Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

«Η γη και τα πρόβατα μας τρέφουν. Όχι τα κόμματα»

ΑΔΕΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ


* Ο κόσμος επιλέγει να κλείσει τα αυτιά του στις υποσχέσεις και να μείνει

Του Κ. Γκιάστα
Φωτ. Λ. Τζέκας
Διαβάζουμε καθημερινά: ο βουλευτής θα πάει στο καφενείο Χόβολη του Πυργετού, στο καφενείο Σίμου στους Γόννους, στου Κολοκυθόπουλου στον Ευαγγελισμό, στου Μπατζιόλα στο Παλαιόκαστρο, στη Βουβάλα, στον Δρυμό, Μικρό Ελευθεροχώρι, Λυκούδι, Γεράνια, Άκρη, Λουτρό, Βαλανίδα και σταματημό δεν έχει.
Μα τι γίνεται στα χωριά; Όλος ο κόσμος τρέχει στα καφενεία για να ακούσει προεκλογικούς λόγους. Πάμε κι εμείς να δούμε τι συμβαίνει. Η απογοήτευση όμως έρχεται με το καλημέρα «Ποιες εκλογές ρε παιδιά; Εδώ καιγόμαστε στις δουλειές. Μ' αυτούς θα παίζουμε;» μας αποπαίρνει ένας κάτοικος στην πλατεία όταν του λέμε τις σκέψεις μας «Τις περισσότερες φορές οι βουλευτές είναι περισσότεροι από τους κατοίκους. Στις δουλειές τραβάτε».
Και τραβήξαμε...
Ο Κώστας Αποστόλου στα 47 του ζει από και με τα ζωντανά του. Τα αγαπάει τα πρόβατα «αλλιώς δεν μπορείς να είσαι 365 μέρες μ' αυτά» μας καλωσορίζει. Έχει δύο παιδιά, το μικρότερο αγόρι και αν δεν τραβήξει τα γράμματα θα του φτιάξει πρόβατα. Φυσικά και αστειεύεται σε πρώτη φάση όμως για αργότερα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει... Αλήθεια τι γίνεται όμως με τους νέους κτηνοτρόφους και τα κίνητρα τον ρωτάμε: «Πρέπει να σταματήσει αυτήν η παράλογη φορολογία στους κτηνοτρόφους. Πρέπει επίσης να βρεθεί ένας τρόπος για τα βιβλία εξόδων καθώς οι ηλικιωμένοι που είναι πάρα πολλοί στον χώρο δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν. Επίσης το ρεύμα. Πρέπει να υπάρχει φτηνό κτηνοτροφικό ρεύμα αλλιώς θα μας γυρίσουν πίσω στη χειροναξία». Μας λέει και μας δείχνει τα ηλεκτρονικά σκουλαρίκια που αγόρασε για να τα βάλει στα πρόβατα και στη συνέχεια να μπορεί να τα σκανάρει όλα και να μπαίνουν αυτόματα στο τάμπλετ. Wi fi και στις στάνες του λέμε και γελάει. «Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Πρέπει να εξελιχθούμε. Ένα χιλιάρικο αυτό και άλλα πόσα για τα εμβόλια για τον καταρροϊκό. Στην Τουρκία τους τα δίνουν δωρεάν στους κτηνοτρόφους. Εδώ;».
Η γυναίκα του εκεί. Πάντα δίπλα του, μάχιμη και στα πρόβατα. Αγκαλιάζει ένα από τον λαιμό και μας φωνάζει «Ας μην τα κάνουν όλα οι πολιτικοί που θα έρθουν. Ας κάνουν ένα στην αρχή. Ας κάνουν κάτι όμως...».
Πιο κάτω δύο γεωργοί. Ο Μιχάλης Γκουντής και ο Γιάννης Αργυρίου. Τους διακόπτουμε ενόσω χαράζουν για να βάλουν δέντρα. «Αμυγδαλιές» τονίζει ο ένας με στόμφο καθώς βγάζει το καπέλο του και σκουπίζει τον ιδρώτα του με το μανίκι «Τα τελευταία χρόνια έχει τονωθεί το ενδιαφέρον γύρω από τα δένδρα αλλά δεν πρέπει να συνεχιστούν τα ίδια λάθη» και καθώς συνεχίζει να βάζει πασαλάκια γίνεται πιο συγκεκριμένος «όλα αυξάνονται και οι τιμές πώλησης παραμένουν ίδιες. Πρέπει να συσταθούν ομάδες παραγωγών και να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση». Πετάει τα εργαλεία του στην καρότσα του αγροτικού και τινάζει τις παλάμες του αλλά συνεχίζει «Να υπάρξει ενημέρωση για νέες καλλιέργειες, να σταματήσει η έλλειψη φυτοφαρμάκων και να δοθεί λύση στους υδάτινους πόρους».
«Γιατί δεν πάτε στα καφενείο; Μιλάει ο βουλευτής» τους πειράζουμε. «Πφφφ» κάνουν απαξιωτικά καθώς κουνάνε τα χέρια τους προς τα ψηλά. «Ο καθένας στη δουλειά του. Αυτοί στα λόγια, εμείς στα έργα. Η ελπίδα του κόσμου είναι η ίδια η παραγωγικότητά του και όχι να τρέχει πίσω από τα κόμματα...».
Εμείς τι άλλο να πούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger