Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ασφαλή λιμάνια για … κλάματα!

Ασφαλή λιμάνια για … κλάματα!

Του Θανάση Λαμπρόπουλου
Ήμουν νιος και γέρασα, ακούγοντας κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, ότι δηλ. τα λιμάνια μας άλλαξαν την τριτοκοσμική τους εικόνα, με ότι αυτό συνεπάγεται, και πήραν την όψη ευρωπαϊκών και κατ επέκταση ασφαλών λιμανιών τόσο για τα πλοία που προσεγγίζουν σε αυτά, όσο και για τους κατά χιλιάδες μεταφερομένους επιβάτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και οι κίνδυνοι αυξάνονται.
Και αυτή την αλλαγή των λιμανιών δεν την άκουγα από τον πρώτο τυχόντα, αλλά την ΑΚΟΥΓΑ κατά την διάρκεια συνεντεύξεων τύπου, αρχικά εκεί στο κτήριο του ΥΕΝ στην Γρηγόρη Λαμπράκη, και μετέπειτα στο κτήριο της Δραπετσώνας, και μάλιστα από τα επίσημα χείλη του εκάστοτε ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ε.Ν και ΑΙΓΑΙΟΥ, ενώ κάποια στιγμή την επιβεβαίωναν και οι εκάστοτε Γ.Γ της αρμόδιας Διεύθυνσης Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.
Και πάντα τα λιμάνια βελτιώνονταν και ΠΑΝΤΑ όμως κάποιο “ποστάλι” της Ακτοπλοΐας, φορτωμένο χιλιάδες επιβάτες “στουκάριζε” στους ακατάλληλους προβλήτες όταν επιχειρούσε να πρυμνοδετήσει ανάμεσα σε τεράστια κύματα που λες και ζητούσαν να το καταπιούν.
Και ΠΑΝΤΑ ο Έλληνας καπετάνιος αλλά και οι υπόλοιποι έλληνες ναυτικοί που αποτελούσαν το πλήρωμα κατάφερναν με τους ανάλογους χειρισμούς πρυμνοδετήσεις να γλυτώσουν τα χειρότερα, έτσι ώστε μάλιστα να μην εκτεθούν και οι ΑΝΩΤΕΡΟΙ γραμματείς και Φαρισαίοι αλλά και κάποιοι ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ-λεγε τους ΛΙΜΕΝΟΛΟΓΟΥΣ-που χωρίς καμιά ΑΙΔΩ σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν κάποια βελτιωτικά έργα, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ που ήταν και είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ, οι οποίοι στα 35 χρόνια ναυτιλιακού ρεπορτάζ που ο υπογράφων έκανε τους είχαμε ονομάσει ΡΑΜΠΟ.
Και τους λέγαμε έτσι γιατί χειμώνα-καλοκαιρι που στο ελληνικό ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ λυσσομανούσαν οι ΑΕΡΗΔΕΣ και τα κύματα ΒΟΥΝΑ ζητούσαν να τους καταπιούν αυτοί κατάφερναν πάντα φυσικά με την βοήθεια του ΑΙ-ΝΙΚΟΛΑ να δέσουν και να λύσουν τα βαπόρια τους από τα επικίνδυνα λιμάνια των περισσότερων ελληνικών νησιών.
Και ΠΑΝΤΑ οι πλοίαρχοι των “ποσταλιών” της Ακτοπλοΐας,” τσεκάριζαν” τις επικίνδυνες αδυναμίες είτε των λιμανιών των Κυκλάδων, είτε της Δωδεκανήσου και της Κρήτης και ΠΑΝΤΑ εκεί στα μέσα κάθε χρονιάς δημοσιοποιούσαν μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΠΕΝ),ενώ παράλληλα η διοίκηση τους ζητούσε στις Πάσης Φύσεως Επιτροπές για την βελτίωση των λιμανιών να συμμετέχει τουλάχιστον και ένας ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α ΤΑΞΗΣ.
Και η ΠΕΠΕΝ το ζητούσε επίμονα αλλά καθώς λέει και ο ΛΑΟΣ μας “ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ,ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ”, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα και μάλιστα επί ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ κυβέρνησης, στην αρμόδια ΑΡΧΗ να μην υπάρχει ένας ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ παρά μόνο κάποιοι απόμαχοι ΧΡΥΣΟΓΑΛΟΝΑΔΕΣ του Λ.Σ, κάποιοι ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ και ο ΑΙ-ΝΙΚΟΛΑΣ να βάλει το χέρι  του μη τυχόν και ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ συμβεί κάποιο ναυτικό ατύχημα, αφού και τώρα οι ΑΕΡΗΔΕΣ και τα ΚΥΜΑΤΑ δεν αστειεύονται ούτε και μέσα στις ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΕΣ των υποτιθέμενων ασφαλών λιμανιών μας.
Και ΟΛΟΙ αυτοί της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ πολίτες και ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ αμείβονται και μάλιστα αδρά αφού κατά πως λένε οι μηνιαίες αποδοχές τους φτάνουν τα πολλά χιλιάδες ΕΥΡΩ, ενώ την ίδια στιγμή οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες είτε μισθωτοί είτε συνταξιούχοι δίνουν μάχη για ένα κομμάτι ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα.
Αυτά όλα λοιπόν έκαναν και πάλι φέτος οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ να βγουν από τα ρούχα τους και μέσω της ΠΕΠΕΝ να καταγγείλουν-οπως χρόνια τώρα-την καθ υλην ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ που παρά τις υποδείξεις των πλοιάρχων μελών της, πραγματοποιήθηκαν η πραγματοποιούνται βελτιώσεις σε διάφορα λιμάνια τα οποία όμως μέχρι και σήμερα ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, και αυτό γιατί κατά πως λέει η ανακοίνωση της ΠΕΠΕΝ επεκράτησαν και πάλι κάποιοι ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ενώ αποκλείσθηκαν οι ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.
Πάντως όλα αυτά τα χρόνια που ο υπογράφων πραγματοποιούσε ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ που αν τους ρώταγες ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΩΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΠΡΥΜΝΗ ΤΟΥ ΒΑΠΟΡΙΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΟ ΚΟΜΟΔΕΣΙΟ, ενώ χαρακτηριστική και μνημειώδης είναι η ΦΡΑΣΗ υπουργού εμπορικής ναυτιλίας που κατά την διάρκεια συνέντευξης ΤΥΠΟΥ που αφορούσε την ασφάλεια των λιμανιών είπε ΟΤΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ, λες και είναι ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
Ε ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ....ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger