Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι εφοπλιστές κερδοφορούν και την ίδια στιγμή η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και η φτώχεια και η εξαθλίωση ´εχουν... γονατίσει τους ναυτεργάτες!

Πρόκληση για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους αποτελούν τα στοιχεία της εφοπλιστικής κερδοφορίας που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε) για το 2013την ίδια περίοδο που η ανεργία, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η φτώχια και η
εξαθλίωση παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ότι: «Το 16,25% του παγκόσμιου στόλου και το 46,7% του κοινοτικού, σε ποσοστό χωρητικότητας dwt» κατέχεται από έλληνες εφοπλιστές, συγκεκριμένα «το 23,5% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και το 18,5% του παγκόσμιου στόλου των φορτηγών χύδην φορτίων», επίσης γίνεται αναφορά ότι: «υπάρχουν ήδη ανατεθειμένες 372 παραγγελίες νέων πλοίων».
Οι έλληνες εφοπλιστές μόνο για το 2013 επένδυσαν 18,1 δις δολάρια, σε 690πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι (second hand), παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας.
Η επίθεση των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών συνεχίζεται και με την πρόσφατη δήλωση του υπουργού ναυτιλίας κ.Βαρβιτσιώτη ότι:«εφόσον η ΣΣΕ δεν είναι σε ισχύ εφαρμόζεται η MLC (Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας)», επιδιώκοντας την κατάργηση των ΣΣΕ και την εφαρμογή μισθών και συνθήκες εργασίας στα κατώτερα διεθνή επίπεδα.
Αυτή η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου έχει δημιουργήσει τις στρατιές των ανέργων, για τους ναυτεργάτες με βάση τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ η ανεργία για τον Γενάρη του 2014 έχει εκτοξευτεί στους 5112, ενώ το εξευτελιστικό επίδομα (235 άγαμος, 294 έγγαμος) το παίρνουν 887 (17,3%).
Εφοπλιστές – κυβέρνηση διατηρούν και ενισχύουν το αντιναυτεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, ν.2687/53, ευρωπαϊκός κανονισμός 3577/92, διογκώνοντας την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία και τα δουλεμπορικά κυκλώματα, σε βάρος των συγκροτημένων δικαιωμάτων των ναυτεργατών, με διαρκή λεηλασία των εσόδων του ΝΑΤ που έχει οργανικό έλλειμμα 1δις  ευρώ και τις τραγικές συνέπειες που βιώνουν οι ασφαλισμένοιτου.
Τα κέρδη των εφοπλιστών είναι από το αίμα και τον ιδρώτα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, όσο θα παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου διαρκώς θα χειροτερεύει η κατάσταση της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη αγώνων, με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για την ολόπλευρη αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
Με την συμμετοχή μας στα σωματεία, στους αγώνες, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στον ταξικό προσανατολισμό του, να οικοδομήσουμε την δικιά μας συμμαχία ενάντια στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του κεφαλαίου.  
Καλούμε τους ναυτεργάτες, να συμμετέχουν στη σύσκεψη για την ανεργία, που πραγματοποιούν τα ναυτεργατικά σωματεία και η Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών, την Πέμπτη 13 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα συμμετέχουμε στο ΕΚΠ, στην συγκέντρωση – κινητοποίηση για τα οξυμμένα προβλήματα στην Υγεία, που διοργανώνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.  
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger