Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Βαρύ το κόστος μετακίνησης των εκπαιδευτικών στις Βόρειες Σποράδες


Σε απόγνωση βρίσκονται πάνω από 170 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν, επί πολλά χρόνια, στα νησιά των Βορείων Σποράδων, αφού, λόγω των ουσιαστικά μηδενικών προσλήψεων την τελευταία και πλέον δεκαετία, αλλά και της δραματικής μείωσης των μεταθέσεων και αποσπάσεων, δεν διαβλέπουν καμιά ελπίδα να υπηρετήσουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και στις οικογένειές τους.

Το πρόβλημά τους γιγαντώνεται τη στιγμή που, παρά τις μεγάλες οικονομικές απώλειες που έχουν υποστεί, αναγκάζονται να συντηρούν και δεύτερο σπίτι στον τόπο εργασίας τους, αλλά και να μετακινούνται σε εβδομαδιαία βάση από και προς τον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους. Η μετακίνηση αυτή (ακτοπλοϊκή και ΚΤΕΛ) τους επιβαρύνει κατά τουλάχιστον 250 - 300 ευρώ, όταν πρέπει να κινηθούν και προς την ενδοχώρα. Σε αυτή τη δαπάνη προστίθενται και τα έξοδα ενοικίου και συντήρησης του 2ου σπιτιού.
Γίνεται αντιληπτή έτσι και η αντικειμενική αδυναμία των περισσοτέρων αναπληρωτών να δεχτούν την τοποθέτησή τους για να καλύψουν τις ανάγκες σε σχολεία των νησιών. Πόσο μάλλον των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, των οποίων η αμοιβή δεν ξεπερνά το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Παρέμβαση για το θέμα έκαναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, τονίζοντας: «Θεωρούμε πλέον απαραίτητο το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, και κυρίως να απαιτήσει από την κυβέρνηση άμεση λύση όλων των εκπαιδευτικών αναγκών, με μαζικούς διορισμούς και τη θέσπιση, άμεσα, έκπτωσης τουλάχιστον 50% για τις μετακινήσεις με καράβια, ΚΤΕΛ και αεροπλάνα για όλους τους εκπαιδευτικούς, καθώς επίσης και επίδομα ενοικίου και φροντίδα για τη σίτιση, για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών στα νησιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger