Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Διακήρυξη της δημοτικής κίνησης «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης»



 Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας γνωρίζει μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Ευρώπη (ειδικά η Νότια) και ο κόσμος ολόκληρος συγκλονίζονται από την πιο βαθιά κρίση του καπιταλισμού από την δεκαετία του 30. Μια κρίση οικονομική, οικολογική, ανθρωπιστική, που βαθαίνει από την πολιτική των κυβερνήσεων των μνημονίων και της τρόικας, που εξαθλιώνει τα φτωχά εργατικά – λαϊκά στρώματα προς το συμφέρον των δανειστών, των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου. 


Αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν θα μπορούσε να αφήνει ανεπηρέαστη την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα είναι οι θεσμοθετημένοι πόροι να μειώνονται κατά 60%, απαραίτητο προσωπικό να απολύεται, αγαθά και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιούνται. Τα παραπάνω οδηγούν στην πλήρη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος τους είναι οι δημότες να πληρώνουν περισσότερο για όλα, ενώ από την άλλη οι παροχές συνεχώς να μειώνονται και τελικά οι «επενδυτές» στους οποίους θα ξεπουληθεί ο τόπος μας, να κερδίζουν από την ενέργεια, τα απορρίμματα, την ύδρευση …

Μοχλός υλοποίησης αυτής της πολιτικής είναι ο «Καλλικράτης», ένα γραφειοκρατικό - συγκεντρωτικό μόρφωμα, που οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, υποβαθμίζοντας τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση. Ο συνδυασμός της φτώχειας, της ανεργίας και της απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί ένα δήμο ξένο στους δημότες του.

Στο δήμο Βόλου, η ομάδα πλειοψηφίας και ο Δήμαρχος λειτούργησαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της απρόσκοπτης εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και του «Καλλικράτη», απέχοντας από αγώνες και διεκδικήσεις, υλοποιώντας μια μίζερη διαχείριση χωρίς όραμα και εφαρμόζοντας σε επίπεδο Δήμου την κυβερνητική πολιτική.  Τώρα οι ίδιες δυνάμεις που μας έφεραν ως εδώ, συνέταιροι των μνημονιακών κυβερνήσεων,  θέλουν να συνεχίσουν την ίδια πολιτική στο Δήμο, ως δήθεν απολίτικοι, «καλοί διαχειριστές».

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η  βάρβαρη πολιτική  δεν εξωραΐζεται. Πρέπει να ανατραπεί με την ψήφο των πολιτών και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Πρέπει πριν απ’ όλα να επιβιώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά η κοινωνία και να σχεδιάσουμε μια ριζικά διαφορετική τοπική πολιτική, με λαϊκή συμμετοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση ανανεώνουμε και διευρύνουμε την κίνηση μας επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, κινημάτων και πολιτών. 

Σε αυτές τις εκλογές, πιο πολιτικές από ποτέ, φωνάζουμε «φτάνει πια» στη φτώχεια, την ανεργία, τον αυταρχισμό, την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, την υποθήκευση του φυσικού πλούτου και του μέλλοντος της νέας γενιάς. Παλεύουμε για έναν Δήμο Βόλου ζωντανό, σύγχρονο, προσβάσιμο, καθαρό, που δημιουργεί και αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον, υποστηρικτή αλλά και μπροστάρη στους αγώνες και τα κινήματα. Για μια δημοτική αρχή συμμετοχική, δημοκρατική,  αγωνιστική, δίπλα στον δημότη και τις ανάγκες του, εμπνεόμενη από την προοπτική της νέας γενιάς.

Με θεμελιώδεις άξονες δράσης:
  • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενθάρρυνση και ενίσχυση κάθε συλλογικής προσπάθειας κοινωνικής αλληλεγγύης.  Διατήρηση των κοινωνικών δομών και  περαιτέρω ανάπτυξή τους. Κανένας χωρίς σπίτι, ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό, τροφή, περίθαλψη. Ο Δήμος συμπαραστάτης και οργανωτής στους κοινωνικούς αγώνες.
  • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, με προτεραιότητα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, δίχως εξαρτήσεις, ρουσφέτια  και ξεπουλήματα.
  • Έμφαση στην ποιότητα ζωής, στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Προστασία του αστικού και περιαστικού πρασίνου, ανάδειξη των δημοσίων – ελεύθερων χώρων και χώρων για πολιτισμό και αθλητισμό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.
  • Περιφρούρηση των κοινωνικών αγαθών  όπως νερό, καθαριότητα, ενέργεια.
  • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλες τις περιοχές του Δήμου,  με στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας και ταυτόχρονα τη διατήρηση και αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της πόλης  και των χωριών μας.
  • Διεκδίκηση πόρων και με κοινό, αγωνιστικό μέτωπο Δήμων, ενάντια στον “Καλλικράτη”. Με συμμετοχικό προϋπολογισμό και σχεδιασμό.
  • Αγώνας για δημοκρατία, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Θεμέλιο της πόλης είναι οι σχέσεις των ανθρώπων.

Βασική θέση μας είναι η κατάργηση μνημονίων, «Καλλικράτη», «Δημαρχοκεντρικού» μοντέλου διοίκησης. Οι εκλογές να διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι πολίτες σε λαϊκές συνελεύσεις να συζητούν και να παίρνουν αποφάσεις.  Να σχεδιάσουμε μαζί την πόλη και τα χωριά του μέλλοντος, συμβάλλοντας στην παραγωγική, οικολογική, πολιτιστική  ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Η Μαγνησία και ο Βόλος  των εργατικών κινημάτων, των δημοκρατικών αγώνων, της επιστήμης, του πολιτισμού, των οικολογικών παρεμβάσεων, με το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, αγωνίζεται για το παρόν και το μέλλον. Μπορούμε να νικήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger