Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Σποράδες Παπαδιαμαντικό αφιέρωμα


Παπαδιαμαντικό αφιέρωμαΕκδήλωση-θεσμό αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη διοργανώνουν ο Δήμος Σκιάθου και το Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όπως κάθε χρόνο, για να τιμήσουν τη μνήμη του. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέθανε στη γενέτειρά του τη Σκιάθο στις 3 Ιανουαρίου 1911. Φέτος η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 και θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου.
Η εκδήλωση θα  ξεκινήσει στις 18:30, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και στη συνέχεια στον ίδιο χώρο μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού οι συμμετέχοντες θα γίνουν κοινωνοί του Παπαδιαμάντειου λόγου. Θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις αποσπασμάτων από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού ως αναγνώστες. Θα ψαλλούν αποσπάσματα από το υμνογραφικό έργο του Παπαδιαμάντη, καθώς και ύμνοι αφιερωμένοι στον Παπαδιαμάντη από Σκιαθίτες και Βολιώτες ιεροψάλτες, με επίλογο  ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα συνοδεία οργάνων παραδοσιακής μουσικής. Στο τέλος της εκδήλωσης η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου θα τραγουδήσει τα κάλαντα των Φώτων.

Στην εκδήλωση δόθηκε ο τίτλος: «Αποσπινθηρίζοντας…», τον οποίο δανειστήκαμε από το ομότιτλο άρθρο του έγκριτου Παπαδιαμαντολόγου Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου. Στο άρθρο αυτό δίνει την ερμηνεία του για το διήγημα «Τα ρόδιν’ ακρογιάλια» αναφέροντας: «όλα τα φώτα στα “Ρόδιν’ ακρογιάλια” το βλέπεις, αποσπινθηρίζουν, τινάζοντας τη σπίθα τους κατ’ Αυτόν (τον Χριστόν)».
Επεκτείνοντάς το εμείς θεωρούμε ότι όχι μόνο αυτό το διήγημα, αλλά όλο το Παπαδιαμαντικό έργο και ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης είναι ένα φως. «Ο Παπαδιαμάντης είναι ένα φως, που καταυγάζει την πορεία του Γένους, τόσο προς τα πίσω, προς το αρχαίο παρελθόν, όσο προς τα εμπρός, στο μέλλον του Εθνικού μας πολιτισμού», υποστηρίζει ο φιλόλογος Κ. Γανωτής.
Συμφωνώντας και ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει: «Το φως του Παπαδιαμάντη βρίσκεται μάλλον πιο κοντά στο πανάρχαιο λυχνάρι. Είναι ένα φωσάκι σαν αυτά που συντηρούν οι άγνωστες δυνάμεις μες στον ορυμαγδό της ανθρωπότητας, για να τη σώζουν από μια συλλήβδην καταδίκη της».
«Από αυτό το φως ευελπιστούμε να φωτιστούμε όσοι θα συμμετέχουμε σ’ αυτή τη μυσταγωγική εκδήλωση. Γι’ αυτό είμαστε όλοι καλεσμένοι του Δήμου Σκιάθου και των λειτουργών του Ιερού Ναού της Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου», υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ιδιαιτέρως αγαπητός διεθνώς, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της γης προσεγγίζουν το λογοτεχνικό έργο του Παπαδιαμάντη και παράλληλα επισκέπτονται τη γενέτειρά του, τη Σκιάθο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του, στη γωνιά όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Παράλληλα, διοργανώνονται αφιερώματα στο έργο του διεθνώς, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστό από τους απανταχού υπέρμαχους του Παπαδιαμαντικού έργου και λόγου, που αποτελούν πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, σε διαχρονική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου