Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Μέτρα για τους πληγέντες της Σκοπέλου ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας

Από την πρόσφατη πλημμύρα στη Σκόπελο
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων της Σκοπέλου από την πρόσφατη πλημμύρα έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 30 Σεπτέμβρη.
Ειδικότερα, με παρέμβασή τους οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Μπούτας, Γιώργος Λούμας και Αστέρης Χαλάτσης, αφού αναφέρθηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Σκόπελο και στις πολύ μεγάλες καταστροφές που ακολούθησαν, υπογράμμισαν ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η άμεση κινητοποίησή της.

Τόνισαν ότι αποδείχθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση πως η άναρχη οικονομική ανάπτυξη, το κυνηγητό του κέρδους, η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, για μια ακόμη φορά στάθηκε η αιτία να πνιγεί ο λαός του νησιού. Ότι δυστυχώς αποδεικνύεται και τώρα πως έχει καταστεί μόνιμο φαινόμενο από τις πρώτες καταιγίδες του χρόνου να πλημμυρίζουν πόλεις, δρόμοι, λαϊκές κατοικίες και χώροι δουλειάς, να τίθεται σε κίνδυνο η περιουσία, αλλά ακόμα και η ζωή των λαϊκών οικογενειών.
Ανέδειξαν επίσης και τα εξής ζητήματα:
1. Δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία η επίκληση των «ακραίων καιρικών φαινομένων». Είναι προφανείς οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν πολιτικές που χρηματοδοτούν προκλητικά επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού επιστημονικά έργα και υποδομές. Που χρηματοδοτούν με ευρωπαϊκά κονδύλια πανάκριβα έργα βιτρίνας («βιοκλιματικές» αναπλάσεις, «περιβαλλοντικούς» ποδηλατόδρομους κ.ά.), την ίδια στιγμή που δεν χρηματοδοτούν έργα και αναγκαίες υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες.
2. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί πως οι αιτίες αυτών των πολύ μεγάλων προβλημάτων θα πρέπει να αναζητηθούν στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στην πολιτική της ανταποδοτικότητας και της αυτοτέλειας της Τοπικής Διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις που εφαρμόζονται σ' όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.
3. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τώρα να πάρει επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών της Σκοπέλου.
  • Καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.
  • Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger