Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

303 - 304 ΠΡΟΚΕΧΩΡΗΜΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΗΣ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ Σε επικίνδυνες συνθήκες εργάζεται το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό

 Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας απαιτεί με παρέμβασή του το ΚΚΕ

Κτίριο χτυπημένο από τον σεισμό...
Κτίριο χτυπημένο από τον σεισμό...
Οι απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, δηλαδή εκατοντάδες άνθρωποι, στα 303 - 304 Προκεχωρημένα Εργοστάσια Βάσης (ΠΕΒ) στη Λάρισα και στο Βελεστίνο Μαγνησίας, αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν ότι οι «Κοιλάδες των Τεμπών», οι ζώνες δηλαδή των ανυπολόγιστων κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένος ο λαός, είναι αμέτρητες.

Τους χώρους αυτούς επισκέφτηκαν το προηγούμενο διάστημα κλιμάκια του ΚΚΕ, για να ενημερωθούν, να συζητήσουν με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, το 303 ΠΕΒ επισκέφτηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, και το 304 ΠΕΒ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Με βάση τα προβλήματα που αναδείχτηκαν, κατατέθηκαν από βουλευτές του ΚΚΕ Ερωτήσεις στη Βουλή, με τις οποίες απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για τις απαράδεκτες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Τα προβλήματα αυτά αναδεικνύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Εργασία κάτω από στέγες καρκινογόνου αμίαντου και σε ακατάλληλα κτίρια

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 300 άνθρωποι που απασχολούνται στο 303 ΠΕΒ είναι η ακαταλληλότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κτιριακών εγκαταστάσεων λόγω παλαιότητας (κτίρια κατασκευής 1955), των σοβαρών ζημιών από φυσικά φαινόμενα (σεισμός, θεομηνίες). Το πιο σοβαρό και επικίνδυνο είναι η παρουσία αμίαντου (Ελλενίτ) στις στέγες (επιφάνεια 10.000 τ.μ.), ο οποίος, ως γνωστόν, είναι καρκινογόνο υλικό και έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, λόγω της παλαιότητας κατασκευής των στεγών, παρατηρούνται θρυμματισμός και αποσάθρωσή τους σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα το προσωπικό που εργάζεται κάτω από αυτές να είναι εκτεθειμένο σε ίνες αμιάντου που ενδεχομένως διασπείρονται στον αέρα.

Αμίαντος στις στέγες...
Αμίαντος στις στέγες...
Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων (θεομηνία) που έπληξαν την περιοχή το καλοκαίρι του 2021, που είχαν ως αποτέλεσμα τμήματα των αμιαντοσκεπών να αποκολληθούν από τις στέγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού. Πλέον, δημιουργήθηκαν οπές και κενά σημεία στις αμιαντοσκεπές που δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν ούτε μερικώς ούτε προσωρινά λόγω της φύσης του Ελλενίτ και πλέον σε κάθε νεροποντή εισέρχεται σημαντική ποσότητα βρόχινου νερού στους εργασιακούς χώρους και ειδικά πάνω στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, με ορατό τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας του προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει την πραγματοποίηση ποιοτικών και ποσοτικών μετρήσεων ινών αμιάντου στον αέρα του χώρου εργασίας, σε όλα τα κτίρια που υπέστησαν φθορές, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει διατεθεί το ποσό των ...4.935,68 ευρώ που είναι αναγκαίο για να γίνουν οι μετρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό είναι εντοπισμένο εδώ και 4 χρόνια περίπου και παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Λάρισας αλλά και παλιότερες Ερωτήσεις του ΚΚΕ (1118/07-10-2019, 1256/15-10-2019 και 3745/04-02-2020), μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το υπουργείο Αμυνας για την απομάκρυνσή του, προκειμένου να αποφεύγεται η επίδραση των ανθυγιεινών χαρακτηριστικών του στους εργαζόμενους.

Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στο 304 ΠΕΒ.

Οσον αφορά την καταλληλότητα των κτιρίων, στο 303 ΠΕΒ, η κατάστασή τους επιδεινώθηκε μετά τον σεισμό του 2021 και την καλοκαιρινή θεομηνία του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σοβαρές ζημιές, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό τριών εξ αυτών ως επικίνδυνων - προσωρινά ακατάλληλων για χρήση, από αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Υποδομών.

Επειτα από ενέργειες που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων και τη δημοσιοποίηση του προβλήματος των κτιριακών εγκαταστάσεων δρομολογήθηκε η μετεγκατάσταση μεταλλικού κτιρίου από άλλη μονάδα της Θεσσαλίας. Παρ' όλα αυτά, 2 χρόνια μετά, το κτίριο δεν είναι έτοιμο για χρήση, καθώς υπολείπονται πιστώσεις συνολικού ύψους 350.000 ευρώ που δεν έχουν ακόμα διατεθεί, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων.

Αντίστοιχα, στο 304 ΠΕΒ υπάρχουν μεγάλες διαβρώσεις στον σκελετό των κτιρίων, με εμφανείς βλάβες στα δομικά στοιχεία, στα οποία λειτουργούν γερανογέφυρες δυναμικότητας δεκάδων τόνων, ανησυχώντας τους εργαζόμενους για τη στατικότητά τους.

Μεγάλες ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας

Η έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο μεγαλώνει και από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν μονάδες με καθαρά τεχνικό αντικείμενο, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε ΜΑΠ, λόγω της φύσης των εργασιών του 303 ΠΕΒ.

Για παράδειγμα, στο συνεργείο κατασκευής συσσωρευτών μολύβδου και λόγω της τοξικότητας αυτού του υλικού, επιβάλλεται η χρήση εξειδικευμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας, με αποτέλεσμα το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου να ανέρχεται σε 12.000 ευρώ ανά τρίμηνο (48.000 ευρώ ετησίως). Ωστόσο, οι διατιθέμενες πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών του 303 ΠΕΒ σε ΜΑΠ είναι ελάχιστες, ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες. Το 2022 υπήρξε ιστορικό χαμηλό διάθεσης αντίστοιχων πιστώσεων, καθώς για την προμήθεια ΜΑΠ διατέθηκαν μόνο 600 ευρώ (!) για όλο τον χρόνο.

Οι τακτικές μετρήσεις μολύβδου, που πρέπει να γίνονται στα τμήματα που παράγουν συσσωρευτές μολύβδου - οξέος, έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2019, ενώ οι μικροβιολογικές εξετάσεις του προσωπικού δεν πραγματοποιήθηκαν για το β΄ εξάμηνο του 2022, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε ιματισμό εργασίας, καθώς δεν διατίθενται καθόλου πιστώσεις για την προμήθειά του και οι υπάλληλοι πρέπει να τον αγοράζουν οι ίδιοι με δικούς τους πόρους. Ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες, που πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον ιματισμό εργασίας (π.χ. νοσηλευτές, συγκολλητές), το κόστος που επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι είναι σημαντικό και μειώνει περισσότερο το ήδη πενιχρό τους εισόδημα.

«Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους»

Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή υποδομών που θα εξυπηρετούν την εγκατάσταση αμερικανικών αεροσκαφών. Αλλά και πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δαπάνησε το 2022 το 3,54% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες, αναδεικνύοντας την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Τα παραπάνω φανερώνουν την «επιλεκτική ανικανότητα» του κράτους στην προστασία της ασφάλειας, της υγείας, ακόμα και της ίδιας της ζωής του λαού. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξαν τα στελέχη του ΚΚΕ στις περιοδείες τους, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ζουν οι εργαζόμενοι καλύτερα και με ασφάλεια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος λαός να απαντήσει επιθετικά στο δίλημμα «ή τα κέρδη τους ή η ζωή μας», βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κράτος και το σύστημα του κεφαλαίου, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

Και σε αυτήν την υπόθεση έχει ισχυρά όπλα: Την οργάνωσή του, την ενδυνάμωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη συμπόρευση και την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger