποιούν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις όταν είναι κυβέρνηση, όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρό της έχει την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας, την “εξοικονόμηση” πόρων, όπως επιτάσσει η λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία και η αντιμετώπιση της υγείας του λαού ως κόστος, για να δοθούν τελικά τα κονδύλια που “εξοικονομούνται” ως ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους ή στην πολεμική προετοιμασία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Αυτό φυσικά οδηγεί στην δραστική υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις. Οδηγεί στην άθλια κατάσταση που κρατάνε οι κυβερνήσεις το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, τα εγκληματικά κενά, τις συνέπειες των οποίων έχουμε ζήσει και ζούμε και στην περιοχή μας. Αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να μένουν στις λίστες αναμονής, τις λίστες και τις ουρές της ντροπής και αν δεν θέλουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακριβοπληρώνοντας όλο και περισσότερο την υγεία, τόσο στο κατά τα άλλα δημόσιο σύστημα είτε όταν σπρώχνονται να απευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα της Υγείας.


Αυτή την στρατηγική και πολιτική χρειάζεται και μπορούμε να αντιπαλέψουμε. Και όσο πιο μαζικά, οργανωμένα μπουν στον αγώνα οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας, αλλά και όλος ο λαός, βάζοντας μπροστά, ως προμετωπίδα των αιτημάτων, τις λαϊκές ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν με τα δεδομένα της επιστήμης και την εξέλιξη της τεχνολογίας, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε. Να ξέρουμε όμως ένα πράγμα: σταθερά απέναντί μας θα βρίσκεται αυτή η στρατηγική, θα βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, θα βρίσκονται οι παράγοντες εκείνοι που έχουν ...λαμβάνειν από αυτή την πολιτική. 



Σε σχέση με το Αιμοδυναμικό Τμήμα, λοιπόν. Η ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων σε Νοσοκομεία της χώρας, αποτελεί μια καθυστερημένη εξέλιξη, σε σχέση τόσο με τις δυνατότητες όσο και τις ανάγκες. Εξαρχής, λοιπόν, λέμε ότι δεν μπορούν να επαίρονται, η τωρινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που είμαστε στο πρώτο τέταρτο το 21ου αιώνα και μόλις πριν λίγα χρόνια ξεκίνησαν τέτοιες ενέργειες. 


Παραθέτω μόλις ένα στοιχείο που λέει ότι απο το 1990 έως το 2023 είχαμε αύξηση 60% παγκόσμια στους θανάτους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων (από 12,4 εκατομμύρια στα 19,8 εκατομμύρια). 


Η ύπαρξη, πλήρης στελέχωση και λειτουργία, λοιπόν, ενός τέτοιου τμήματος και στην περιοχή μας, αποτελεί μια – ας το πω έτσι μπαγιάτικη αναγκαιότητα – και ταυτόχρονα βασική διεκδίκηση των λαϊκών οικογενειών.


Πως αντιμετώπισε αυτή την ανάγκη η κυβέρνηση της ΝΔ, στα πλαίσια της προαναφερθείσας στρατηγικής της πάνω στις ράγες της οποίας κινείται; 


Δημιούργησε ένα τμήμα σε ημιλειτουργία! Ένα τμήμα μισόκλειστο. Το οποίο:


Λειτουργεί μόλις τρεις μέρες την εβδομάδα. Δεν έχει θέση μόνιμου γιατρού, αλλά ενός μόλις, επικουρικού συμβασιούχου, που σημαίνει ότι αν αποφασίσει εκείνος να φύγει, δηλαδή όπως και πολλοί άλλη γιατροί – και με το δίκιο τους – δεν αντέξει άλλο αυτό το καθεστώς ομηρίας που τον έχουν, τότε το τμήμα πρακτικά θα κλείσει! Και πραγματικά ρωτήστε τον ίδιο, αν μετά τον Αύγουστο, όταν λήγει για άλλη μια φορά η σύμβασή του – αυτήν παρατείνουν κάθε εξάμηνο – αν ο ίδιος και η οικογένειά του θέλουν να ξαναμπουν στην ίδια αβεβαιότητα, κάθε εξάμηνο να περιμένουν για το αν θα παραταθεί η σύμβαση, αν δηλαδή θα έχει την επομένη δουλειά και μάλιστα σε μια τόσο σημαντική ειδικότητα.


Και τα όσα είπε ο υπουργός στην απάντηση της ερώτησης – προφανώς για να καλύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί - σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλων 2 καρδιολόγων, γνωρίζει ότι δεν ισχύουν, καθώς για την απόκτηση ειδικότητας επεμβατικού καρδιολόγου, απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, με βάση νόμο της ίδιας του της κυβέρνησης! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χωρίς τον ήδη ειδικευμένο επεμβατικό καρδιολόγο, το τμήμα δεν υφίσταται!


Επίσης, μόνο ως προσπάθεια να καλυφθεί κάτω απο το χαλί το πρόβλημα, ενώ είναι δυνατόν να δοθεί άμεση λύση, μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του στη βουλή ότι είναι καλυμμένες και οι 7 οργανικές θέσεις καρδιολόγων στο Νοσοκομείο. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι καλυμμένες οι 6 θέσεις και υπάρχει και μια θέση προσωποπαγής που δεν λογαριάζεται στις οργανικές θέσεις. Οπότε, καταρρίπτεται και αυτό το επιχείρημα που έθεσε.


Αλλά και να μην ήταν έτσι, εξάλλου τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων είναι απαρχαιωμένα και τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση για τη δημιουργία τους, δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, η ουσία είναι η εξής: αν θα συνεχίσει να υπάρχει στο Νοσοκομείο του Βόλου άλλο ένα τμήμα μισόκλειστο. Ένα ακόμα τμήμα που θα βρίσκεται στον αέρα! Θυμίζω ότι ενάμιση χρόνο σκονιζόταν ο στεφανιογράφος στο Νοσοκομείο του Βόλο, επειδή η κυβέρνηση δεν έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Αιμοδυναμικής! 


Καταρρίφθηκαν, λοιπόν, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και ένας επιπλέον λόγος να εντείνουμε την απαίτηση  να στελεχωθεί επαρκώς το Αιμοδυναμικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου με πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές κτλ), προκειμένου να λειτουργεί όλες τις ημέρες όλο τον χρόνο και να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger