Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Κλέβουν από μοσχάρια μέχρι…κότες


Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των ζωοκλοπών στη Θεσσαλία λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση τέτοιου είδους κρουσμάτων.
Από το πανάρχαιο αυτό «σπορ» δεν εξαιρούνται ούτε τα πτηνά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκο Παλάσκα τουλάχιστον το 50% των κτηνοτρόφων αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμη και στους στάβλους για προστατέψουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τους ζωοκλέφτες.
«Σε καθημερινή βάση παρατηρούνται κλοπές και στις κτηνοτροφικές μονάδες. Σε ότι αφορά το νομό Λάρισας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά σε περιοχές όπως ο Τύρναβος , ο Αμπελώνας και η Ελασσόνα» τονίζει ο κ. Παλάσκας , ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί και στους υπόλοιπους Θεσσαλικούς νομούς.

Οι κτηνοτρόφοι μάλιστα βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η ζημιά από τις κλοπές είναι ανυπολόγιστη. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα μικρά ζώα ενώ δεν λείπουν και οι κλοπές σε μεγαλύτερα.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το πρόσφατο συμβάν που περιγράφει ο κ. Παλάσκας που σημειώθηκε στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ζωοκλέφτες αφαίρεσαν, άγνωστο με ποιο τρόπο, 20-25 μοσχάρια, με τη ζημιά για τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ!
Οι ζωοκλοπές σημειώνονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κλάδο όπου οι τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν πάρει την κατιούσα.
« Η τιμή πώλησης του γάλακτος είναι στάσιμη εδώ και μια δεκαετία και διαμορφώνεται στα 0,95 με 1 ευρώ το κιλό» τονίζει ο κ. Παλάσκας ενώ το κρέας διατίθεται περίπου στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε τα προϊόντα τους όσο πουλούσαν το 1980.
Από την άλλη μεριά, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και έχει αυξηθεί στο 100%.
«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έλλειμμα στα σιτηρά με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή τους, γεγονός που λειτουργεί βέβαια αρνητικά για τους κτηνοτρόφους της περιοχής που αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβά τις ζωοτροφές για να ταΐσουν τα ζώα τους» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Παλάσκας.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με το ποσοστό όσων έφυγαν την τελευταία δεκαετία να φθάνει το 30%, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα εμφανίζει έλλειμμα στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Σε ότι αφορά το μεγάλο ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων αυτές είναι «κουτσουρεμένες και καθυστερημένες» , οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Όπως αναφέρει ο κ. Παλάσκας δεν έχουν πάρει όλοι οι κτηνοτρόφοι την εξισωτική αποζημίωση του 2012. Το 20% των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία δεν έχουν πληρωθεί ενώ πανελλαδικά από τους 74.000 δικαιούχους οι 56.000 πήραν τα πολυπόθητα χρήματα ενώ οι υπόλοιποι τα αναμένουν ακόμη.
Να σημειωθεί, ότι πρόκειται για πληρωμές που αφορούν την εξισωτική αποζημίωση του 2012 για την οποία οι κτηνοτρόφοι έχουν πληρωθεί το 70% και περιμένουν το υπόλοιπο 30%.
Τέλος, να αναφερθεί ότι η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επανειλημμένα στέλνει επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας την στήριξη του κλάδου που αργοπεθαίνει ενώ ανάλογες δράσεις για την επίλυση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα.
Eφ. Κόσμος (Ευαγγελία Καλογήρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger