Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Καταδυτικά πάρκα σε Αλόννησο και Νηές

Καταδυτικά πάρκα σε Αλόννησο και ΝηέςΣε πρώτη φάση ενώ σταδιακά θα αναπτυχθούν και σε άλλα σημεία της Μαγνησίας
Σε ουσιαστική φάση εισέρχεται η διαδικασία δημιουργίας καταδυτικών πάρκων στη Μαγνησία, τα οποία σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν στην υποθαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου και στις Νηές, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξελικτική διαδικασία οι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία υποβρύχιων μουσείων, με επίκεντρο τους ενάλιους θησαυρούς που έχουν εντοπιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, είχε προχθές συνάντηση με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, για το συγκεκριμένο θέμα. Εκτιμάται ότι σύντομα θα σταλούν στην Περιφέρεια οι παρατηρήσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για το τελικό σχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο συνολικό πρότζεκτ. Μιλώντας στον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αγοραστός, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «θα σταλούν άμεσα οι παρατηρήσεις, προκειμένου να παραλάβουμε το πρώτο παραδοτέο και να μπορέσουμε να προκηρύξουμε το συντομότερο δυνατό το έργο, το οποίο είναι προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ».
Ουσιαστικής σημασίας είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχει συλλογική εργασία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί φορείς και Υπουργεία, σε συνδυασμό με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου «το αποτέλεσμα που προκύπτει να είναι το τελικό» όπως υπογραμμίζει ο κ. Αγοραστός, ο οποίος είναι αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας και εκτιμά ότι η δημοπράτηση θα μπορέσει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως μέσα στον επόμενο μήνα. Το χρονοδιάγραμμα του φιλόδοξου έργου υπολογίζεται μέχρι το τέλος του 2015, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία από το 2016.
Μόλις επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, θα προωθηθεί το θέμα των υποβρύχιων Μουσείων, για το οποίο προαπαιτούμενο είναι η υπογραφή μιας κοινής Υπουργικής απόφασης, για τη διευθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών. Πρόκειται δηλαδή για δύο παράλληλες δράσεις, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο και σημείο σύγκλισης την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή μας.
Στο πρόγραμμα των υποβρύχιων Μουσείων συμπεριλαμβάνονται όλα τα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Αλοννήσου, αλλά «θα δίνονται σταδιακά τα υπόλοιπα σημεία για τους λάτρεις των καταδύσεων, από το Υπουργείο Πολιτισμού» όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε πρώτη φάση έχουν δοθεί τρία σημεία.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή υποβρύχιων μουσείων και καταδυτικών πάρκων στις Σποράδες και τον δυτικό Παγασητικό, που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα κι ένα από τα ελάχιστα που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, προβλέπεται η υλοποίηση του σχεδίου σε δύο παράλληλα επίπεδα, που περιλαμβάνουν: τη δυνατότητα επίσκεψης ορισμένων  αρχαίων, βυζαντινών και σύγχρονων ναυαγίων, μετά από άδεια της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία πρώτα θα τα έχει καταγράψει, φωτογραφήσει και χαρτογραφήσει. Επίσης τη δημιουργία τεχνητών υφάλων - καταφυγίων θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας με πόντιση ειδικών κατασκευών σε προκαθορισμένα σημεία του βυθού. Παράλληλα, θα απαιτηθεί η δημιουργία υποδομών απόπλου και κατάπλου των σκαφών, ενώ έχει προταθεί και η δημιουργία ενός Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας, με φωτογραφικό υλικό, αλλά και ζωντανή εικόνα του βυθού, προκειμένου οι επισκέπτες να βλέπουν τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger