Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΛΑΡΙΣΑ Εκατοντάδες τρακτέρ κατέκλυσαν την Αγιά για τις αποζημιώσεις των δεντροκαλλιεργητών


Ενα πολύ μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι αγρότες, που παρέταξαν μάλιστα εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην πλατεία, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας «Daniel».

Ο όγκος του συλλαλητηρίου έδειξε και τη μεγάλη οργή που επικρατεί στους δεντροκαλλιεργητές της περιοχής, καθώς η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ τους εξαίρεσαν από τις αποζημιώσεις στα μήλα, παρότι λόγω «Daniel» αποζημιώθηκαν οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου!

Θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει τόσο για τα μήλα όσο και για τα κεράσια, για τα οποία ακόμα περιμένουν να βγουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τον παγετό και τις βροχές από τον Μάη του 2023. Επίσης χωρίς αποζημίωση είναι και οι καστανοπαραγωγοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συλλαλητήριο έγινε ενώ έχει αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, ωστόσο οι αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους από τα χωράφια τους, για να διαδηλώσουν και να διατρανώσουν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, αφού από τις αποζημιώσεις εξαρτάται η ίδια η επιβίωσή τους.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών και καλούμε την κυβέρνηση να συναντηθεί με τους δεντροκαλλιεργητές και να αρθεί η αδικία με τις αποζημιώσεις διότι ο "Daniel" χτύπησε και την Αγιά», τόνισε στην ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Με τον αγώνα θα τους αναγκάσουμε να δώσουν λύσεις για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Λεφτά υπάρχουν για βιομήχανους και εφοπλιστές αλλά στους αγρότες δεν δίνουν, όμως το μήνυμα στάλθηκε και θα το στείλουμε και με κάθοδο στην Αθήνα αν χρειαστεί», σημείωσε.

Τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αγιάς στη Λάρισα
Τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Αγιάς στη Λάρισα
«Καταγγέλλουμε τον διαχωρισμό. Η καταστροφή ήταν μεγάλη και στο Πήλιο και στην Αγιά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός, είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες αγροτών που μεταφέρθηκαν στην κινητοποίηση ότι πληρώνουν αγροτικό ρεύμα 15 λεπτά την κιλοβατώρα και όχι 9 λεπτά που υποσχόταν ο πρωθυπουργός. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων έθεσε η εκπρόσωπός τους, Σοφία Κατσίκα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση λέει ότι παρεμβαίνει στην τιμή των αμνοεριφίων λόγω Πάσχα αλλά αρνείται να παρέμβει για τις ακριβές τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα και εφόδια.

Επίσης, στο πλευρό των αγροτών ήταν και οι μαθητές που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο.

Στο τέλος οι αγρότες διαδήλωσαν και μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς διότι λόγω του μειωμένου προσωπικού και των καθυστερήσεων η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για τις απαραίτητες διαδικασίες για τους αγρότες.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε Πέλλα και Ημαθία οξυμένα είναι τα προβλήματα με την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες, τις καταστροφές στα πρώιμα κεράσια από τις βροχοπτώσεις και τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, τις προσβολές από μύκητες και ασθένειες.

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger