Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Καταφύγιο αδέσποτων δημιουργείται στη Σκόπελο

Καταφύγιο αδέσποτων δημιουργείται στη ΣκόπελοΣτην ίδρυση και δημιουργία καταφύγιου για αδέσποτα ζώα θα προχωρήσει ο Δήμος Σκοπέλου, μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 θα παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα απαντά στα βασικά ερωτήματα και θα μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης, το οποίο παρουσίασε στο Σώμα ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ορισμό ενός δημοτικού συμβούλου και ενός διοικητικού υπαλλήλου (με τους αναπληρωτές τους) που θα ηγηθούν των ενεργειών που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων και θα εκπροσωπούν το Δήμο στις αρμόδιες αρχές.

Επίσης την συγκρότηση ευρύτερης ομάδας στο νησί, με τη συμμετοχή φιλοζωϊκών σωματείων, μεμονωμένων ατόμων, κτηνιάτρων, κλπ. που επιθυμούν να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια.
Την έναρξη ενεργειών με στόχους : την έκδοση άδειας ίδρυσης καταφυγίου αδέσποτων ζώων και την έκδοση άδειας λειτουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Επίσης προβλέπεται η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για τον υπολογισμό των πόρων που απαιτούνται για την ίδρυση αλλά, πιο σημαντικό, τη λειτουργία του καταφυγίου. Στον υπολογισμό των πόρων θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ίδιοι πόροι του Δήμου, οι επιχορηγήσεις του δημοσίου, οι χορηγίες ιδιωτών και οι δωρεές.
Στο ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης εντάσσεται επίσης ο σχεδιασμός μιας επικοινωνιακής στρατηγικής για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών.
Ο Δήμος Σκοπέλου έχει κατά καιρούς χρηματοδοτήσει ορισμένες ενέργειες (κυρίως αγορές ζωοτροφών) και σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε στειρώσεις κατοικίδιων ζώων (σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς), αλλά «κάτω από πρωτόγονες και μη-επαναλαμβανόμενες συνθήκες. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Δήμος Σκοπέλου πρέπει να προχωρήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου και να δεσμεύσει τους πόρους που απαιτούνται γι αυτό» υπογραμμίζει στο σημείο αυτό ο κ. Μιχελής, ο οποίος προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι η ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι του Δήμου, ο οποίος όμως μπορεί να επιζητεί συνεργασίες ή και να αναθέτει πρωτοβουλίες σε εγκεκριμένα ζωοφιλικά σωματεία και σε εξειδικευμένα άτομα».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger