Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Η ιστορία του ΒΟΞ: Από την Γκρέτα Γκάρµπο στον Ρουβίκωνα


Του Γ. Γ.

Παρέα με "καθαρό" ποτάκι, συνοδευόμενο με ξηρούς καρπούς ολοκλήρωσα το ξεφύλλισμα τεσσάρων Κυριακάτικων εφημερίδων (Realnews, Documenro, Πρώτο Θέμα και Πριν), έχοντας διαβάσει από το πρωί τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου.

Αυτό που μου έκανε αρχικά εντύπωση είναι ότι αν εξαιρέσεις το "Πριν" -με ένα πολύ ενημερωτικό άρθρο του Γ. Λιβιτσάνου- καμιά εφημερίδα δεν δίνει βαρύτητα στην κατάθεση ενός ακόμα βάρβαρα αντιλαϊκού προϋπολογισμού.

Από κει και πέρα έχουμε τρομοκρατικά σενάρια, από την εφημερίδα του Χατζηνικολάου, "για τους τρεις ασύλληπτους σκοπευτές της Επαναστατικής Αυτοάμυνας" -θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτησή μας γ' αυτό το νέο σκηνικό τρομοϋστερίας- ενώ το "Πρώτο Θέμα" προβάλλει τους ασφαλίτικους σχεδιασμούς για την εκκένωση καταλήψεων.

"Μπαίνει τέλος σε 16 καταλήψεις δηµόσιων και ιδιωτικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί εισαγγελικές εντολές για εκκενώσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά, αφιερώνοντας πολύ χώρο για τις προθέσεις του υπουργείου ΠροΠο σχετικά με την εκκένωση του ΒΟΞ το οποίο το χαρακτηρίζει "το στρατηγείο του «Ρουβίκωνα»".

"Αλλα σκέπτονται τα βόδια και άλλα σχεδιάζει ο ζευγάς", λέει μια σοφή λαϊκή ρήση, την οποία φαίνεται να αγνοούν, οι επιτελείς της Ασφάλειας, οι οποίοι διοχέτευσαν τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο "Π.Θ".

Αργότερα θα έχουμε αναλυτική αναφορά σ' αυτό το δημοσίευμα. Προς το παρόν διαβάστε ένα δημοσίευμα, απ' το ίδιο έντυπο, που υπογράφει η Ρομίνα Ξύδα και έχει τίτλο  "Η ιστορία του ΒΟΞ: Από την Γκρέτα Γκάρµπο στον Ρουβίκωνα". 

Θα πληροφορηθείτε  για την ιστορία ενός ναού κινηµατογραφικής κουλτούρας που επί Κατοχής όχι µόνο δεν έκλεισε, αλλά έγινε ορµητήριο αντίστασης κάτω από τη µύτη της Γκεστάπο, ξεγέλασε τη λογοκρισία των συνταγµαταρχών επί χούντας, γλίτωσε την κατεδάφιση που θα τον µετέτρεπε σε σχολικό συγκρότηµα.
(Εξυπακούεται ότι το ενδιαφέρον είναι στα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger