Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Δίκαιος αγώνας με όλες τις μορφές Πληθαίνουν και ενισχύονται πανελλαδικά τα μπλόκα, ενώ προχωράνε οι προετοιμασίες και για το συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

Το μπλόκο στα Τρίκαλα

Το μπλόκο στα Τρίκαλα
Με τα μπλόκα που έστησαν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας τις προηγούμενες μέρες, όπως και με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα που τους τσακίζουν, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των μνημονίων.
Τις επόμενες μέρες, νέα μπλόκα αναμένεται να στηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», που θα αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία των αγροτών. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 31 Γενάρη.
Πριν ακόμα στηθούν τα μπλόκα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών,δηλώνοντας πως είναι έτοιμη για «διάλογο». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέντευξή του στην «Αυγή», επιχείρησε να αποδομήσει τα δίκαια αιτήματα - διεκδικήσεις που προβάλλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, χρησιμοποιώντας ψεύτικα λόγια και παραπλανητικά στοιχεία.
Από τη μεριά της, η ΝΔ επισήμως δεν τοποθετείται για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά στο παρασκήνιο κίνησε τον κομματικό της μηχανισμό στα χωριά για να υπονομεύσει το στήσιμο των μπλόκων. Σε ό,τι αφορά τα άλλα αστικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια, οι θέσεις τους κατά των κινητοποιήσεων και υπέρ της ΚΑΠ της ΕΕ είναι γνωστές από προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Συκοφαντικά αντανακλαστικά, με επιθέσεις στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και στελέχη της, για να χτυπήσουν τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, επέδειξαν και διάφορα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, αλλά και περιθωριακά έντυπα και λερές ιστοσελίδες, στις οποίες εντρυφούν από «αγωνιστές» των λόγων και εκ του μακρόθεν, μέχρι διάφορα φασιστοειδή.
Αναπτύσσοντας τη δράση του με επιμονή και αποφασιστικότητα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αναμετριέται με τα εμπόδια και παλεύει να πείσει ακόμα περισσότερους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι η θέση τους είναι στα μπλόκα, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Η ίδια τους η πείρα λέει ότι χωρίς τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.
Βαδίζοντας στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο, οι αγρότες των μπλόκων διεκδικούν την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, όπως: Να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα και να πληρώνονται οι παραγωγοί αμέσως μετά την παράδοσή τους. Να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και να αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο. Να καταργηθούν τα τεκμήρια φορολόγησης, να καθοριστεί ατομικό αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια. Να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνουν οι αγρότες συντάξεις αξιοπρέπειας. Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, στον τραπεζικό λογαριασμό των αγροτών. Να μην γίνουν κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια.
Πρωτοβουλίες και αλληλεγγύη
Την Παρασκευή 26/1, οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων που έχουν αποφασιστεί στις συνελεύσεις τους, προχώρησαν σε κινητοποίηση στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, όπου έχει στηθεί φιέστα στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την ποιότητα του βαμβακιού, με διοργανωτές τη «Διεπαγγελματική Βάμβακος» και τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα». Στην ημερίδα ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί και να μιλήσει ο Β. Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τελικά δεν παρουσιάστηκε.
Μαζί με τους αγρότες βρέθηκαν ταξικά σωματεία και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κ. Τζέλλας, γγ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, αφού σημείωσε ότι οι Διεπαγγελματικές Ενώσεις δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των παραγωγών, αλλά μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι στην ποιότητα βαμβακιού που παράγουν οι αγρότες - άλλωστε, είναι αρίστης ποιότητας - αλλά στις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι εκκοκκιστές, στις περικοπές των επιδοτήσεων, στο υψηλό κόστος παραγωγής που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, στην τακτική του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τις καταστροφές στη βαμβακοπαραγωγή, γενικότερα στην ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης.
Την Κυριακή 28/1, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μπλόκου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με τη συμμετοχή των οικογενειών των αγροτών, καθώς και εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, για να εκφραστεί έμπρακτα η συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανάλογη συγκέντρωση, την ίδια μέρα και ώρα, θα πραγματοποιηθεί στο μπλόκο των Τρικάλων, ενώ τη Δευτέρα 29/1, στις 11 π.μ., θα οργανωθεί κινητοποίηση των αγροτών στην εφορία Τρικάλων.
Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή τους στα μπλόκα της Θεσσαλίας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger