Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Τάσος Τσιαπλές Archives - Τι Νέα Λάρισα;
Αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν δεκάδες φορείς, σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων που διαδήλωσαν χτες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων που προωθείται με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση κατασκευής μονάδας «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» στον Βόλο.
Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εκλεγμένος με τη ΝΔ περιφερειάρχης, Κ. Αγοραστός, κάνοντας το μαύρο άσπρο, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στην εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και να παρουσιάσει ως μονόδρομο τις αποφάσεις νομιμοποίησης του εγκλήματος, λέγοντας ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων πρέπει να εναρμονίζεται με τον εθνικό και τις Οδηγίες της ΕΕ, επικαλέστηκε τη λογική ότι αν η καύση γίνεται «σύννομα» τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή, αλλά και ότι έγινε δήθεν «εξαντλητική» διαβούλευση.
Στην παρέμβασή του ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που ψηφίζουν και εφαρμόζουν νόμους κόβοντάς τους στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ. Κατήγγειλε την περιφερειακή αρχή, η οποία προσπαθεί να ντύσει την εγκληματική πολιτική της με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, βαφτίζοντας την καρκινογόνα καύση «εναλλακτικά καύσιμα»! «Η "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ και η "νομιμότητα" που προβάλλουν, οι "μετρήσεις" και οι "επιτροπές ελέγχου" που προτείνουν, αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους σε βάρος της υγείας του λαού, ανοίγοντας το δρόμο στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τ. Τσιαπλές.
Ξεκαθάρισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσουν, όπως έχουν κάνει και μέχρι τώρα, για να δυναμώσει η πάλη του λαού της περιοχής μέσα από τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της Μαγνησίας και όλης της Θεσσαλίας, ώστε να μην προχωρήσει η κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων με παραγωγή SRF/RDF ούτε στον Βόλο ούτε σε καμία άλλη περιοχή, με ή χωρίς ΣΔΙΤ. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για την προστασία της υγείας τους και του περιβάλλοντος χρειάζεται να σημαδέψει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη του. Μόνο έτσι, σημείωσε, μπορεί να υπάρξει και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων, με κριτήριο αποκλειστικά τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Από τους συγκεντρωμένους παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο «μπαλάκι» ευθυνών που παίζει η Περιφέρεια, στηλίτευσε την επίκληση της «νομιμότητας», που είναι πλευρά της κοινής στάσης όλων τους, την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος του λαού του Βόλου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Κατέληξε λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
  • Αγριο ξυλοδαρμό και ύστερα βασανισμό καταγγέλλει 26χρονος που παρέστη σε διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια του Βόλου ενάντια στη σύλληψη δύο πολιτών, στην πορεία του περασμένου Σαββάτου κατά της καύσης σκουπιδιών και του εργοστασίου SRF. Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικοί των ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ τον έδειραν βάναυσα, σπάζοντάς του πλευρά και προκαλώντας θλάση στο συκώτι του, ενώ τον άφησαν από το αστυνομικό τμήμα, όπου συνέχισαν να τον χτυπάνε, μόνο όταν διαπίστωσαν πως θα έπρεπε να τον πάνε στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger