Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΠΑΣΟΚ «Συγκολλητική ουσία» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ



Πανέτοιμος να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος και η «συγκολλητική ουσία» για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σχηματίσουν αντιλαϊκή κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Αυτό είναι το όνειρο Ανδρουλάκη, που αποκαλύπτει ταυτόχρονα και τον πραγματικό ρόλο του κόμματός του, κάτι που βέβαια έχει λογική, μιας και αυτή η αντιλαϊκή συμμαχία δοκιμάστηκε την περίοδο 2019 - 2023 στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 80% - 85%...

Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει με τα λόγια του τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξαπατήσει τον λαό, είπε ότι «μεγάλο στοίχημα μετά τις εκλογές» είναι ένα τάχα «ακομμάτιστο» κράτος, ακόμα πιο αποφασιστικό για τις ανάγκες των ομίλων και «θωρακισμένο» απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις, μία μόλις μέρα αφότου ο πρωθυπουργός έθετε ως στόχο ακριβώς το ίδιο στη δική του τηλεοπτική συνέντευξη.

Σχετικά με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για τον σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, και με αγωνία για την «κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού» απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα, δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει «τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή». Εβαλε δε όρο στον Μητσοτάκη, ζητώντας πρωθυπουργό εκτός των επικεφαλής των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Για να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο του κόμματός του σε ένα τέτοιο σχήμα, παρουσίασε ως στόχο του «να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ με ένα πρόγραμμα προοδευτικού ρεαλισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε (κατ' αναλογία της «συνετής δημοσιονομικής πολιτικής» που επικαλείται ο Μητσοτάκης), εμφανίζοντας ως εχέγγυο τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στήριξή του, ως αντιπολίτευσης, στους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, π.χ. στην εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Επιβεβαιώνοντας τις διεργασίες και τα αλισβερίσια που συντελούνται πάνω στην κοινή προγραμματική τους βάση, και αναζητώντας ίσως ένα ξέπλυμα του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, έθεσε όρο να είναι επικεφαλής της όποιας τέτοιας κυβέρνησης «πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο», δηλαδή το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα όλων τους, ενώ ζήτησε με επιμονή μια άλλη μοιρασιά της «πίτας» του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ενέργεια, στην Υγεία, στις υποδομές.

Ορους στη μοιρασιά έβαλε βέβαια - ανοιχτά και χυδαία - και για το μοίρασμα των υπουργείων: «Γι' αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων - γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία - να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου χαρακτήρισε τη θέση Ανδρουλάκη «θεσμική ασέβεια» και «πολιτικά εξωφρενική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger