Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συμβολικής διαμαρτυρίας Πανεργατικό κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 30 Νοεμβρίου

Πανεργατικό κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 30 Νοεμβρίου

Δημήτρης Σταμούλης
▸ Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συμβολικής διαμαρτυρίας
Σε κόντρα με το κλίμα αγωνιστικής νηνεμίας και υποταγής το οποίο θέλουν να επιβάλουν στο μαχόμενο ταξικό κίνημα οι δυνάμεις του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, μαζική ήταν η ανταπόκριση σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στη σύσκεψη αγώνα που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στην ΔΟΕ, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Συμμετείχαν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους όπως υγεία, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εμπόριο, τηλεπικοινωνίες και συμβασιούχοι από προγράμματα του ΟΑΕΔ που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητικότητα.

Στη γόνιμη συζήτηση που έγινε από πολλούς παρευρισκόμενους αναγνωρίστηκε η ανάγκη των κοινών πρωτοβουλιών αγωνιστικού σχεδιασμού το επόμενο διάστημα με στόχο να δημιουργηθούν ρήγματα στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων απέναντι στους εργαζόμενους. «Για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της συμβολικής διαμαρτυρίας και του κλαδικού κατακερματισμού», όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε από αρκετούς ομιλητές «στη νέα συνθηκολόγηση του υποταγμένου, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πάλη κατά του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο με την ανυπαρξία αγωνιστικού σχεδίου όσο και με την υπονόμευση κάθε δυνατότητας απεργιακής κλιμάκωσης μετά την ελπιδοφόρα απεργιακή συσπείρωση σωματείων και ομοσπονδιών στις 24/9».
Η σύσκεψη κατέληξε πως είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η συγκρότηση ανεξάρτητου, ταξικού μπλοκ αγώνα ώστε να μπορεί να οργανώσει τους αγώνες ανατροπής που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. «Αξιοποιώντας όποιους προβληματισμούς, προσπάθειες και πρωτοβουλίες στο παρελθόν έθεσαν την ανάγκη ενιαίας αγωνιστικής παρέμβασης στα επίκαιρα προβλήματα της εργατικής τάξης αποφασίσαμε ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε κοινό βηματισμό για τα ζητήματα που αφορούν τη δράση απέναντι στην νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, την εφαρμογή του αντεργατικού, “αναπτυξιακού” πολυνομοσχεδίου, τη συνεχιζόμενη επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την ελαστική-προσωρινή εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.
Τα σωματεία θα στηρίξουν το συλλαλητήριο που οργανώνουν στις 30 Νοεμβρίου (πλατεία Κοραή, 12 το μεσημέρι) πρωτοβάθμια σωματεία με αιχμές αιτήματα όπως υπογραφή νέων ΣΣΕ, αυξήσεις μισθών, κατάργηση ελαστικής εργασίας, ελεύθερα συνδικάτα από κράτος και εργοδοσία. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν και θα στηρίξουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ με στόχο να μην απολυθεί κανείς, για μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με πρώτο βήμα η κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης 20/11. Αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση ημερίδας-συζήτησης των πρωτοβάθμιων σωματείων το Σάββατο 14/12 για την επεξεργασία ενός σύγχρονου πλαισίου εργατικών διεκδικήσεων με βάση τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες. Επιπλέον θα υπάρξει κάλεσμα σε σωματεία, κινήσεις και συνδικαλιστές να στηρίξουν τη διακλαδική απεργία που οργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα στις 19 Μαρτίου, με απεργιακές αποφάσεις για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας, δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Τέλος, υπογραμμίστηκε η στήριξη κάθε κλαδικού αγώνα με ταξικό πλαίσιο αιτημάτων που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα, αλλά και του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger