Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Η Ψυχολογία των ΑμεΑ: Όταν η Ζωή Αλλάζει Ριζικά

 Του Ηλία Προβιά


Η αναπηρία, είτε έμφυτη είτε επίκτητη, επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα ενός ατόμου. Όταν όμως κάποιος είχε συνηθίσει να ζει με έναν τρόπο και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με περιορισμούς που ποτέ δεν είχε φανταστεί, το ψυχολογικό φορτίο γίνεται ακόμα βαρύτερο. Οι σκέψεις, οι φόβοι και οι εσωτερικές συγκρούσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, ειδικά όταν το περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό.


Ο Εσωτερικός Αγώνας

📌 Αίσθημα Απώλειας & Θλίψη
Η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς πια να κάνεις ό,τι άλλοτε θεωρούσες δεδομένο προκαλεί μια βαθιά αίσθηση απώλειας. Κάποιοι περνούν από τα στάδια του πένθους, όπως η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και, τελικά, η αποδοχή.

📌 Χαμηλή Αυτοεκτίμηση
Πολλοί νιώθουν ότι έχουν χάσει την αξία τους, καθώς ο σύγχρονος κόσμος συχνά ταυτίζει την επιτυχία με τη σωματική ικανότητα. Αυτή η σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοαπομόνωση και κοινωνική απόσυρση.

📌 Ο Φόβος της Εξάρτησης
Ένα άτομο που ήταν κάποτε ανεξάρτητο νιώθει ότι τώρα χρειάζεται διαρκώς βοήθεια. Ο φόβος ότι θα γίνει «βάρος» σε άλλους μπορεί να τον κάνει να αποφεύγει ακόμα και το πιο κοντινό του περιβάλλον.

📌 Οργή & Αδικία
Πολλοί αναρωτιούνται: «Γιατί σε εμένα;» Η οργή αυτή μπορεί να στραφεί είτε προς τον εαυτό τους είτε προς την κοινωνία, ειδικά όταν βλέπουν τις ελλείψεις στις υποδομές και στην υποστήριξη από το κράτος.


Η Απάνθρωπη Αντιμετώπιση από την Κοινωνία

🔴 Προκαταλήψεις & Ρατσισμός
Κάποιοι αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σαν κατώτερους ανθρώπους, λες και η αξία κάποιου καθορίζεται από τη φυσική του κατάσταση. Υπάρχει η τάση να τους βλέπουν είτε ως ήρωες που «παλεύουν» είτε ως άτομα που «δεν έχουν λόγο ύπαρξης».

🔴 Έλλειψη Προσβασιμότητας
Πόλεις γεμάτες εμπόδια, σκαλοπάτια παντού, ανύπαρκτες ράμπες, ελλιπής προσβασιμότητα σε μέσα μεταφοράς. Το μήνυμα είναι σαφές: «Δεν σας θέλουμε εδώ».

🔴 Κοινωνικός Αποκλεισμός
Πόσες φορές ένα άτομο με αναπηρία δεν προσκαλείται σε εξόδους επειδή «δεν θα μπορεί να ακολουθήσει»; Πόσοι χάνουν φίλους επειδή ξαφνικά έγιναν «πολύ δύσκολοι» για παρέα;

🔴 Αδιαφορία & Εμπόδια στην Εργασία
Αντί να δίνονται ευκαιρίες, τα ΑμεΑ βρίσκονται μπροστά σε εργοδότες που δεν θέλουν να «μπλέξουν». Η κοινωνία συχνά τους ωθεί στην ανεργία, κάνοντας τους να νιώθουν άχρηστοι.


Η Ανάγκη για Αλλαγή

Ο σεβασμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα. Κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα βρεθεί στην ίδια θέση. Η αναπηρία δεν κάνει διακρίσεις. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που στηρίζει, που δίνει ευκαιρίες και που βλέπει πρώτα τον άνθρωπο και όχι την αναπηρία.

Η κοινωνία οφείλει να εξελιχθεί, αλλά μέχρι να γίνει αυτό, εμείς οι ίδιοι μπορούμε να γίνουμε η αλλαγή. Να στηρίζουμε, να διεκδικούμε δικαιώματα και να δίνουμε φωνή σε όσους άλλοι θέλουν να σιωπήσουν.

Όλοι έχουμε θέση σε αυτόν τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να το καταλάβουν όλοι.

ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger