Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΗ Η ΔΗΜΌΣΙΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΏΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΏΝ?Ε ΑΣ ΤΡΈΞΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ

alt
Πενήντα δημοτικοί αστυνόμοι σε Βόλο, Αλμυρό και Σκιάθο, μαζί με άλλους 3.700 συναδέλφους τους στην υπόλοιπη χώρα, βιώνουν από προχθές τα συναισθήματα της αγωνίας και της αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον.
Ο όποιος οικογενειακός και οικονομικός τους προγραμματισμός είναι πλέον στον... αέρα, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, για τον τρόπο και το χρόνο ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία.
Κανείς από τους δημοτικούς αστυνόμους που υπηρετούν στο Δήμο Βόλου, δεν ήταν μέχρι χθες σε θέση να δώσει απαντήσεις, καθώς η πληροφόρηση που έχουν και οι ίδιοι από την Ομοσπονδία τους ( ΠΟΕ/ ΟΤΑ ) είναι αποσπασματική και συγκεχυμένη.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν, μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα, είναι ότι οι μόνοι που διασώζονται από όσους εργάζονται στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Βόλου είναι πέντε άτομα που έχουν αποσπαστεί εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια με απόφαση Δημάρχου. Πρόκειται για τέσσερις εργαζόμενους που αποσπάστηκαν, πριν από δώδεκα χρόνια στη Δημοτική Αστυνομία από την Καθαριότητα και το Πράσινο και ένας διοικητικός υπάλληλος που απασχολείται στη Δημοτική Αστυνομία ως υπεύθυνος Πληροφορικής.

Αυτοί οι πέντε υπάλληλοι, γυρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις οργανικές τους θέσεις στο Δήμο Βόλου. Για τους υπόλοιπους 35 το μέλλον είναι αβέβαιο. Χθεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο ότι βγαίνουν όλοι οι δημοτικοί αστυνόμοι σε διαθεσιμότητα για διάστημα μέχρι οκτώ μήνες. Στο διάστημα που θα είναι σε διαθεσιμότητα θα παίρνουν το 70% των αποδοχών του βασικού τους μισθού. Στο διάστημα των οκτώ μηνών θα οριστεί και το τελικό ποσοστό των υπαλλήλων που θα απορροφηθεί από την ΕΛ.ΑΣ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι αυτό θα κυμαίνεται από 20% έως 80%.
Σημειώνεται πως οι περισσότεροι δημοτικοί αστυνομικοί στο Δήμο Βόλου, εκτός από τρία άτομα που μπήκαν στην υπηρεσία το 1986 και άλλα δύο που μετατάχθηκαν πριν δέκα χρόνια στη Δημοτική Αστυνομία από άλλες υπηρεσίες του πρώην Δήμου Βόλου, όλοι οι υπόλοιποι έχουν μπει στη Δημοτική Αστυνομία με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έγιναν το 1998, το 2008 και το 2010.
Επίσης ένα μεγάλο μέρος των επιτυχόντων, περίπου το 80 %, είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σημειώνεται πως όσοι μπήκαν στη Δημοτική Αστυνομία με ΑΣΕΠ έχουν περάσει εκπαίδευση για έξι μήνες στην Σχολή της Αστυνομίας στην Αμυδγαλέζα Αττικής ή στα κέντρα εκπαίδευσης στην Πτολεμαίδα ή στο Τσοτύλι της Κοζάνης.
Οι αρμοδιότητες
Η Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με το Ν.3731/2008 που τη διέπει εκτελεί, μέχρι σήμερα, ανάλογα και με το προσωπικό που διαθέτει, τριάντα αρμοδιότητες οι σημαντικότερες των οποίων συνοπτικά περιγράφονται παρακάτω:
Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων. Για το χρονικό αυτό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες έλεγχοι στον ενιαίο Δήμο Βόλου, ενώ έχουν διαβιβαστεί στο αρμόδιο τμήμα του Δήμου δεκάδες αυτοψίες για επιβολή των διοικητικών προστίμων για καταλήψεις που αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών καταστημάτων.
Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Πιο συγκεκριμένα από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 120 έλεγχοι όλες τις ημέρες τις εβδομάδας και όλες τις ώρες της ημέρας, τόσο σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό, όσο και αυτοδύναμα για παράνομους μικροπωλητές και κατασχέθηκαν πάνω από 15.000 προϊόντα, σε όλες τις δημοτικές ενότητες και σε λαϊκές αγορές. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τις λαϊκές αγορές. Οι βασικότεροι έλεγχοι που πραγματοποιεί είναι η πώληση με ή χωρίς άδεια, οι αυθαίρετη χρήση του χώρου, η ύπαρξη ή όχι ζυγού, η καθαριότητα εντός του χώρου των λαϊκών, η κατάληψη της έκτασης που δικαιούται ο κάθε έμπορος ή παραγωγός κ.ά..
Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων. Η αρμοδιότητα αυτή αποτελεί μία εκ των πιο βασικών με την οποία ασχολείται εντατικά σε καθημερινή βάση η Υπηρεσία μας, με πολυδύναμο προσωπικό, προκειμένου να δώσει λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα του κυκλοφοριακού, που μαστίζει τις περισσότερες μεγαλουπόλεις. Για το σκοπό αυτό έχουν βεβαιωθεί από την αρχή του έτους περισσότερες από 9.000 κλήσεις παράνομης στάθμευσης, που αφορούν απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, απαγόρευση στάθμευσης, ελεγχόμενη στάθμευση, διπλές σειρές, στάθμευση σε ράμπες και θέσεις ΑμεΑ, πεζοδρόμια κ.ά., ενώ αφαιρέθηκαν πάνω από 1.200 πινακίδες, για το ίδιο χρονικό διάστημα
Διενεργεί αυτοψία για την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και τη χορήγηση βεβαίωσης μονίμου κατοικίας. Το Α΄ εξάμηνο του έτους χορηγήθηκαν πάνω από 750 βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας για πολλές από τις οποίες χρειάστηκε να γίνουν οι αντίστοιχες αυτοψίες. Παράλληλα σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ μεταβαίνει σε σπίτια και ιδρύματα προκειμένου να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής πολιτών που αδυνατούν να προσέλθουν αυτοπροσώπως σε δημόσιες υπηρεσίες.
Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα ακολουθείται όλη η διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με την νομοθεσία, ώστε να χαρακτηριστεί ένα όχημα ως «εγκαταλελειμμένο». Από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί πάνω από 200 οχήματα εγκαταλελειμμένα σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου. Επιδίδει πάσης φύσεως έγγραφα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου, εντός των διοικητικών του ορίων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες ενότητες.
Ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους. Η καθαριότητα αφορά σκουπίδια και μπάζα, οικοδομικά υλικά, ακάθαρτα νερά, αφισορύπανση κ.ά., τα οποία υποβαθμίζουν την αισθητική των πόλεων και των οικισμών και ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ελέγχει τους όρους και τις προϋποθέσεις διατήρησης των ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τον Ν. 4039/12. Οι συνηθέστεροι έλεγχοι που πραγματοποιούνται αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τον κτηνιατρικό τους έλεγχο, την καθαριότητα του χώρου όπου διαβιούν, τη διατάραξη της κοινής ησυχίας κ.ά.. Το χρονικό αυτό διάστημα η Υπηρεσία μας ανταποκρίθηκε σε δεκάδες καταγγελίες που δέχεται καθημερινά, τόσο από πολίτες όσο και από φιλοζωικές οργανώσεις.
Αποτυπώνει ελλείψεις, προτείνει λύσεις και τις αποστέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Καθημερινά δέχεται δεκάδες καταγγελίες, πολλές απ' αυτές διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι υπόλοιπες εξετάζονται και όπου χρειάζεται γίνονται οι απαιτούμενες αυτοψίες και λοιπές ενέργειες. Συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα, όπως επίσης, και σε έκτακτα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, προσφέροντας υπηρεσίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
Τέλος, σε μικρότερη συχνότητα, αλλά εξίσου σημαντικά, επιλαμβάνεται την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την ύδρευση, την άρδευση και την αποχέτευση, ελέγχει την τήρηση των όρων λειτουργίας των εμποροπανηγύρεων και Χριστουγεννιάτικων εορτών, ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση, συμμετέχει στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας, προστατεύει τη δημοτική περιουσία, ελέγχει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους κ.ά..
Ο Σύλλογος Εργαζομένων
Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη Δημοτική Αστυνομία από το Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας έγινε γνωστό το πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου.
« Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, στο πλαίσιο της συνολικής αντίδρασης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις φασιστικές, αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές αποφάσεις της δικομματικής κυβέρνησης αποφάσισε:
Την προκήρυξη στάσης εργασίας την Δευτέρα 8 Ιουλίου για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις 12 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα στις 12.30 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
O Σύλλογός μας, τονίζεται στην ανακοίνωση, προκειμένου να συμμετέχει στο παραπάνω συλλαλητήριο, προκηρύσσει συμπληρωματικά στάση εργασίας την ίδια μέρα, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι (και τις πρώτες τέσσερις ώρες για τις απογευματινές βάρδιες) ώστε να διευκολύνει όλους όσοι αποφασίσουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Την ημέρα εκείνη και ώρα 8 το πρωί από το Δημαρχείο του Βόλου θα αναχωρήσει λεωφορείο του συλλόγου μας για την Αθήνα. Το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση της κυβέρνησης στις υπηρεσίες και δομές της Αυτοδιοίκησης.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο και την αν. γενική γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας Γ.Μαγιάκο και Θάλεια Στάχτου αντίστοιχα.
Εφημ. "Ταχυδρόμος"(Αντ. Τσελέντης)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΧΩΝΤΡΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΛΗ ΑΓΩΝΑ Ο ΚΟΛΟΣ ΣΟΥ ΓΕΜΙΖΗ 3 ΚΑΡΕΚΛΕΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΣΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΟΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΣΑΣ(ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΒΟΛΟΝ ΤΟΥ) ΤΟΤΕ Α Ν Τ Ι Ο.ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ... ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ Ή ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ...

Powered By Blogger