Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κοινή διαμαρτυρία των 8 Δημάρχων της Μαγνησίας

Βόλος
Την ανάγκη να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και των Δήμων του Ν. Μαγνησίας στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, που αφορά δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικά κτίρια Δήμων που περιλαμβάνονται στην κλιματική ζώνη Γ και στην κλιματική ζώνη Δ, επισημαίνουν οι Δήμαρχοι των Δήμων της Μαγνησίας, με κοινό τους έγγραφο προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτη.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, οι οκτώ Δήμαρχοι της Μαγνησίας υπογράφουν κοινό υπόμνημα, με το οποίο ζητείται να αρθεί η ακατανόητη κατάταξη, σύμφωνα με την οποία οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας περιλαμβάνονται στην κλιματική ζώνη Γ, ενώ εξαιρείται ο Νομός Μαγνησίας, γεγονός που επηρεάζει μεταξύ άλλων και το ύψος των χρημάτων που αποδίδονται στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Αναλυτικά στο έγγραφο που υπογράφουν οι Δήμαρχοι, Βόλου Π. Σκοτινιώτης, Αλμυρού Ε. Χατζηκυριάκος, Ρήγα Φεραίου Ε. Λαΐτσου, Νοτίου Πηλίου Ν. Φουρτούνας, Σκιάθου Ν. Πλωμαρίτης, Ζαγοράς-Μουρεσίου Γ. Αντώνογλου-Κασσαβέτης, Σκοπέλου Γ. Μιχελής και Αλοννήσου Π. Βαφίνης, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Πληροφορηθήκαμε ότι το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε νέα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από Δήμους, που θα αφορούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικά κτίρια. Η πρόσκληση αφορά σχολικά κτίρια περιοχών που αντιμετωπίζουν πιο οξυμένα προβλήματα θέρμανσης το χειμώνα, και ως τέτοιες θεωρούνται οι περιοχές  της κλιματικής ζώνης Γ και της κλιματικής ζώνης  Δ.
Στην κλιματική ζώνη Γ περιλαμβάνονται παραδόξως οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, και εξαιρείται μόνο ο Νομός Μαγνησίας. Πρόκειται για ακατανόητη και αυθαίρετη κατάταξη, αφού ο χειμώνας στο Νομό Μαγνησίας έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της υπόλοιπης Θεσσαλίας, πολλώ μάλλον που στο Νομό Μαγνησίας υπάρχουν πολλές ορεινές, και μάλιστα πυκνοκατοικημένες  περιοχές (Πήλιο, Όθρυς), με ιδιαίτερα βαρύ και μεγάλης διάρκειας χειμώνα.
Η κατάταξη αυτή, για την οποία πολλές φορές έχουμε εντόνως διαμαρτυρηθεί, επηρεάζει και το ύψος των χρημάτων που αποδίδονται στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Θεωρώντας απαράδεκτη τη συνέχιση αυτής της διάκρισης εις βάρος του Νομού Μαγνησίας, περιμένουμε τις άμεσες πρωτοβουλίες σας ώστε να περιληφθεί και ο Νομός μας στην κλιματική ζώνη Γ. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα η σχετική πρόσκληση, ώστε να δοθεί και στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας η δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Έχει σημασία, εξάλλου, να υπογραμμίσουμε ότι οι Δήμοι του Νομού Μαγνησίας έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχουν στο ενεργητικό τους πολλές και καινοτομικές δράσεις».
Το έγγραφο κοινοποιείται στους βουλευτές Μαγνησίας, στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδας, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger