Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Σοκ - Ανοιξε «παράθυρο» για κατάργηση 8ώρου και πενθήμερης εργασίας

ΑΠΑΛΕΙΦΘΗΚΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σοκ - Ανοιξε «παράθυρο» για κατάργηση 8ώρου και πενθήμερης εργασίας
Σάλος προκλήθηκε στη Βουλή αλλά και τεράστια αναστάτωση προκάλεσε η απάλειψη από το πολυνομοσχέδιο διάταξης του υπουργείου Εργασίας που ορίζει ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες ημερησίως επί 25 ημέρες το μήνα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως ουσιαστική κατάργηση του πενθημέρου αλλά και του 8ώρου με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ζητούν εξηγήσεις. Πρόκειται για το άρθρο 103 στο οποίο αναφέρει πως οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για 8ωρη εργασία. Αυτό απαλήφθηκε από το συγκεκριμένο άρθρο και έτσι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε εργοδότης να μπορεί να δίνει στον εργαζόμενό του 586 ευρώ αλλά να δουλεύει περισσότερες από πέντε ημέρες εβδομαδιαίως και περισσότερες από 8 ώρες ημερησίως.

Αργά το βράδυ, σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας έδωσε εξηγήσεις για την απάλειψη του άρθρου. «Η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, με τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Η έννοια της πλήρους απασχόλησης, σημειώνεται, καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου.
Επομένως, καταλήγει το υπουργείο, η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger