Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Συμφωνούν στην αντιλαϊκή κλιμάκωση διαφωνούν στο πλασάρισμά της


Με δοσμένη τη συμφωνία όλων να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και αν η χτεσινή αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ γίνει οριστική.Η ένταση του ενδοκυβερνητικού ανταγωνισμού, με αφορμή τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ ως προς τη διαχείριση της ειλημμένης απόφασης για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και άλλων φορέων του δημοσίου με μαζικές απολύσεις, προκάλεσε χτες αλυσιδωτές εξελίξεις.
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και συμφώνησαν να προχωρήσουν μεταξύ τους στη συγκρότηση κυβέρνησης, αν τελικά η ΔΗΜΑΡ καταλήξει σήμερα να αποχωρήσει από το τρικομματικό σχήμα. Ωστόσο, και οι δυο απηύθυναν κάλεσμα στο Φ. Κουβέλη να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι Ευαγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συγκάλεσαν συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και να συνεχίσει να δίνει ψήφο ανοχής, ή να αποσύρει οριστικά την εμπιστοσύνη των βουλευτών της από την τρικομματική κυβέρνηση. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για τις οριστικές αποφάσεις.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ευαγ. Βενιζέλος έλαβε εξουσιοδότηση από τους 28 βουλευτές του να μη φύγει από την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΝΔ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ μέσω του ανασχηματισμού στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών που προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ -δεν κλήθηκαν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ- όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην προσφύγει στις κάλπες και να προχωρήσει σε συγκρότηση δικομματικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Τα δυο κόμματα διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 βουλευτών (125 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ).
Στελέχη της κυβέρνησης δεν ξεκαθάρισαν χτες αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην παρούσα φάση, ή θα περιοριστεί μόνο στον ανασχηματισμό. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, για να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι δυο τους θα προχωρήσουν και στην κατάρτιση «νέας προγραμματικής συμφωνίας» της κυβέρνησης, με στόχο την συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και του προγράμματος για τη σωτηρία του κεφαλαίου από την κρίση, με χρεοκοπία του λαού.
«Κανείς δεν θέλει εκλογές. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα και πρόβαλε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει ως στυλοβάτης της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ, η ομαλή χρηματοδότηση και η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στράφηκε κατά του Φώτη Κουβέλη, με αιχμή το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος «θαρραλέα» αποδέχτηκε τη λύση που προτάθηκε από την κυβέρνηση στη βάση της απόφασης του ΣτΕ.
Στις δηλώσεις του λίγο μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης, ανέφερε ότι «δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος» αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και υποστήριξε ότι το ζήτημα της ΕΡΤ είναι «για την ΔΗΜΑΡ ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας». Πίσω από τις αναφορές «περί δημοκρατίας», επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του παραμένει υπέρμαχος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, και προσηλωμένη στον ευρωμονόδρομο των μονοπωλίων, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων εντός της ευρωπαϊκής πραγματικότητας».
Διεκδικώντας για το κόμμα του ενισχυμένο ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εξέδωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ερήμην των 4 υπουργών που είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτό αποτελούσε στην ουσία «άρνηση της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων που συγκρότησαν και στηρίζουν την κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα προς την Δημοκρατική Αριστερά να παραμείνει στη συγκυβέρνηση, τονίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία, δεν αντέχει πρόωρες εκλογές. Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ρυθμιστής της κατάστασης, πρότεινε σειρά μέτρων για την επικαιροποίηση και την επαναθεμελίωση της προγραμματικής συμφωνίας, που όπως ισχυρίστηκε θα επιτρέψει στην τρικομματική κυβέρνηση να λειτουργήσει ομαλά με ορίζοντα τετραετίας.
Παρεμβάσεις στις διάρκεια των τρικομματικών παζαριών έκαναν τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, έκανε έκκληση την Πέμπτη στο «αίσθημα ευθύνης» των Ελλήνων ηγετών, ενώ το ΔΝΤ απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger