Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Εμπλοκή σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών


Ρότα για να συναντήσει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Dwight D. Eisenhower» έβαλε ελληνική φρεγάτα, ενώ στις μονάδες που θα το συνοδεύσουν, στον πλου του στην Ανατ. Μεσόγειο μέχρι νότια της Κύπρου, θα είναι και ελληνικό υποβρύχιο.

Το θηριώδες πλοίο των Αμερικανών αναμένεται περί τις 20 Μάρτη να καταπλεύσει και στη Σούδα, όπου θα στηθεί και σχετική φιέστα με μετάβαση εκεί υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών παραγόντων, προκειμένου να δώσουν πεντακάθαρο το στίγμα της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κόντρα σε άλλα κέντρα.

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο μπήκε στη Μεσόγειο συνοδευόμενο από αρμάδα κρούσης (Carrier Strike Group), σε μια προγραμματισμένη ανάπτυξη - όπως αναφέρεται επισήμως - στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου, προς υποστήριξη των «εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της ασφάλειας σε Ευρώπη και Αφρική». Στη συνολική δύναμη είναι ενταγμένα πάνω από 6.000 στελέχη, ενώ το συνοδεύουν τα καταδρομικά «USS Monterey» και «USS Vella Gulf», τα αντιτορπιλικά «USS Mitscher», «USS Mahan», «USS Thomas Hudner» και το «USS Laboon», που πριν από μερικές μέρες έδεσε στη Σούδα.

Στην πορεία τους προς το Σουέζ πραγματοποιούν σειρά συνεκπαιδεύσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις κρατών «συμμάχων» και «εταίρων». Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πέρα από τις υπηρεσίες συνοδείας που θα τους παράσχει ο Στόλος, ετοιμάζεται και συνεκπαίδευση της αμερικανικής αρμάδας με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία, στη θαλάσσια ζώνη νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε αυτά τα εκπαιδευτικά σενάρια θα λάβουν μέρος σήμερα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ αυτές τις μέρες γενικά και άλλα πλοία και υποβρύχια του Στόλου θα συμμετάσχουν σε σύνθετα σενάρια προσβολής ή υπεράσπισης του αεροπλανοφόρου, συνεργασίας με τις άλλες μονάδες της αρμάδας του, προς επαύξηση της λεγόμενης «διαλειτουργικότητας» μεταξύ των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Θυμίζουμε ότι το «USS Dwight D. Eisenhower» και πέρυσι τον Ιούλη είχε περάσει νότια της Κρήτης, προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο, και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Εξάλλου, στην ίδια περιοχή έγινε πρόσφατα συνεκπαίδευση με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «FS Charles de Gaulle», στην αρμάδα του οποίου είχε ενταχθεί και η φρεγάτα «Κανάρης», ενώ αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπάρχουν για το καλοκαίρι, οπότε αναμένεται στην περιοχή και το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elisabeth».

Από τον Περσικό...

Πάντα στην Κρήτη, που επιβεβαιώνει ξανά και ξανά το ρόλο της ως «αβύθιστου αεροπλανόφορου» στην Ανατ. Μεσόγειο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τους συμμάχους τους, αύριο Σάββατο αναμένονται στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας 6 μαχητικά αεροσκάφη «F-15» της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη διμερή αεροπορική συνεκπαίδευση με την επωνυμία «Το Μάτι του Γερακιού-1» («Falcon Eye-1»), που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 Μάρτη και θα διαρκέσει δυο βδομάδες, με την αρίθμησή της να δείχνει ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν ήδη αποφασίσει τη συνέχισή της αργότερα στο μέλλον.

Αλλωστε, στόχος τους είναι η υπογραφή και σχετικής διμερούς αμυντικής συμφωνίας, που να προβλέπει και μεταστάθμευση δυνάμεων της μίας πλευράς στο έδαφος της άλλης. Π.χ. η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και δρομολογεί τη μεταφορά συστοιχίας «Patriot» προς ενίσχυση της αντιπυραυλικής ομπρέλας της Σαουδικής Αραβίας, απέναντι στο Ιράν, για την ενίσχυση ενός ακόμα ΝΑΤΟικής κοπής άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Σημειωτέον, πέραν των μαχητικών έρχεται από τη Σαουδική Αραβία και ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών, τύπου «Airbus», που θα χρησιμοποιηθεί καταρχάς για τη μεταφορά του προσωπικού, ενώ στη διάρκεια της ελληνοσαουδαραβικής συνεκπαίδευσης θα χρησιμοποιείται σε αποστολές ως αεροσκάφος - τάνκερ, ανεφοδιάζοντας αεροσκάφη και των δύο πλευρών, που όπως φαίνεται θα προσομοιάσουν και επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

...μέχρι το Μάλι

Τέλος, καθώς τα σχέδια εμπλοκής πιάνουν και την Αφρική, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε την Τετάρτη στην υπουργική τηλεδιάσκεψη του λεγόμενου Συνασπισμού για το Σαχέλ (περιλαμβάνει συνολικά 9 κράτη: Μπουρκίνα Φάσο, Πράσινο Ακρωτήρι, Τσαντ, Γκάμπια, Γουϊνέα - Μπισάου, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα και Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων), που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην όποια μετείχαν επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, υπουργοί Αμυνας κρατών - μελών της ΕΕ, υπουργοί Αμυνας χωρών της ζώνης του Σαχέλ και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά, επισήμως «συζητήθηκαν θέματα καταστάσεως ασφαλείας και επιχειρήσεων, ενίσχυσης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και διεθνούς υποστήριξης στις χώρες της περιοχής», όπως παρατίθενται σε τέτοιες περιπτώσεις όλα τα προσχήματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Στην παρέμβασή του, άλλωστε, ο υπουργός φρόντισε να υπογραμμίσει «τη σημασία των δράσεων της ΕΕ, των κρατών - μελών της και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη» στις χώρες της περιοχής. Στάθηκε επίσης στις «σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην παράνομη μετανάστευση και στη θαλάσσια ασφάλεια».

Αναδεικνύοντας το ...έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει την παρουσία της στην περιοχή, παρέπεμψε στον πρόσφατο διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ελληνικού ΥΠΕΞ για θέματα Σαχέλ και στην έναρξη λειτουργίας ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη, κάτι που «υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή, στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα στη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών».

Θυμίζουμε όσα είπε στους διπλωματικούς συντάκτες την περασμένη Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ικανοποιήσει στο άμεσο μέλλον αίτημα της Γαλλίας να στείλει ελληνικό στρατιωτικό τμήμα στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων («Δύναμη Επιχειρήσεων TAKUBA») που επιχειρούν στο Μάλι, χώρια ότι στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής «EUTM Mali» υπηρετούν ήδη δύο στελέχη εκεί από τον ελληνικό Στρατό Ξηράς.

Ο Παπαϊωάννου απάντησε ότι «η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, το κατά πόσο θα αποφασιστεί να συμμετάσχει η Ελλάδα σε κάποια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην περιοχή - γιατί γι' αυτό μιλάμε - είναι κάτι το οποίο βεβαίως θα εξεταστεί». Τόνισε δε ότι σε κάθε περίπτωση «κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα γιατί θέλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτήν την περιοχή, για πολλούς και διαφόρους λόγους (...) Στο πλαίσιο της πολυμέρειας και της ενίσχυσης της παρουσίας μας, θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρχει και μια μόνιμη παρουσία της Ελλάδος σε διάφορα μέρη του κόσμου», προϊδεάζοντας για τα χειρότερα. Αλλωστε, όπως επιβεβαίωσαν στον «Ριζοσπάστη» αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΑ, έχει γίνει η σχετική προεργασία αποστολής τμήματος Ελλήνων αλεξιπτωτιστών και το μόνο που μένει είναι η τελική απόφαση του ΥΠΕΞ...

Να καταγραφεί τέλος ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες στη Γενεύη με τον Γ. Κούμπις, ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, άλλη μια χώρα όπου η ελληνική αστική τάξη θέλει να συμμετάσχει στο πλιάτσικο. Επισήμως συζήτησαν τις «πρόσφατες εξελίξεις» στη Λιβύη και τη «σταθερή στήριξη της Ελλάδας στο έργο του ειδικού απεσταλμένου, και στις προσπάθειες του ΟΗΕ για ειρήνη και σταθερότητα προς όφελος του λιβυκού λαού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger