Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Παρέμβαση Κ. Αγοραστού για τη μεταφορά 3.000 μελισσοσμηνών από τις Βόρειες Σποράδες

Την άμεση παρέμβαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού προκάλεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος, οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι των Βορείων Σποράδων με την μεταφορά των 3.000 περίπου νομαδικών μελισσοσμηνών τους προς την χερσαία Ελλάδα. Μετά από
τηλεφωνική επικοινωνία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου το πρόβλημα λύνεται με την ενεργοποίηση 2 πρωινών δρομολογίων από τις Βόρειες Σποράδες προς τα λιμάνια Βόλου και Μαντουδίου Ευβοίας. Λόγω της μείωσης του αριθμού των δρομολογίων, οι μελισσοκόμοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με μεγάλη οικονομική ζημία από την μη έγκαιρη μεταφορά των μελισσοσμηνών εκτός νησιών και με απώλεια τουλάχιστον 30 θέσεων μόνιμης απασχόλησης.
Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι μελισσοκόμοι κατέγραφαν το πρόβλημα επισημαίνοντας τα εξής:
«Έντρομοι διαπιστώσαμε, πως δεν έχουν προβλεφθεί πρωινά δρομολόγια για τον μήνα Μάιο από τις Βόρειες Σποράδες προς Βόλο και Μαντούδι Ευβοίας, για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η εποχιακή μεταφορά των 3.000 περίπου νομαδικών μελισσοσμηνών μας στην χερσαία Ελλάδα ως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή!
Πρόβλημα: Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα η ώρα αναχώρησης των δρομολογίων από το νησί μας ορίστηκε στις 3 μ.μ., συνθήκη η οποία καθιστά αδύνατη τη φόρτωση και μεταφορά των μελισσοσμηνών με το πλοίο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και το ότι οι μέλισσες βρίσκονται εκτός κυψέλης. Αυτό σημαίνει πως με τα σημερινά δρομολόγια δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν τα μελίσσια εκτός των νησιών! Εάν δεν συμβεί αυτό αρχές Μαΐου τότε θα υποστούμε μεγάλη οικονομική ζημιά: Έως και 70% εκτιμάται η οικονομική απώλεια από την μη έγκαιρη μεταφορά των μελισσοσμηνών εκτός νησιών με κάθετη πτώση παραγωγής εξαγώγιμων ειδών μελιού. Αυτό συνεπάγεται άμεση απώλεια συναλλάγματος και απώλεια τουλάχιστον 30 θέσεων μόνιμης απασχόλησης! Επιπλέον, και εξίσου σοβαρά, εάν δεν μπορούν να μεταφερθούν τα μελίσσια εκτός νησιών υπάρχει κίνδυνος από τις μέλισσες για τους τουρίστες. Κατανοούμε την κρισιμότητα της κατάστασης και κάνουμε έκκληση να ενεργοποιηθούν τουλάχιστον 2 πρωινά δρομολόγια από Σκόπελο, Σκιάθο προς Βόλο και Μαντούδι Εύβοιας από 1 Μαΐου 2020 (όπως γινόταν πέρυσι). Πρόκειται για μεγάλη και ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσετε το νέο πρόγραμμα δρομολογίων προς όφελος όλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger