Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΣΚΙΑΘΟΣ «Ασπίδα» σε θησαυρούς της εκκλησίας

«Ξαναζωντανεύουν» οι ιερές εικόνες της Παναγίας της Κουνίστρας, πολιούχου της Σκιάθου, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα και είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου για πάνω από 150 χρόνια.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2014 ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, υπέγραψε τις μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης των εικόνων, έργο προϋπολογισμού 120.000€, που μένει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οπως μάλιστα ενημέρωσαν συνεργάτες του υπουργού, η καθυστέρηση της υπογραφής οφείλονταν στις εξελίξεις στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, το οποίο σχεδόν μονοπωλούσε από τον Αύγουστο τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από τη συντηρήτρια, Σταυρούλα Νάκου, μετά τη συγκέντρωση ποσού 6.500€, από δωρεές φίλων και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», καθώς και επιχειρηματιών του νησιού.

«Αγωνιζόμαστε από το 2012 να συντηρήσουμε το ιστορικό μοναστήρι που κρύβει πολύτιμους θρησκευτικούς θησαυρούς στο εσωτερικό τους. Τρέξαμε παντού για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα για τη μελέτη, αλλά πρέπει το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να γίνει μια ολοκληρωμένη εργασία σε όλα τα επίπεδα», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας.

Συντηρητές της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (σήμερα Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας) που επισκέφτηκαν τη Μονή Εικονίστριας (γνωστή στη Σκιάθο ως Κουνίστρας), προχώρησαν σε στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας των φορητών εικόνων του τέμπλου στην Ιερά Μονή Εικονίστριας, η κατάσταση των οποίων έχριζε επείγουσας επέμβασης.

Εννέα εικόνες του Δωδεκάορτου και δύο Δεσποτικές εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης, μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, όπου και συντηρήθηκαν προσωρινά, με σκοπό τον μελλοντικό καθαρισμό τους.

Η Μονή Εικονίστριας ή Παναγία Κουνίστρα, είναι προστάτιδα της Σκιάθου και βρίσκεται στην περιοχή πάνω από την παραλία του Ασέληνου, σε μια τοποθεσία που δεν είναι ορατή από τη θάλασσα.

Η ιερή εικόνα βρέθηκε, από τον ασκητή Συμεών, το 1650 κρεμασμένη σε ένα πεύκο και κουνιόταν, γι΄ αυτό και ονομάστηκε Παναγία Κουνίστρα, ενώ πρώτος ηγούμενος του μοναστηριού που χτίστηκε εκεί, ήταν ο Συμεών.

Το καθολικό της μονής είναι κατάγραφο εσωτερικά και σύμφωνα με την εξίτηλη κτητορική επιγραφή, ο διάκοσμος αυτός χρονολογείται στα 1741.

Το πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού εντυπωσιάζει με τον αριθμό και την πυκνότητα των παραστάσεων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι σκηνές του Δωδεκαόρτου και της ζωής του Χριστού, ο κύκλος του Ακαθίστου Υμνου, ολόσωμοι άγιοι και πλήθος ακόμη παραστάσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger