Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Εκπαιδευτικοί της Σκοπέλου διαμαρτύρονται για τη χαμηλή μοριοδότηση

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου Μαγνησίας, η σχολική μονάδα παραμένει στην κατηγορία Η, που δεν αντικατοπτρίζει επακριβώς μια σειρά από δυσμενείς συνθήκες των κριτηρίων που αναφέρονται στο ΠΔ 111/2016, δηλαδή:
1) Τον πληθυσμό της έδρας του σχολείου: Ο πληθυσμός του Τρικερίου είναι 1.022 άτομα βάσει της απογραφής του 2011, όμως οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι μόλις 300.
2) Τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών: Υπάρχει έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, δεν υπάρχει παιδικός σταθμός (για όσους έχουν παιδιά σε αυτές τις ηλικίες), τον χειμώνα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ το Τρίκερι απέχει σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας στην Αργαλαστή και δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
3) Την απόσταση από την έδρα του Νομού: Το Τρίκερι απέχει 76,3 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, ενώ θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η δυσκολία της διανυόμενης διαδρομής.
4) Τις συγκοινωνιακές συνθήκες: Το δρομολόγιο μετάβασης με το ΚΤΕΛ Μαγνησίας αναχωρεί από την πόλη του Βόλου στις 04.15 και επιστρέφει από το Τρίκερι στις 18.00 με διάρκεια διαδρομής 2,5 περίπου ώρες.
5) Στην ίδια κατηγορία (Η) έχουν καταταχθεί τα σχολεία της Ζαγοράς και της Τσαγκαράδας, τα οποία έχουν πολύ μικρότερη απόσταση από τον Βόλο, συνεπώς και μικρότερο χρόνο μετακίνησης για τους εκπαιδευτικούς, πολύ πιο συχνή συγκοινωνία, ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης (αφού υπάρχουν Κέντρο Υγείας, τράπεζα κ.λπ.).
Από την πλευρά τους οι καθηγητές του Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Σκοπέλου εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την άδικη απόφαση χαμηλής μοριοδότησης των σχολείων στη Χώρα Σκοπέλου. Συγκεκριμένα τα σχολεία της Σκιάθου και της Γλώσσας Σκοπέλου μοριοδοτήθηκαν με 10 μόρια, ενώ το Γυμνάσιο της Γλώσσας Σκοπέλου με 11 μόρια.
Όπως υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, «η ίδια μοριοδότηση με τα σχολεία της Σκιάθου μάς αδικεί, καθώς το κάθε σχολείο μας είναι το πλέον δυσπρόσιτο όλων των συγκριτικά προαναφερόμενων, μισή ώρα πιο κοντά στην Αλόννησο (η Χώρα Σκοπέλου είναι ακριβώς έναντι της Αλοννήσου σε μικρή απόσταση). Με το ίδιο πλοίο της γραμμής η διάρκεια της διαδρομής Βόλος – Σκιάθος είναι 2,5 ώρες, Βόλος – Γλώσσα 3,5 και Βόλος – Χώρα Σκοπέλου 4,5 ώρες. Επιπλέον, τα δρομολόγια είναι πιο αραιά απ’ ό,τι για τη διαδρομή Βόλος – Γλώσσα και Βόλος – Σκιάθος. Η Σκιάθος έχει επίσης αεροδρόμιο. Τους πρώτους μήνες του 2018 γίναμε μάρτυρες της έλλειψης δελφινιού λόγω βλάβης και του σχεδόν αποκλεισμού μας στη Χώρα λόγω των εξαιρετικά αραιών δρομολογίων (με το πλοίο). Επίσης, η Χώρα Σκοπέλου δεν έχει καθόλου δρομολόγια από και προς Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδος από τον Οκτώβριο ώς τον Μάιο. Επίσης τα δρομολόγια από και προς Μαντούδι Βορείου Ευβοίας εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω Γλώσσας και πολύ αραιά μέσω Σκοπέλου. Δηλαδή το χαρακτηρισμένο ως δυσπρόσιτο του νησιού (Γλώσσα) έχει περισσότερες δυνατότητες συγκοινωνίας και προσβασιμότητας από το αποχαρακτηρισμένο ως δυσπρόσιτο του νησιού (Χώρα Σκοπέλου). Ποιο είναι λοιπόν πιο δυσπρόσιτο από τα δύο;
Επιπλέον, τα σχολεία μας στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές και η τωρινή απόφαση του αποχαρακτηρισμού της Χώρας ως δυσπρόσιτης περιοχής θα αποτελέσει αντικίνητρο υπηρέτησης. Εφόσον οι αναπληρωτές θα δηλώσουν άλλα σχολεία, τα δικά μας θα περιμένουν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο να στελεχωθούν με προσωρινούς εκπαιδευτικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και ποιότητα της εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι δυσπρόσιτα και η διπλή μοριοδότηση έπρεπε να ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά και για όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους, αλλά με κλιμάκωση της μοριοδότησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger