Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι παρελάσεις τους εκκολάπτουν νέους χουλιγκανους, καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, αλλά οι κοπελιές της Χαλκιδόνας τους ενόχλησαν.


Του Γ. Γ.

Παρακολούθησα σε ένα φόρουμ στο διαδίκτυο, μια μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή τα όσα έγιναν στην προχτεσινή μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτώβρη στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Εκεί παρουσιάστηκε "ακάλεστη" μια ομάδα κοριτσιών και διακωμώδησαν το όλο σκηνικό, με βηματισμό που παρέπεμπε σε αναπαράσταση του γνωστού θεατρικού νούμερου Monty Python.

Το τι επακολούθησε σε γενικές γραμμές είναι γνωστό.
Το γαϊτανάκι ξεκίνησε με την "διάγνωση" που έκανε ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος περί "αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών", ενώ προανήγγειλε την "ταυτοποίηση" τους και προφανώς θα αισθάνεται  θλίψη, γιατί δεν έχει την δικαιοδοσία να τις στείλει εξορία σε κάποιο ξερονήσι.  


Επί της ουσίας τώρα. Εδώ και δεκαετίες οι λεγόμενου εθνικοί γιορτασμοί καθώς και οι παρελάσεις κάθε τύπου, από την εποχή ακόμα της δικτατορίας του Μεταξά ακόμα, έχουν προσαρμοστεί και καθοριστεί στο να εξυπηρετούν την προπαγάνδα της αστικής τάξης και της επικρατούσας αντίληψης.

Κανένας από τους "ευαίσθητους" για την παρουσία των κοριτσιών, με τον τρόπο που επέλεξαν στην πορεία της Χαλκιδόνας, δεν θίχτηκε όταν οι παρελάσεις χρησιμοποιούνται για να εμφυτευτεί το το μικρόβιο του "οπαδισμού" ή του εθνικισμού σε μικρά παιδάκια και εφήβους.

Πώς και δεν είδαμε κανέναν να διαμαρτύρεται γιατί κάποιοι έντυσαν με στολές του Ολυμπιακού, πιτσιρικάκια στο Κερατσίνι και τα έβαλαν να κάνουν παρέλαση, τραγουδώντας τον ύμνο της ομάδας τους;
Μήπως αυτό "χωράει" στο τελετουργικό της εκδήλωσης και ανυψώνει το "εθνικό φρόνημα" όσων τα παρακολουθούσαν;


Δεν είναι αξιοσημείωτο το ότι κανένας από όλους αυτούς που "ενοχλήθηκαν" με την παρουσία που έκαναν οι κοπέλες στην παρέλαση της Χαλκιδόνας, δεν είχε καμιά αντίρρηση με τους μαθητές που έκαναν παρέλαση στην Κατερίνη με το σύνθημα "Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς";

Είναι τόσο "άνετοι" στο να ακούν τους μαθητές να προβάλλουν σαν πρότυπο ένα άτομο, εν δυνάμει δολοφόνο, και έχουν πρόβλημα με ένα σκετς που έκαναν κάποιες κοπέλες σε μια παρέλαση;

Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό με το οποίο οι κοπελιές στην Νέα Φιλαδέλφεια έκαναν την συγκεκριμένη παρουσία τους. Και δεν ξέρουμε επίσης αν η παρακάτω τοποθέτηση που συναντήσαμε στο διαδίκτυο τις εκφράζει:


Εν κατακλείδι, αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι δεν θα άλλαζα ούτε μια λέξη σε ένα κείμενο που είχα γράψει πριν εννιά ακριβώς χρόνια και τιτλοφορούσα "Σημαίες και παρελάσεις".

Υ.ΓΓια τα παρακάτω πραγματικά καραγκιοζιλίκια δεν μιλάει κανένας. Η διακωμώδηση, από μερικές κοπέλες, μισαλλόδοξων, και ηλίθιων παρελάσεων τους πείραξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger