Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΥΜΑΤΩΝ!


ΚΟΜΜΕΝΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ. ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1,3 ΔΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ!
ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ!
Χωρίς θέρμανση και με τον υδράργυρο να έχει πέσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βρίσκονται οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες και συνεπώς χιλιάδες οικογένειες, καθώς οι ένοικοι αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή, κάνοντας φανερό ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θυμάτα το φετινό χειμώνα.
Όπως σημείωσε  ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης: "Δυστυχώς, αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης να ζεσταθούν. Η κατάσταση είναι χειρότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι, παρά το επίδομα".

"Η κατάσταση όσον αφορά τη θέρμανση είναι χαοτική. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μη ρίξει την τιμή του πετρελαίου για να ζεσταθεί ο κόσμος. Κάποτε είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Α.Σαμαράς, ότι με επιδοματική πολιτική δεν δίνεται λύση στα προβλήματα. Γιατί επαναφέρει, λοιπόν, το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης;" λέει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, δήλωσε: «Τα περισσότερα παράπονα που δεχόμαστε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης είναι για το περιουσιακό κριτήριο. Μένουν πολλοί άνθρωποι απ' έξω».
Επισήμανε, δε, ότι στο επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν τον δεύτερο φόρο ακινήτων, οπότε δεν θα έχουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. «Είναι διπλό το πλήγμα. Έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί, αναφορικά με το εισοδηματικό κριτήριο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει το περιουσιακό κριτήριο» τόνισε.
Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο του αρχικού μνημονίου και του εφαρμοστικού νόμου, κυβέρνηση και τρόικα είχαν απογειώσει τους φόρους από τα 21 ευρώ (χειμώνας 2010 - 2011) στα 60 ευρώ (χειμώνας 2011 - 2012) και στη συνέχεια (2012 - 2013) στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο, επίπεδα στα οποία θα παραμείνει και το φετινό χειμώνα . Τα τελευταία χρόνια, οι ανατιμήσεις έφτασαν αθροιστικά τα 309 ευρώ στο χιλιόλιτρο! Η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας έχει και συνέχεια με τον ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 1,3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΕΗ
Έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς ο κόσμος γονατίζει από τα χαράτσια και τους αλλεπάλληλους φόρους και δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει ούτε το ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Ιουλίου οι συσσωρευμένοι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1,3 δισ. ευρώ. Κατά το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί παρουσίαζαν μια σταθεροποίηση στο επίπεδο μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ.
Η εικόνα, όμως, άλλαξε δραματικά το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Στην περίοδο των δύο συγκεκριμένων μηνών οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 120 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό συσσωρευμένο ποσό να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Η δραματική άνοδος, κατά 10%, σε ένα δίμηνο των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ανησυχήσει τα στελέχη της Επιχείρησης, που φοβούνται ότι το φαινόμενο θα πάρει νέες, ακόμη μεγαλύτερες, διαστάσεις το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, όταν θα εκκαθαριστούν οι λογαριασμοί - εντός του Οκτωβρίου. Η εκτίναξη των οφειλών αποδίδεται τόσο στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στην αυξημένη κατανάλωση λόγω της ευρείας χρήσης των κλιματιστικών το καλοκαίρι.
Πρέπει να τονιστεί ότι για τα 417 εκατ. ευρώ -από το 1,3 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών- η ΔΕΗ έχει στείλει ειδοποιήσεις διακοπής - αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές έχουν ανεξόφλητες οφειλές που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από επτά μήνες. Η ΔΕΗ μπροστά στην οικονομική αδυναμία και τα προβλήματα ρευστότητας των καταναλωτών αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το μοντέλο των διακανονισμών στον νέο κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον γίνονται πολύ ευκολότερα και η Επιχείρηση δεν κόβει το ρεύμα αν δεν έχουν περάσει επτά μήνες με τον λογαριασμό απλήρωτο. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για μακροχρόνια ανέργους και πολίτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στην κατηγορία αυτή η ΔΕΗ δεν κόβει το ρεύμα ούτε μετά το πέρας του επταμήνου, ενώ έχουν ενταχθεί σε αυτή μέχρι στιγμής 430.000 καταναλωτές.
Η αύξηση κατά 10% των απλήρωτων λογαριασμών σε ένα μόλις δίμηνο αφορά κυρίως τις λαϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δηλαδή σε πολίτες που τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραστικά και ταυτόχρονα καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους εισοδήματος, ΦΑΠ μερικών ετών και φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, που σε συνδυασμό με τα χαράτσια είναι πλέον όσο ένας μηνιαίος μισθός.
ΟΨΙΜΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
Όψιμη "ευαισθησία" για την ενεργειακή φτώχεια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το νέο κύμα ψύχους, επιχείρησε να επιδείξει η κυβέρνηση, χωρίς επί της ουσίας μέτρα όπως θα ήταν η μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού και της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ή οι διευκολύνσεις στην εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών και η διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Υπό τον φόβο της επανάληψης των πρόσφατων τραγικών περιστατικών, ενόψει σφοδρής κακοκαιρίας, το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ μετά από τη σχετική σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου ανακοίνωσε "δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών", με τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών και μεταθέτοντας τις ευθύνες στους δήμους και στην Εκκλησία. Έτσι, η όποια μέριμνα για την αποτροπή διακοπών ηλεκτροδότησης σε ευάλωτους καταναλωτές, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα, απομακρύνονται και τα χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ακόμα και με διακανονισμούς, βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα υπό την απειλή διακοπής της παροχής ρεύματος.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής:
- Συγκρότηση επιτροπών σε κάθε δήμο αποτελούμενων από εκπροσώπους της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και των κοινωνικών δομών δήμων-περιφερειών, που θα επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ σε τοπικό επίπεδο.
- Οι δήμοι θα αποστείλουν το ταχύτερο στις επιτροπές αυτές καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί ώς την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές - προνοιακές δομές και στους οποίους υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση. Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία και κατά τόπους ιεράρχες σχετικά με τις δικές τους προνοιακές δομές.
- Εντατικοποίηση ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και των διαδικασιών ένταξης σε αυτό.
- Άμεση έκδοση υπουργικής απόφασης, βάσει της οποίας παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές δήμων - περιφερειών, Εκκλησίας και κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν συσσίτια ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία/ιατρεία.
- Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών και ΚΕΔΕ προκειμένου να δρομολογείται το συντομότερο δυνατόν επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger