Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Επανέρχεται η τρόικα και μαζί τα νέα σκληρά μέτρα

Φαίνεται πως τελειώνει ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής από την Κομισιόν ανακοινώθηκε ότι οι εκπρόσωποί της θα έρθουν «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από το ΔΝΤ ότι ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου θα είναι στην Αθήνα από το βράδυ της Δευτέρας. Είναι βέβαιο πάντως πως ο χρόνος επιστροφής της τρόικας έγινε αντικείμενο πιέσεων και εκβιασμών όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας, αλλά και μεταξύ ΕΕ –
ΔΝΤ.
Το «παιχνίδι» άρχισε την Πέμπτη μετά το τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», που ανέφερε ότι θα αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της τρόικας, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι οι προγραμματισμένες συναντήσεις θα γίνουν κανονικά, ενώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλεγαν ότι η τρόικα θα επιστρέψει «ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη», αποφεύγοντας να ξεθολώσει τα νερά.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, δήλωσε πως «λάβαμε σήμερα το βράδυ περισσότερες πληροφορίες από την Αθήνα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα σχέδια της επίσκεψής μας. Επομένως η ομάδα της Κομισιόν θα βρεθεί στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Αφού λοιπόν η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα, αυτόματα επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τη λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με αφορμή το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Έως τώρα τρία πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως. Πως νέα μέτρα θα ληφθούν αφού το επιβεβαιώνει και η κυβέρνηση που επί βδομάδες κρυβόταν πίσω από τη φράση «όχι οριζόντια μέτρα». Πως τα νέα μέτρα θα πλήξουν το Ασφαλιστικό, ήδη η κυβέρνηση έκανε την αρχή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και επίσης θα γίνουν μειώσεις μισθών στο Δημόσιο με το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και απολύσεις, που πιθανότατα θα σχετίζονται και με την αμυντική βιομηχανία.
Πλέον η επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τη λαϊκή οργή, είναι πως τα νέα μέτρα δεν θα είναι πολλά, αφού θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα το ανεβάζει στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι πιθανό και αυτή η επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης να καταρρεύσει διότι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη δείχνουν πως η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και τα αντιλαϊκά μέτρα καλά κρατούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger