Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Στο ναδίρ η επιχειρηματικότητα ~ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ


«Αγκάθι» η φορολογία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις 
Στο ναδίρ η επιχειρηματικότητα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, που περιμένουν το άνοιγμα της θερινής σεζόν για να μπορέσουν να καλύψουν τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση είναι θετικά όπως και αυτά για την αύξηση των χρημάτων που καταναλώνει κάθε τουρίστας, ωστόσο «αγκάθι» αποτελεί το φορολογικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ορθοποδήσουν οι νησιωτικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνη, τα μηνύματα δεν είναι θετικά για την επιχειρηματικότητα στις Βόρειες Σποράδες. «Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ αρκετές είναι εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας», ανέφερε ο κ. Μπασδάνης.
Όπως εξήγησε υπάρχουν οφειλές επιχειρηματιών σε Εφορία, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, ενώ «βρόχος» είναι τα επαγγελματικά δάνεια που σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
Η κατάσταση στη νησιωτική Μαγνησία είναι ακόμη πιο κρίσιμη σε σχέση με το χερσαίο τμήμα του νομού, δεδομένης και προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα του επιχειρηματία.
«Τα μηνύματα για το καλοκαίρι για τις Σποράδες είναι μεν θετικά και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην επιχειρηματικότητα, χρειάζονται όμως και άλλα μέτρα για τη στήριξη κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», υποστήριξε ο κ. Μπασδάνης, που συμμετείχε ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, τόσο στη γενική συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, όσο και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αργότερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κεγκέρογλου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Θεοχάρης και ο Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ζωίδης.
Στη σύσκεψη επιδόθηκε ψήφισμα το οποίο εξέτασαν θετικά –σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη- οι κ.κ. Κεγκέρογλου και Θεοχάρης, με το οποίο ζητείται από τα συναρμόδια Υπουργεία να υπάρξει ειδική φορολογική μεταχείριση των νησιωτικών επιχειρήσεων, που χαρακτηρίστηκαν μειονεκτικές περιοχές κυρίως λόγω των προβληματικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Σύμφωνα με το ψήφισμα που επιδόθηκε, το νέο φορολογικό προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα που οδηγούν στον αφανισμό των μικρομεσαίων νησιωτικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια και κινδυνεύουν πιο άμεσα με τσουχτερά πρόστιμα αν δεν ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την κατάθεση των δηλώσεων.
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων νησιωτικών νήσων, υπογραμμίζουν σοβαρό κίνδυνο αφανισμού της νησιωτικής επχιειρηματικότητας και ζητούν άμεση κατάργηση των προστίμων, κατάργηση του προστίμου 10.550 για μη αναγραφή εργαζομένου, πρόστιμα αναλογικά με τη βαρύτητα της παράβασης, επέκταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, ενσωμάτωση της νησιωτικής διάστασης στη φορολογική νομοθεσία και θεσμοθέτηση ενός απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Πηγή: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger