Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Μαγνησίας ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου- Απάντηση του Υπουργού για το ενεργειακό κόστος




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υποσχέθηκε τη Διακοψιμότητα
για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ.
Χρήστου Μπουκώρο ο Υπουργός Π. Σκουρλέτης

            Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος για τη μείωση του κόστους ενέργειας στον κλάδο της βιομηχανίας απάντησε χθες το απόγευμα στη Βουλή, (Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Π. Σκουρλέτης.
            Ο Βουλευτής Μαγνησίας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ελληνική βιομηχανία καθίσταται μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ιδιαίτερα στον κλάδο του μετάλλου και της χαλυβουργίας, εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας. Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης ο Χρ. Μπουκώρος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Μαγνησία αλλά και την Ελλάδα.  Η μείωση του κόστους ενέργειας μπορεί να επιφέρει αύξηση των εξαγωγών και κατά συνέπεια του Α.Ε.Π. και να στηρίξει την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων.

            Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που ακολούθησαν τους κεφαλαιακούς ελέγχους των τελευταίων μηνών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις χαλυβουργίες καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία χάνει συνεχώς μερίδια εξαγωγών σε προϊόντα χάλυβα.
            Από την πλευρά του ο Υπουργός Π. Σκουρλέτης δεσμεύθηκε να εκδώσει την αναγκαία Υπουργική Απόφαση προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο είναι προαπαιτούμενο του 3ου Μνημονίου, αλλά αποτελεί και τη σημαντικότερη απόφαση για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία. Ωστόσο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν δεσμεύθηκε για το χρόνο έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης, αρκέστηκε μόνο να πει ότι αυτό θα γίνει σύντομα.
            Αξίζει να σημειωθεί ότι, το αίτημα μείωσης του ενεργειακού κόστους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι κοινό αίτημα επιχειρηματιών και εργαζομένων. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με όλες τις μελέτες των Διεθνών Συμβούλων Στρατηγικής οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες  καλούνται να πληρώσουν ένα από τα υψηλότερα κόστη στην Ευρώπη, γεγονός που τις καθιστά μη ανταγωνιστικές, με βαρείες συνέπειες στην οικονομία και την απασχόληση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger