Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οχι στην αύξηση τελών στη Σκόπελο

Οχι στην αύξηση τελών στη ΣκόπελοΣύσσωμη η αντιπολίτευση συν δύο μέλη της ομάδας πλειοψηφίας τάχθηκαν κατά της προτεινόμενης αύξησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε ποσοστό 10%, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου. Κατά συνέπεια, υπερίσχυσε η πρόταση της επιβολής μηδενικών αυξήσεων, προκειμένου να παραμείνουν ως έχουν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
            Στην εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σκοπέλου και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Μιχελής, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα τέλη είναι ανταποδοτικά και κρίνεται, ως απαραίτητη η αύξηση, προκειμένου να καλυφθούν αναγκαίες δαπάνες. Ο ίδιος υπενθύμισε παράλληλα ότι πέρσι είχε θεσπιστεί μείωση κατά 10%, αλλά
ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να υπάρξει ανάλογη εισήγηση και φέτος, διότι οι συνολικές δαπάνες στην υπηρεσία καθαριότητας ανέρχονται σε 780.000 ευρώ και οι εισπράξεις σε 620.0000 ευρώ. «Κατά συνέπεια, εξήγησε ο ίδιος, μέρος της συγκεκριμένης διαφοράς επρόκειτο να καλυφθεί μέσω της προτεινόμενης αύξησης».
            Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Βασιλούδης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του, επισημαίνοντας ότι: «δεν πρέπει να επιβληθεί καμία αύξηση σε δύσκολες εποχές». Ανάλογες θέσεις διατύπωσε, εξάλλου, και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Ραμαντάνης, ζητώντας μάλιστα τη μείωση τελών σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τη σημαντική μείωση που έχει επέλθει στα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας.
            Παράλληλα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση αύξησης σε άλλα δημοτικά τέλη, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος αυξήθηκε από 0,25 σε 0,40 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που συνεπάγεται επιβάρυνση ύψους 5 ευρώ στους καταναλωτές, σε ετήσια βάση.
            Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, εξάλλου, και  ο ισολογισμός του 2012, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να κάνουν λόγο για υλοποίηση του προϋπολογισμού κατά το ήμισυ και λιγότερα έργα υποδομής για το νησί.
            Ανάλογες θέσεις διατυπώθηκαν, τέλος και για το τεχνικό πρόγραμμα του 2014, στο οποίο καταγράφονται έργα συνολικού ύψους 85.000 ευρώ περίπου. Ο κ. Μιχελής ανέφερε ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί στην παρούσα χρονική στιγμή τα έργα συνολικού ύψους 3 εκ. ευρώ, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω των ολοκληρωμένων προγραμμάτων που προωθεί η περιφέρεια. Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Σκοπέλου ανέφερε ότι τα παραπάνω έργα θα ενταχθούν σταδιακά στο τεχνικό πρόγραμμα, αφού προηγηθεί αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος σύμφωνα με το ύψος του έργου που ωριμάζει.
Ο κ. Βασιλούδης χαρακτήρισε από την πλευρά του «πολύ φτωχό, ανεπαρκές, μη αναπτυξιακό το τεχνικό πρόγραμμα», ενώ ο κ. Ραμαντάνης τόνισε ότι είναι «ασήμαντο και ανεπαρκές για ένα νησί όπως η Σκόπελος».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger