Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Πράσινο» φως για το θαλάσσιο πάρκο

«Πράσινο» φως για το θαλάσσιο πάρκο   Ευοίωνες σκέψεις για γρήγορη επίλυση του προβλήματος της προσωρινής παύσης χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί η πρόσφατη, εποικοδομητική συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Στέφανος Παρασκευόπουλος, με τη νέα Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου.
Συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου ενημέρωσε τον πρόεδρο του Φορέα ότι έχει οριστεί χρηματικός υπόλογος και κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η ροή χρηματοδότησης, η οποία έχει «παγώσει» τους πέντε, περίπου,  τελευταίους μήνες.  Σύμφωνα με την εκτίμηση του ιδίου, «το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της απουσίας χρηματικού υπολόγου», ενώ όπως επισημαίνεται παράλληλα, από τη στιγμή που διευθετήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.

             Η προσωρινή παύση χρηματοδότησης του Φορέα, δημιούργησε, όπως είναι προφανές, σειρά προβλημάτων, δεδομένου ότι κατέστη πρακτικά αδύνατη η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων σε όλα τα πεδία, με μόνη εξαίρεση ίσως, την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, έως τα τέλη Αυγούστου περίπου. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, κάνει λόγο για «ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», καθώς η φύλαξη γίνονταν ουσιαστικά εκ των ενόντων και με την ουσιαστική συνδρομή των αλιέων του νησιού, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν χρήματα για τον εφοδιασμό των σκαφών του φορέα, με καύσιμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος: «δεν έχουμε χρήματα για να ασφαλίσουμε τα σκάφη, ούτε για να καλύψουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες, όπως, πχ, το ενοίκιο των γραφείων του φορέα».
            Οι νέες εξελίξεις που διαγράφονται στο πεδίο της επανέναρξης της χρηματοδότησης, μεταφράζονται ως «πολύ θετικές» από τους υπευθύνους του θαλάσσιου πάρκου, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα λυθεί πολύ σύντομα. Στην παρούσα φάση υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα εισρεύσουν σύντομα χρήματα στο ταμείο του φορέα της Αλοννήσου, με δεδομένο τον ορισμό χρηματικού υπολόγου για το θαλάσσιο πάρκο, από το αρμόδιο Υπουργείο.
            Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο διαχειριστικός έλεγχος, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος: «έχουμε ήδη απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε το ελεγκτικό συνέδριο, τα οποία δεν αγγίζουν τη δική μας διοίκηση, διότι αφορούν παλαιότερα ζητήματα,  που χρονολογούνται προ δεκαετίας». Παράλληλα ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων,  αναφέρει ότι: «οι έλεγχοι καλό είναι να γίνονται, αλλά το ζητούμενο είναι να ολοκληρώνονται γρήγορα», προσθέτοντας ότι: «έλεγχοι διενεργούνται σε τακτά διαστήματα και μάλιστα κάθε χρόνο διενεργείται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές με δική μας πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία, ανά πάσα στιγμή». Προ διετίας μάλιστα, κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ μετέβη επιτόπου, διενεργώντας ενδελεχή έλεγχο στον ίδιο Φορέα. Σκιαγραφώντας, τέλος, την τρέχουσα κατάσταση, ο ομιλών, αναφέρει ότι: «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρήματα, αλλά ελπίζουμε ότι θα λυθεί πάρα πολύ σύντομα το πρόβλημα».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger