Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Πτώση ελαιοκάρπου 80% στη Σκόπελο ~ Σε απόγνωση οι παραγωγοί του νησιού

Πτώση ελαιοκάρπου 80% στη Σκόπελο ~ Σε απόγνωση οι παραγωγοί του νησιούΕπείγον αίτημα για αποζημίωση και πρόσληψη γεωπόνου από το κράτος
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Σκοπέλου, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους τους να εξανεμίζονται και το 80% της φετινής παραγωγής να έχει κυριολεκτικά καταστραφεί. Τα πολύ μεγάλα ποσοστά πτώσης του ελαιοκάρπου, λόγω προσβολής από δάκο και μύκητες, εντείνουν τα συναισθήματα απογοήτευσης και απόγνωσης των καλλιεργητών του νησιού, που ζητούν επειγόντως τη συνδρομή της πολιτείας.
Το αίτημα της στελέχωσης του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης της Σκοπέλου, που παραμένει κενό από το 2006 μέχρι σήμερα, διατυπώνεται πλέον σε έντονους τόνους από τα 280 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, τα οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως γεωπόνο, αλλά και κτηνίατρο.
Το γραφείο παραμένει κενό από της συνταξιοδότηση του νυν δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, με επίκεντρο τα πολύ σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Βασιλούδης συνομίλησε με τους ελαιοπαραγωγούς, και συνηγόρησε υπέρ του κοινού αιτήματος για άμεση κάλυψη της κενής θέσης γεωπόνου στο νησί.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και ζητούμε από κοινού με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, την τοποθέτηση γεωπόνου στο γραφείο γεωργικής ανάπτυξης της Σκοπέλου και κτηνιάτρου, αντίστοιχα, στο Κτηνιατρείο της Σκοπέλου».
Η πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε «δακοπροσβολή, προσβολή από μύκητες, στις άσχημες καιρικές συνθήκες και σε ελλιπή ενημέρωση» σύμφωνα με την επισήμανση του δημάρχου Σκοπέλου, ο οποίος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους ελαιοκαλλιεργητές του νησιού.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου, Γιάννης Τραχανάς, εκφράζει, από την πλευρά του, την αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών της Σκοπέλου, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση από το κράτος για τη ζημιά που έχουν υποστεί. «Αν υπήρχε γεωπόνος στο νησί, δεν θα συνέβαινε τόσο μεγάλη καταστροφή» σχολιάζει ο ίδιος και προσθέτει ότι «ο κόσμος που θέλει να στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή, δεν έχει κυριολεκτικά που την κεφαλή κλείνει».
Ενα ακόμη βασικό ζήτημα που απασχολεί, ταυτόχρονα, τους παραγωγούς της Σκοπέλου είναι η αποπεράτωση του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου, το οποίο θα δώσει ώθηση στο νησί. «Ζητήσαμε από τον κόσμο να βοηθήσει, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και ήδη προσέρχονται αρκετά μέλη στο συνεταιρισμό, για να καταβάλουν το μέρισμα που τους αναλογεί» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger