Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Δημήτρης Κατσάρης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Σκόπελο με την Λαϊκή Συσπείρωση

Καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών και με αφορμή την εντεινόμενη “καταιγίδα” προεκλογικών δημοσιεύσεων από αξιόλογους υποψήφιους συμβούλους, σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο να κάνω κι εγώ μια σχετική δήλωση. Από την πρώτη στιγμή όμως αντιμετώπισα ένα πρόβλημα το οποίο και θα προσπαθήσω να ξεπεράσω: πόσα από αυτά που έχει να δηλώσει ένας υποψήφιος σύμβουλος μπορούν να χωρέσουν σε μια σύντομη ανάρτηση? Αλήθεια, αρκούν μια φωτογραφία και δέκα γραμμές αοριστολογίες?!

Μετά τη φοίτηση μου στο Λύκειο Σκοπέλου έζησα για τα επόμενα 11 χρόνια στην Αθήνα (σπουδές, αναζήτηση εργασίας, εποχική απασχόληση) και έπειτα επέστρεψα με την ελπίδα να μείνω στη Σκόπελο και να εργαστώ εδώ. Από τότε ασχολούμαι με το τομέα του τουρισμού αλλά ο συνδυασμός της κρίσης, της απουσίας οργανωμένου σχεδίου για τον τουρισμό και το καθεστώς των ακτοπλοϊκών, αποτέλεσαν και αποτελούν εμπόδιο στην εξέλιξη των εργασιών μου. Για το λόγο αυτό ξεκίνησα να εργάζομαι ως υπάλληλος σε εταιρία εμπορίου τροφίμων. Η εμπειρία μου και από τις δυο αυτές ενασχολήσεις έχει εμπλουτιστεί και πιστεύω πως έχω μια πλήρη εικόνα για τους διάφορους χώρους εργασίας, για τις δημόσιες υποδομές, τα καταστήματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του νησιού. Επίσης, η συσχέτιση αυτής της πραγματικότητας με τον τρόπο διοίκησης του νησιού μου είναι προφανής. Η υποψηφιότητά μου με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε σε συνέχεια όλων αυτών με τον πιο αυτονόητο τρόπο. Και στο υπόλοιπο της παρούσας δήλωσης θα ήθελα να εξηγήσω με όσο πιο απλό και ειλικρινή τρόπο την έννοια του “αυτονόητου”.
Θεωρώ υποχρέωση μου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο που στηρίζεται από το ΚΚΕ αφού η συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές ποτέ δεν κρίθηκε από την διάθεση, τις φιλοδοξίες ή τις διευκολύνσεις που θα έχει μια ομάδα ανθρώπων σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, όπως και κάθε ψηφοδέλτιό της, προκύπτει από την αγωνιστική στάση και το χρέος των Κομμουνιστών του νησιού να διεκδικήσουν για όλους περισσότερα, μέσα από τον Δήμο. Αυτή είναι η στάση των Κομουνιστών στην Σκόπελο και σε όλη την Ελλάδα, είτε έχουμε εκλογές είτε όχι. Και ΜΟΝΟ η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν, είναι και θα είναι παρούσα στις προκλήσεις της Δημοτικής Διοίκησης ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Θεωρώ υποχρέωση μου να βοηθήσω στη διαμόρφωση ποιοτικότερων συνθηκών ζωής για τους νέους και για τις επόμενες γενιές, ακολουθώντας το πλαίσιο δράσης της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι η μοναδική παράταξη με κοινωνική πολιτική διεκδικήσεων και όχι αιτήσεων. Παρακολουθώ καθημερινά τα προβλήματα των νέων οικογενειών που ζουν στο νησί και οι οποίες κάθε φθινόπωρο παίρνουν βαθιές ανάσες για να περάσει γρήγορα ο χειμώνας και μαζί του οι τσουχτερές ανάγκες θέρμανσης, ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός, η ανεργία, η ανασφάλεια και ο ψυχαγωγικός και πολιτιστικός λήθαργος. Η βελτίωση σε όλους αυτούς τους τομείς απαιτεί σοβαρές διεκδικήσεις και μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τη δυναμική να βγει στοχευόμενα και να καταδείξει αιτίες και λύσεις. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΨΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
Θεωρώ υποχρέωση μου να συμβάλω ώστε να διαγράψουμε μια και καλή τις παλιές πολιτικές μεθοδεύσεις. Ήμουν κι εγώ κομμάτι της γενιάς που έζησε τα “μεγάλα έργα” προηγούμενων δημάρχων, τα οποία επί σειρά ετών έκρυβαν από πίσω τους προεκλογικές υποσχέσεις και κουκούλωναν προσωπικά συμφέροντα. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να μείνω άπραγος μπροστά σε οποιαδήποτε νέα τέτοια προσπάθεια. Και ΜΟΝΟ η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορεί να το εγγυηθεί αυτό.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιο που έχει χρώμα και ταυτότητα και να αγνοήσω συνειδητά τα αφελή διλήμματα τύπου πρόσωπο ή κόμμα. Οι πραγματικές διαστάσεις της πολιτικής στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένες εδώ και χρόνια: από το Κοινοβούλιο μέχρι τις Τοπικές Διοικήσεις οι ίδιοι νόμοι καλούνται να εφαρμοστούν. Στις αντιλαϊκές εντολές που φτάνουν από τη κυβέρνηση και την περιφέρεια στο Δήμο μας, πρέπει να κάνουμε υπεύθυνη πολιτική και όχι ακομμάτιστη. Καμιά ανάπτυξη για το τόπο μας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, εάν ο Δήμος δεν κρατήσει συνεπή στάση διασφαλίζοντας το συμφέρον των κατοίκων του νησιού, το δίκιο των πολλών. Χωρίς πολιτική και κομματική ταυτότητα οι αποφάσεις των συμβουλίων χάνουν την πολιτική τους βαρύτητα και εύκολα βάζουν τις ανάγκες μας στη λογική του συμβιβασμού. Στις πολιτικές αρχές του ΚΚΕ ποτέ δε χώρεσαν συμβιβασμοί και οπισθοχωρήσεις. Είναι το κόμμα με την πιο ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ξεχωρίζει από όλα τα άλλα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Και ας μη γελιόμαστε, κομματικά στίγματα μέσα στα συμβούλια άφηναν και θα αφήνουν και τα εκλεκτά πρόσωπα από τις “ανεξάρτητες” παρατάξεις.
Θεωρώ υποχρέωση μου να υπενθυμίζω στον καθένα τις αποτυχίες των Δημοτικών Αρχών του παρελθόντος, όταν νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες και χωρίς κομματικές δεσμεύσεις θα έφερναν την αλλαγή στον τόπο. Έχουμε να θυμόμαστε πολλούς σωτήρες οι οποίοι (είτε εκλέχθηκαν είτε όχι) ήρθαν, δοκίμασαν και εξαφανίστηκαν, παρατώντας τον Δήμο σε χειρότερη κατάσταση απ ότι τον βρήκαν. Και αφού δεν είχαν το θάρρος να καταδείξουν πολιτική ευθύνη, άφησαν τον κόσμο να πιστεύει ότι ο Δήμος και η μοίρα του δεν εξαρτάται από τους εκλεγμένους. Σε αντίθεση με τη ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ απέναντι σε όλους του θεσμούς του πολιτικού συστήματος, τέτοιου είδους μικροπρεπείς και παραπλανητικές κινήσεις μόνο ζημιά μπορούν να κάνουν.
Θεωρώ υποχρέωση μου και τιμή να είμαι μέρος της παράταξης που επιμένει να αντιστέκεται σε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, τοπικού ή εθνικού επιπέδου, που επιβαρύνουν τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση που γύρισε την πλάτη στους νόμους “Καποδίστρια”, “Καλλικράτη” και τώρα “Κλεισθένη” και η μόνη παράταξη που είδε ότι αυτές οι αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση μόνο διευρυμένη φτώχεια μπορούν να φέρουν. Είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, και μόνο αυτή, που προτίθεται να ακυρώσει τα σχέδια για ανταποδοτικά τέλη, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, υποχωρήσεις κρατικών χρηματοδοτήσεων και συρρικνώσεις υπηρεσιών στο Δήμο μας. “Καλλικράτης, Ανταποδοτικότητα, Ιδιωτικοποιήσεις, λέξεις απαγορευμένες για τους άλλους υποψηφίους. ΜΟΝΟ η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει εκτεταμένες αναφορές στα σοβαρά αυτά θέματα.
Θεωρώ υποχρέωση μου να συμβάλω στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού-επιτέλους-πλάνου για τη βελτίωση του τουριστικού τομέα. Όλοι για τον τουρισμό μιλάνε και τίποτα ουσιαστικό δεν λένε. Με προϋπόθεση την αναβάθμιση των υποδομών του νησιού, υπάρχει ένα κενό εργασιών που πρέπει να καλυφθεί άμεσα. Μελετώντας τις πιο πρόσφατες έρευνες πάνω στην Τουριστική Βιομηχανία από εξειδικευμένες πλατφόρμες υπηρεσιών (Skift, Phocuswire,...), μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την γενικότερη τάση της τουριστικής ανάπτυξης, το κατά πόσο οι κυβερνητικές ρυθμίσεις ακολουθούν τις προσδοκίες των επισκεπτών, τη “συμπεριφορά” και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών ενώ βρίσκονται ήδη στον προορισμό τους, το επιθυμητό επίπεδο “ετοιμότητας” ενός προορισμού κ.α. Σε επόμενο στάδιο μπορούν να αξιοποιηθούν οι ικανότητες ανθρώπων και τα σύγχρονα διαδικτυακά εργαλεία και με σωστές εκτιμήσεις, συνεχείς μετρήσεις δεδομένων και ακολουθώντας ενιαία στρατηγική, να φτάσει ο Δήμος σε αποτελέσματα. Χρειάζονται βέβαια δράσεις και σε άλλους τομείς όπως είναι η διεκδίκηση της ακτοπλοϊκής κάλυψης του νησιού. Οι ενέργειες που απαιτούνται δε τελειώνουν εκεί και δεν έχουν διάρκεια λίγων μηνών. Είναι ενέργειες που πρέπει να πάρουν συλλογικό χαρακτήρα, να καθοδηγούνται από αγωνιστές συμβούλους και να παρθούν πρωτοβουλίες από γνώστες και όχι απλά διαθέσιμους ανθρώπους στους οποίους οι εκλογές χάρισαν μια καρέκλα. Και σε αυτό το κομμάτι πρωτοπόρα δράση μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να έχει με το ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ πρόγραμμά της και όχι τις ψευτοθεωρίες που ακούγονται χρόνια τώρα.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο όπου συσπειρώθηκαν άλλοι αξιόλογοι λαϊκοί άνθρωποι. Όλοι αυτοί που δέχτηκαν να σηκώσουν το βάρος της κομματικής ταυτότητας του ΚΚΕ τόσο περήφανα ώστε να μεταδώσουν αισιοδοξία σε όλους τους κατοίκους της Σκοπέλου, του Νέου Κλήματος και της Γλώσσας. Είμαι μαζί με αυτούς που κράτησαν την πιο αξιοπρεπή στάση όταν «κάποιοι» έδειξαν την, πραγματικά συγκινητική, ανησυχία τους για την ιδεολογική ακεραιότητα της παράταξης και του ΚΚΕ. Είμαι στο ψηφοδέλτιο με αυτούς που εντοπίζουν την ουσία των εκλογών όχι στους ψίθυρους των καφετεριών, στα μπαταρίσματα, τις συνδιαλλαγές και τα ταξίματα που θα φέρουν μεγάλα ποσοστά. Την ΟΥΣΙΑ την βλέπουμε στα χρόνια που θα ακολουθήσουν την επομένη των εκλογών, όταν θα σηκώσουμε περισσότερο τα μανίκια μας, θα αλλάξουμε συνειδήσεις και θα καθαρίσουμε το νησί από τα μπάζα των προηγούμενων χρόνων.
Είναι πολλοί οι λόγοι που με έκαναν να ταχθώ υπέρ της Λαϊκής Συσπείρωσης στο πλευρό του Γιώργου Αναγνώστου. Θα τελειώσω με έναν ακόμα που ίσως και να είναι και ο σημαντικότερος. Ο σεβασμός στην ιστορική αξία του ΚΚΕ. Γιατί ενώ είναι πραγματικά αισιόδοξο νέοι άνθρωποι να δείχνουν ενδιαφέρον για την προκοπή του τόπου τους, ο  αγώνας για τον Δήμο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα εφόδια που η πείρα του Κόμματος μπορεί να μας δώσει. Ο ανεπαρκής χαρακτήρας των άλλων παρατάξεων και ο δήθεν πλουραλισμός των ψηφοδελτίων, με τις επιτηδευμένες επιλογές προσώπων, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία. Τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει ένα κόμμα με την πολιτική του, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, οι οποίες αντλούν περιεχόμενο και διαμορφώνονται από την χρόνια επαφή και το διαρκή διάλογο με την κοινωνία. Κανένα άλλο κόμμα πέρα από το ΚΚΕ δεν έχει κρατήσει άρρηκτους τους δεσμούς του με το λαό και τα προβλήματά του, σφυρηλατώντας την πολιτική που έχουμε όλοι ανάγκη. Βλέποντας λοιπόν την ημέρα των εκλογών να πλησιάζει, καλώ τους συμπολίτες μου να θέσουν με την στήριξή τους τις βάσεις για μια συλλογική προσπάθεια για τον Δήμο, ώστε να δώσουμε τα επόμενα χρόνια έναν αγώνα έντιμο, όπως η ιστορία μας δίδαξε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger