Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Συνεργασία για την διαχείριση υποθέσεων έμφυλης βίας



  Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την Πέμπτη 17|01, μεταξύ της Υπουργού, κ. Ολ. Γεροβασίλη και της Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, καθώς και στελεχών εκ μέρους των αντίστοιχων υπουργείων. Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των κακοποιημένων γυναικών και στην επιδιωκόμενη συνεργασία με τα σώματα ασφάλειας.



  Η Υφυπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την κ. Ολ. Γεροβασίλη ότι υπάρχουν συχνές αναφορές από τις ειδικευμένες υπαλλήλους των δομών υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, ότι θύματα που απευθύνονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για να καταγγείλουν την κακοποίηση τους, δεν το κατορθώνουν, αποθαρρύνονται και επιστρέφουν στους χώρους που συντελέστηκε η κακοποίηση τους, με αποτέλεσμα συνήθως, να επαναληφθεί, ενώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, και να είχαν ληφθεί και τα νόμιμα μέτρα εναντίον των θυτών.

  Τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο ανέλυσε στην Υπ.Πρ.Πολ.
η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), κ. Ειρ. Αγαθοπούλου, η οποία συμμετείχε στην σύσκεψη εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Την ενημέρωση πραγματοποίησε με βάση τα δεδομένα έρευνας που έγινε για το θέμα το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (σχετικό άρθρο εδώ: https://www.enainstitute.org/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB/ ).
Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί ήδη διακόσιοι ένστολοι για τον σωστό τρόπο διαχείρισης περιστατικών έμφυλης βίας.

  Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, κ. Φ. Κούβελα, η οποία επίσης συμμετείχε στην σύσκεψη εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσε στην κ. Ολ. Γεροβασίλη τα ζητήματα που αφορούν στην σχέση του γυναικείου φύλου με τα σώματα ασφάλειας (από εκείνα που αφορούν τις γυναίκες/θύματα βίας, έως εκείνα για τις γυναίκες αστυνομικούς και τα δικαιώματα τους μέσα στο σώμα) από την εμπειρία των στελεχών των υπηρεσιών της ΓΓΙΦ μέχρι σήμερα, καθώς και προτάσεις.

  Η Υπουργός, κ. Ολ. Γεροβασίλη και Υφυπουργός, κ. Μ. Χρυσοβελώνη συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα και άμεσα να υλοποιηθεί, που θα έχει ως στόχους: α) την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την σωστή σχέση μεταξύ θυμάτων βίας και ένστολων, β) την παραγωγή εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού για ένστολους, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και σε επίπεδο επιμόρφωσης.
Στην συνάντηση δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων η Υφυπουργός
κ. Κ. Παπακώστα, ωστόσο, συμμετείχαν εκ μέρους της στελέχη του γραφείου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger